Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Σφεντόνα, ένα ψυχολογικό όπλο που τσάκιζε κόκαλα στην Αρχαία Ελλάδα.

Ο Πλάτωνας στο έργο του Νόμοι (8.8.34α) θεωρεί ότι θα ήταν καλό για τις πόλεις να θεσπίσουν αγώνες ρίψης λίθων, είτε με το χέρι είτε με τη χρήση σφεντόνας σαν εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες. Αν και σήμερα έχουμε στο μυαλό μας ότι η χρήση όπλων, όπως ρόπαλα και πέτρες είναι μία πρωτόγονη μορφή πολέμου η χρήση της σφεντόνας ήταν αρκετά διαδεδομένη στις πολεμικές συγκρούσεις της αρχαιότητας.
Γενικότερα, η σφεντόνα εμφανίζεται πρώτη φορά περίπου το 10.000πΚΕ και τα πρώτα βλήματα σε χρήση ήταν σφαιρικά.Αργότερα απέκτησαν δικωνικό σχήμα ή ωοειδές. Το υλικό των βλημάτων ήταν πέτρα, πηλός, σίδερο, και μολύβι. Οι πρωϊμότερες σφεντόνες έμοιαζαν λίγο ή πολύ με καλύπτρες ματιού: αποτελούνταν από ένα κομμάτι υφάσματος ή δέρματος από την άκρη του οποίου στερεώνονταν δύο λουριά.

Οι ωκεανοί στον Άρη δημιουργήθηκαν 300 εκ. χρόνια νωρίτερα από αυτό που πιστεύαμε (Φωτό)

Σύμφωνα με νέα μελέτη οι ωκεανοί που υπήρχαν στον πλανήτη Άρη δημιουργήθηκαν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το νερό εμφανίστηκε στη ν επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια και ήταν αποτέλεσμα κατακλυσμικών ηφαιστειακών εκρήξεων, που άλλαξαν τη μορφή της επιφάνειας του πλανήτη.

Σάρωσε ο Πούτιν στις Ρωσικές εκλογές. Τον ψήφισαν τα 3/4 των Ρώσων ψηφοφόρων!

Θριαμβευτική νίκη σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές για την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συγκεντρώνοντας τις ψήφους 55.5 εκατομμυρίων Ρώσων, δηλαδή σχεδόν το 77% των ψηφοφόρων, όπως γνωστοποίησε η ρωσική εκλογική επιτροπή.
Ο κομμουνιστής υποψήφιος Πάβελ Γκρουντίνιν έλαβε το 11,82% των ψήφων, ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 5,68%, ενώ η υποψήφια της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ξένια Σόμπτσακ έλαβε το 1,66% των ψήφων, ανέφερε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Τσαμπουκάδες τέλος! Στη Λεμεσό το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ - Δεν πλησιάζουν οι Τούρκοι την ΑΟΖ

Αποφασισμένοι οι Αμερικανοί να προφυλάξουν τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 – Καμία ενέργεια των Τούρκων τις τελευταίες ημέρες
Μπλόκο στους προκλητικούς Τούρκους βάζουν οι ΗΠΑ, απαγορεύοντας ουσιαστικά κάθε κίνηση πλοίου ή αεροσκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα κοντά στο οικόπεδο όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, "Med Surveyor", έφτασε την Κυριακή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.

Με «άλωση» της Μέσης Ανατολής απειλεί ο Ερντογάν: Θα μπούμε και στο Ιράκ! - Απειλές κατά πάντων

« Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε , μια νύχτα θα μπούμε αιφνιδιαστικά στο Σιντζάρ για να το καθαρίσουμε από το PKK», δήλωσε ο «Σουλτάνος» - Η απειλή πολέμου με τις ΗΠΑ - Ανήσυχη η ΕΕ
Μετά την κατάληψη της Αφρίν στη Συρία, φαίνεται ότι «άνοιξε η όρεξη» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και απειλεί με εισβολή ακόμη και στο Ιράκ, προκειμένου να καθαρίσει κουρδικούς θύλακες και εκεί, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν το κάνει από μόνη της.

Ενέργεια και Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις - Η πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνο τα Σκόπια

Ενέργεια και Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις
Του Ν. Λυγερού

Ο διαγωνισμός υδρογονανθράκων που συνεχίζεται στο Ιόνιο, Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης δείχνει όχι μόνο τις προοπτικές της Ελλάδας μέσω της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ οι περισσότεροι δεν το πίστευαν καν, αλλά και τον δρόμο σε σχέση με την τριπλή συμμαχία με την Αίγυπτο και την Κύπρο. Το γεγονός ότι οι τρεις θαλάσσιες περιοχές αφορούν μόνο στην Ιταλία και στην Λιβύη, δεν σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν ήδη στοιχεία της στρατηγικής πορείας του ελληνικού μέλλοντος. Διότι για να επεκταθούμε προς την Κύπρο και την Αίγυπτο και να τεμαχίσουμε θαλάσσια οικόπεδα θα πρέπει να ακολουθήσουν γρήγορα και οριοθετήσεις με τις γειτονικές χώρες. Το πλαίσιο με την Κύπρο είναι γνωστό και η οριοθέτηση μεταξύ των ΑΟΖ των δύο χωρών είναι μόνο 48,6 χιλιόμετρα.

ΥΠΕΞ εκτός πλαισίου - Το Συλλαλητήριο της Νέας Υόρκης

ΥΠΕΞ εκτός πλαισίου
Του Ν. Λυγερού


Όταν βλέπουμε τις προτάσεις που κάνει το ΥΠΕΞ για το θέμα του Σκοπιανού, είναι εύκολο ακόμα και για μη ειδικούς να δουν ότι συνεχίζεται μια πορεία καθαρά ιδεολογική που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ιδεολογική προσέγγιση του ΥΠΕΞ προσπαθεί να δείξει ότι δεν επηρεάζεται από τίποτα δηλαδή ούτε τα πιστεύω του ελληνικού λαού, ούτε του σκοπιανού. Η χρήση μιας ξύλινης γλώσσας που δεν ασχολείται εθνικά με το ζήτημα έχει τα όρια της και για τις δύο πλευρές.