Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤIΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ(ΒΙΝΤΕΟ)

Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση- προσέγγιση των μεγάλων θεμάτων της Γεωπολιτικής και της αναδιάταξης Στρατηγικών, μεγάλων- μεσαίων και περιφερειακών παικτών ισχύος, ο Ιωάννης Θ. Μάζης , Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Στην εκπομπή παρεμβαίνει για την « Συμφωνία των Πρεσπών» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με νομικές επισημάνσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων στα θέματα : 

«Μαθήματα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας δίνουν οι Βούλγαροι πολιτικοί στους Έλληνες ομολόγους τους»

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει, η πάντα έγκυρη και καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα https://www.echedoros-a.gr/ (Βαλκανικό Περισκόπιο):

.α) ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του GERB Μπόικο Μπορίσοφ σε συνάντηση με εκπροσώπους βουλγαρικών οργανώσεων της Βόρειας Μ. είπε: «Για να έχει τη βουλγαρική υποστήριξη για την ευρωατλαντική πορεία της , η Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα ως εθνική μειονότητα».

Ισλάμ και Τουρκισμός: Οι δύο όψεις του ίδιου νεοοθωμανικού νομίσματος

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης
Από το pontosnews

Πριν 3-4 χρόνια, είχα αναρωτηθεί σε άρθρο μου αν μιλάμε πλέον για «Ερντογανισμό», ήτοι για την εμπέδωση μιας κατάστασης, συγκεκριμένων συσχετισμών, που ξεπερνούν πλέον τον πολιτικό ή και βιολογικό χρόνο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εν λόγω αναφορά δεν ήταν προφανώς τυχαία, καθώς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν και βασικά ο Νταβούτογλου ήρθαν στο προσκήνιο και άνοιξαν το «κουτί της Πανδώρας».

Για την ακρίβεια, μέσω του νεοοθωμανισμού, θεσμοποίησαν και προσέδωσαν σταθερά – ιδεολογικού

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Aποχώρηση μισθοφόρων, απειλή κυρώσεων κατά οποιουδήποτε επιχειρήσει να υπονομεύσει τις εκλογές

Αντιμέτωπα με κυρώσεις ενδέχεται να βρεθούν άτομα ή οντότητες, εντός ή εκτός Λιβύης, που θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, υπονομεύσουν, χειραγωγήσουν ή παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο
συμπερασμάτων στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Στο ίδιο κείμενο εκφράζεται πλήρη στήριξη στο Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάπτυξης χρονοδιαγραμμάτων.

Στο ίδιο κείμενο οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης και απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η κατάσταση στην Ευρώπη παραπέμπει στον 19ο αιώνα(Βίντεο)

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων,αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα σύνορα της Πολωνίας, το ρόλο της Τουρκίας, τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς άξονες, αλλά και τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γιώργος Φίλης, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα σύνορα της Πολωνίας, το ρόλο της Τουρκίας, τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς άξονες, αλλά και τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Προσφυγικό – Συναγερμός σε στεριά και θάλασσα – Αυξημένη ετοιμότητα μετά τις απειλές Ερντογάν

Τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και εφόσον τεθεί ζήτημα θα αποφασιστεί ενίσχυση των δυνάμεων.

Σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κινητικότητα στα τουρκικά παράλια με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων – μεταναστών που επιδιώκουν να επιβιβαστούν σε λέμβους με προορισμό το πλησιέστερο ελληνικό νησί, στον απόηχο των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν.

Όροι Μενέντεζ στην Τουρκία για τα F-16 μέσω του USAF “Air Force Magazine”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκλεισε, από την πλευρά του, το θέμα των μαχητικών F-16, που ζητά να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν λέει ότι δεν πρέπει να δώσει η Αμερική αυτά τα μαχητικά στους Τούρκους, ο καθένας καταλαβαίνει ότι από τη θέση του, στη Γερουσία, ο κ. Μενέντεζ θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτραπεί η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Άλλωστε, ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των ακτιβιστών της Ομογένειας στην επιτυχημένη προσπάθειά τους να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

ΑΥΤΟΠΑΡΑΙΤΗΣΗ απ’ την αξιοποίηση υδρογονανθράκων ισοδυναμεί με αυτοκτονία… και ιδού οι λόγοι

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και τον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή στρατηγική μιας χώρας πρέπει να είναι άρρηκτα ενσωματωμένη στην εθνική στρατηγική. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας, ενώ τα όποια λάθη ή παραλείψεις μπορεί στην πράξη να έχουν βαρύτατες συνέπειες στα εθνικά συμφέροντα σε πολλαπλά επίπεδα.

Των ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ* και ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ (HELLAS JOURNAL)
*(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ISDA/ΙΑΑΑ)


Η Ελλάδα έχει επιλέξει αυτό που ο πρωθυπουργός της έχει αποκαλέσει πρωταθλητισμό σε αυτό που