Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Νικηφόρος B’ Φωκάς (912 – 969)

Νικηφόρος B’ ΦωκάςΑπό τους σημαντικότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, που ανήκε στη Μακεδονική Δυναστεία. Διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αράβων και είναι απορίας άξιον γιατί δεν ονομάσθηκε Αραβοκτόνος, κατά το Βουλγαροκτόνος. Δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα (γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής), που συνωμότησε με τη θεία και ερωμένη του Θεοφανώ.
Γεννήθηκε περί το 912 στην Καππαδοκία και ήταν γόνος της οικογένειας των Φωκάδων, πολλά μέλη της οποίας κατέλαβαν υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορία. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο στρατό και το 945 ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Z' ο Πορφυρογέννητος του ανέθεσε τη διοίκηση του Ανατολικού Θέματος, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων. Αρχικά είχε αποτυχίες, αλλά στη συνέχεια τους κατατρόπωσε σε σειρά μαχών για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό «Ο Ωχρός Θάνατος των Σαρακηνών».

Παρέμβαση Γαλλίας για την Αγιά Σοφιά: Σύμβολο ανεξιθρησκίας, να παραμείνει ανοιχτή για όλους - Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

«Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.



Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο  Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO

Γερμανικό «όχι» στον Ερντογάν -Ακυρώνεται η επένδυση της VW στην Τουρκία - ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως, τελικά, θα χάσει την επένδυση της VW, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ας δούμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, οι Γερμανοί αποφάσισαν να μην κατασκευάσουν τη νέα μονάδα παραγωγής στη Σμύρνη , σύμφωνα με το Reuters και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Η αρχική μελέτη προέβλεπε πως στην εν λόγω μονάδα θα κατασκευάζονταν οι επόμενες γενιές των VW Passat & Skoda Superb, με απασχόληση 2.000 υπαλλήλων.

Ρωσικό think tank: ''Οι Έλληνες θα συντρίψουν τους Τούρκους σε περίπτωση πολέμου''


Eπανέρχονται οι Ρώσοι για άλλη μία φορά, καθώς αναφέρονται στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Τα συνεχόμενα άρθρα Ρώσων αναλυτών και ΜΜΕ δείχνουν ότι είτε περιμένει η Μόσχα μία σύγκρουση στο Αιγαίο, είτε θέλουν μέσω Ψυχολογικών Επιχειρήσεων να μειώσουν το ηθικό των Τούρκων. 
Το δημοσίευμα που ακολουθεί από το ''Ινστιτούτο Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης'' που έχει την βάση του στη Μόσχα τα λέει όλα. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο και μόνο τυχαίο δεν είναι που βγήκε αυτή την χρονική στιγμή, καθώς οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας βρίσκονται στο ''ναδίρ''.

Σοκάρουν οι νεκροψίες των ασθενών κοροναϊού – Ποια ευρήματα ξάφνιασαν τους επιστήμονες

Δεν είναι πρώτη φορά που οι νεκροψίες γίνονται πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την καλύτερη κατανόηση ασθενειών.
Δεν είναι πρώτη φορά που οι νεκροψίες γίνονται πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την καλύτερη κατανόηση ασθενειών. Όπως συνέβη με τον HIV/AIDS και τον Έμπολα, έτσι και με τον νέο κοροναϊό, οι επιστήμονες εναποθέτουν σε αυτές τις ελπίδες τους για την αποτελεσματικότερη θεραπεία, αφού το εμβόλιο φαίνεται πως είναι ακόμη μακριά.
Όταν η πανδημία έφτασε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στα τέλη Μαρτίου, το δημόσιο σύστημα υγείας δεχόταν υπερβολική πίεση για να μπορέσει να καταπιαστεί με την έρευνα των νεκρών – έπρεπε πρώτα να κρατήσει στη ζωή εκείνους που ακόμη πάλευαν. Όμως μέχρι τα τέλη του Μαΐου και

Λιβύη: Ο Στρατός του Χάφταρ «χαράζει» ΑΟΖ με την Ελλάδα – «Στην αποχέτευση τα σχέδια του Ερντογάν»

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι πιστοί στον Στρατάρχη Χάφταρ την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Λιβύη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται εγκωμιαστικά για την Ελλάδα. Στις 17 Ιανουαρίου που ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ επισκέφτηκε την Αθήνα, ο λογαριασμός στο twitter που απηχεί τις θέσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Στρατάρχη, φιλοξενούσε φωτογραφία του με φόντο την ελληνική σημαία και είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε Ελλάδα που τον κρατάς ασφαλή».