Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Πάτρα 29/2/16 Τα σχέδια για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή

Βρέθηκε νέος τρόπος για να ενημερωθεί η πόλη για τα νέα σχέδια της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Αθήνα.

Σας παρουσιάζουμε τις σημερινές φωτογραφίες  

Εθνική Βιβλιοθήκη: Οι θησαυροί ενός ιστορικού κτιρίου

Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στην ελληνική γλώσσα; Αυτό και άλλα πολλά που δεν μπορείς να φανταστείς μπορείς να ανακαλύψεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson) 


Την πρώτη φορά που θα μπεις στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης η πρώτη σκέψη που σου περνά από το μυαλό είναι πώς είναι δυνατόν να έχεις περάσει αμέτρητες φορές έξω από το ιστορικό κτίριο της οδού Πανεπιστημίου και να μην έχεις εντρυφήσει στο εσωτερικό του. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν κατανυκτική. Σου προκαλεί σεβασμό, δέος και μια ακατανίκητη επιθυμία να ανακαλύψεις τι κρύβεται στα επιβλητικά βιβλιοστάσια που υψώνονται γύρω σου. Στους πάγκους με τα χαρακτηριστικά πράσινα φωτιστικά, παρατηρείς αναγνώστες κάθε ηλικίας, φοιτητές, ερευνητές αλλά και μικρά παιδιά που γίνονται για λίγες ώρες ερευνητές στο πλαίσιο κάποιας σχολικής εργασίας.

Süddeutsche Zeitung: Ελλάδα, μια βασανισμένη χώρα - ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην Ελλάδα αναφέρεται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κυκλοφορεί με τίτλο: «Η βασανισμένη χώρα».
Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Μέχρι σήμερα η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της κρίσης χρέους. Και τώρα η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της τους πρόσφυγες. Όλα δείχνουν προς μια καταστροφή μέσα στην ΕΕ».
Στο κύριο άρθρο επισημαίνεται: «Τουρκία και Ελλάδα βρίσκονται γεωγραφικά στο ίδιο σημείο. Όμως η καγκελάριος αποδίδει στις δύο χώρες διαφορετικούς ρόλους στις προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης. Στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία αποδίδει “ρόλο κλειδί“.

Μη νατοϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας

Του Ν. Λυγερού

Όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία εκφυλίζει τη νατοϊκή δομή προς όφελός της. Με αυτόν τον τρόπο βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την ανθεκτικότητά του. Διότι το ΝΑΤΟ εξ αρχής και λόγω αρχών προστατεύει τα μέλη του από επιθέσεις εξωτερικών. Το θέμα είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδιότητα για να χτυπά αυτή αντιπάλους που αποφεύγουν να της απαντούν δυναμικά λόγω της ύπαρξής του ΝΑΤΟ. Κι επειδή το ΝΑΤΟ δεν έχει διαδικασία απομάκρυνσης των μελών του λόγω του συστήματός του, η Τουρκία αξιοποιεί αυτό το δομικό ελάττωμα, για να έχει ένα περιθώριο δράσης.

Ομοιότητες μεταξύ Αιγυπτιακών και Κυπριακών κοιτασμάτων

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού

Η συγκριτική ανάλυση σεισμικών δεδομένων πάνω σ’ έναν άξονα που περνά από το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ και του νέου κοιτάσματος που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ στο θαλάσσιο οικόπεδο 11, παρουσιάζουν θεαματικές ιδιότητες. Πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου κι όχι μόνο, που βρίσκονται σε πλαίσιο καρστικού ασβεστόλιθου στο επίπεδο του κατώτερου ορίζοντα ροζέττας, γύρω τους έχουν ολιγομειοκαινικούς τουρβιδίτες και από πάνω τους έχουν τους εβαπορίτες. Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους που είναι μόνο μερικών χιλιομέτρων και καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το δεδομένο με όλες τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ τους για την αναλογική γεωλογία.

Νέα ανακάλυψη στο θαλάσσιο οικόπεδο 11

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού

Όσοι μιλούν αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη λες και δεν υπάρχει τίποτα άλλο είναι είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δίνουν την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν έχει πολλές δυνατότητες και αυτό είναι λάθος. Η νέα ανακάλυψη που αφορά το θαλάσσιο οικόπεδο 11 θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για τον κυπριακό λαό. Όσοι αναρωτιούνται αν η Κύπρος μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο κι αν μπορεί να είναι εμπορεύσιμα τα κοιτάσματά της, θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα μίζερα επιχειρήματά τους.

Ιατρικό θαύμα: Μωρό γεννήθηκε δύο φορές (Βίντεο)

Το έβγαλαν από τη μήτρα, το χειρούργησαν και το επανατοποθέτησαν στη μήτρα της μητέρας του… Αν δε μπορούσε κάτι τέτοιο να χαρακτηριστεί ως θαύμα, τότε τι άλλο θα μπορούσε;

To μωρό που θα δείτε στο βίντεο γεννήθηκε, κυριολεκτικά… δύο φορές! Όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι έπασχε από… σοβαρότατη πάθηση πήραν τη μεγάλη, πρωτοφανή απόφαση. Έβγαλαν τη μήτρα της μητέρας με καισαρική τομή, την άνοιξαν, έβγαλαν το έμβρυο, το χειρούργησαν και στη συνέχεια το επανατοποθέτησαν στη μήτρα και στο σώμα της μητέρας του, όπου και παρέμεινε για άλλες 10 εβδομάδες μέχρι τη γέννησή του.

Το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας εξερράγη δύο φορές (Βίντεο)


Το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας εξερράγη δύο φορές την ...Παρασκευή στέλνοντας καπνό στα 3000 μέτρα.

Πλάνα από την εισβολή του "Αττίλα" και την τουρκική απόβαση στην Κερύνεια το 1974 (Βίντεο)

Πλάνα από την εισβολή του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974 έχει αναρτήσει το κυπριακό sigmalive όπως και από την απόβαση στην Κερύνεια.

Έκτοτε η κύπρος είναι η μόνη διχοτομημένη ευρωπαϊκή χώρα με την ανοχή της Δύσης αφού ποτέ δεν "τράβηξαν" το "αφτί" στους Τούρκους.

Μία ημέρα με τους πιλότους των ελικοπτέρων Super Puma - Διαβάστε τις συγκλονιστικές εμπειρίες που ζουν στον αέρα - Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο στο newsbeast.gr

Είναι περασμένα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου 2016. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δίνει σήμα συναγερμού για ένα αγνοούμενο ελικόπτερο στην Κίναρο.

Το πρώτο ιπτάμενο μέσο που προσεγγίζει το σημείο είναι ένα ελικόπτερο Super Puma της Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης 384, το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας στη Χίο.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Βίντεο-φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Από το newsbeast

«Ένας δικός μας άνθρωπος είχε υπηρεσία στη Χίο εκείνο το βράδυ. Αμέσως απογειώθηκε με το πλήρωμα του για τον εντοπισμό του Βell που έπεσε στην Κίναρο», περιγράφει τις πρώτες αγωνιώδεις στιγμές ο διοικητής της 384, αντισμήναρχος, Φώτης Λαχουβάρης.

Γερμανός ιστορικός προτείνει να αποζημιωθεί η Ελλάδα με ράβδους χρυσού! Η πρόταση για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τον «ανοιχτό λογαριασμό»

«Ανοιχτός λογαριασμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι οι πολεμικές αποζημιώσεις»! Ποιος το λέει; Κάποιος… ακραίος Έλληνας; Όχι. Ένας… κανονικός Γερμανός! Όχι τόσο φιλέλληνας, όσο φίλος της ιστορικής αλήθειας. Πρόκειται για τον Κάρλ Χάιντς Ροτ, γεννημένο το 1948 , διδάκτορα της Ιστορίας και της Ιατρικής στα Πανεπιστήμια Κολονίας , Βόνης, Ντίσελντορφ, Αμβούργου και Βρέμης, στέλεχος του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας, συγγραφέας των βιβλίων «Η Ελλάδα και η Κρίση», «Μανιφέστο για μια Ευρώπη της Ισότητας».