Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Σχέδια διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από ευρωπαϊκά κράτη, σε διάφορες εξάρσεις του Ανατολικού Ζητήματος.

«Ρωσοτουρκικός Πόλεμος 1877-1878. Ο Οθωμανός Στρατηγός Οσμάν Πασάς, αιχμάλωτος στη μάχη της Πλέβνας, παρουσιάζεται τραυματισμένος στο Ρώσο Αυτοκράτορα Αλέξανδρο Β΄». Ελαιογραφία του Nikolai Dmitriev-Orenburgsky (1898).

Γράφει ο κ. Σάββας Γκαλιμαρίδης

Η ιδέα του διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν ήταν κάτι που απασχολούσε μόνο τους επαναστατημένους Έλληνες ή κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά τον 18ο και 19ο αιώνα. Ήδη, από τα πρώτα χρόνια μετά την άλωση της Πόλης,

Ειρηνικός ο δεύτερος πρωθυπουργός της Λιβύης: Αύριο αναλαμβάνω καθήκοντα - Δεν θα υπάρξει χρήση βίας

Πέτρος Κράνιας

Ο άνδρας που επέλεξε το κοινοβούλιο της Λιβύης ως νέο πρωθυπουργό δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι αναμένει να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη ειρηνικά παρά την υπόσχεση του μεταβατικού προέδρου να διατηρήσει την εξουσία.

Το κοινοβούλιο θα ορκίσει τον Φατί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό την Πέμπτη, αλλά ο επικεφαλής της σημερινής προσωρινής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αρνήθηκε να παραχωρήσει τον έλεγχο, αυξάνοντας την προοπτική αναζωπύρωσης μαχών.

Ο «επιτήδειος ουδέτερος» και οι ευθύνες των δυτικών

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία υιοθετεί για μια ακόμη φορά το «κόλπο» του «επιτήδειου ουδέτερου», που αποτελεί μια στάση, που επιφέρει πολιτικά και οικονομικά κέρδη για την Άγκυρα. Στην κρίση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του έχουν ανακοινώσει πως η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις, που αποφασίσθηκαν κατά της Μόσχας. Κι αυτό επειδή η Άγκυρα θεωρεί πως ενόψει του γεγονότος ότι, υποτίθεται, μεσολαβεί μεταξύ των δύο αντιμαχομένων κρατών, δεν μπορεί να τοποθετηθεί. Αν και είναι σαφές πως κρατώντας και τα δύο σχοινιά και έχοντας πολιτικά κι άλλα κέρδη από αυτό τον πόλεμο τοποθετείται.

Ο Θουκυδίδης και το attribution error

Της Μαρίας Μαγγιώρου*

Δεν βλάπτει να επαναλάβουμε τα Αίτια του μεγαλύτερου πολέμου της ελληνικής αρχαιότητας:  «Η αληθεστάτη, πραγματικώς, αλλ’ ανομολόγητος αιτία υπήρξε, νομίζω, η αυξανομένη δύναμις των …, η οποία επτόησε τους …και τους εξώθησεν εις πόλεμον. Οι λόγοι όμως, τους οποίους τα δύο μέρη επρόβαλαν δημοσία διά την διάρρηξιν της ειρήνης και την έκρηξιν του πολέμου, είναι οι εξής: Η Άρνησις των …να συνδιαλλάξουν τους ερίζοντας μεταξύ των … Η Απόφασις των …περί επεμβάσεως εις…» (Θουκυδίδου Ιστορίαι, Βιβλίο Α’, 23)

Ο πόλεμος του Πούτιν, πυξίδα για τον Ερντογάν

 Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, απασχολεί ή πρέπει να απασχολεί, την Αθήνα σε δύο διαφορετικά επίπεδα, που αναπόφευκτα συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο αφορά στην υποδειγματική στάση μας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Και το δεύτερο, σχετίζεται με όσα πρέπει να προβλέψουμε και να εκτιμήσουμε σχετικά με τις επιλογές του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο στο εγγύς μέλλον, υπό το πρίσμα των τρεχουσών εξελίξεων στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί πρέπει να καταδικάσουν την προδοσία της Τουρκίας: Προτιμά αδιάντροπα τη Ρωσία ο Ερντογάν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Θα ξεκινήσω με το σοβαρότατο θέμα της απαράδεκτης άρνησης της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ως τιμωρία για την εισβολή στην Ουκρανία. Πρόκειται για καθαρή προδοσία των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ η προτίμηση προς τη Μόσχα.

Η Τουρκία σπάει το δυτικό μέτωπο με αυτή την απόφαση της και εκθέτει τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν που στη χθεσινή ομιλία του υπερηφανευόταν για την ενότητα της Δύσης.

Υποβάλαμε ερώτηση για το θέμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και λάβαμε την παρακάτω απάντηση, που ΔΕΝ είναι ικανοποιητική:

Εκδήλωση Άρδην: “Η ουκρανική κρίση & η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα”(Βίντεο)

Το Άρδην διοργάνωσε την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 συζήτηση με θέμα:

“Η ουκρανική κρίση & η απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική προκλητικότητα”

Μίλησαν οι:

Σάββας Καλεντερίδης, γεωστρατηγικός αναλυτής

Μάνος Καραγιάννης, Αν. καθ. διεθνούς ασφάλειας King’s College – Πα.Μακ.

Γιώργος Καραμπελιάς, επικεφαλής Άρδην

Η Αμερική επανήλθε δυναμικά στην Ευρώπη

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης
στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)

Στόχος των ΗΠΑ στον σημερινό κόσμο είναι η αποτροπή οποιασδήποτε δύναμης σε κάθε ήπειρο από το να πετύχει περιφερειακή ηγεμονία.

Όλα όσα γίνονται στην Ευρώπη τελευταίες μέρες μας δείχνουν ότι η Ιστορία δεν έπαψε να έχει τον δικό της διάβα, παρά τις όποιες απόψεις έχουν ηγέτες πολιτικοί και οικονομικοί.

Σε αυτό το πλαίσιο που δημιουργείται διερωτάται κανείς ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και τι θέλουν οι Αμερικανοί;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στη «σκιά» του Ουκρανικού

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.

Η ρωσική εισβολή θέτει σε δοκιμασία τις διπλωματικές αντοχές της Τουρκίας – Οι προκλήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα του Καυκάσου, οι νέες διερευνητικές με την Αθήνα και η διάταξη των ενόπλων δυνάμεων από τον Εβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο

Οι αρμόδιοι επιτελείς των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για έναν επιπλέον λόγο. Αυτός σχετίζεται με τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία έναντι της Μόσχας αλλά και

Ρωσικός σχεδιασμός για πολιτειακή ένωση με Ουκρανία και Λευκορωσία έως το 2024

Γιάννος Χαραλαμπίδης 

Το εφιαλτικό σενάριο της αυτοκρατορικής Ρωσίας, ο πόλεμος των κυρώσεων και ο άξονας του Ναπολέοντα - Η νέα ρωσική τάξη πραγμάτων, γιατί η ΕΕ κινδυνεύει να πληρώσει τη νύφη μιας διαρκούς κρίσης, η παρακμή του ΟΗΕ και του ΣΑ, το ρωσικό κράτος παρίας του Μπάιντεν και η μυστική διπλωματία του Μακρόν

Η αναθεωρητική στρατηγική της Ρωσίας, που εκδηλώνεται με μία «επιχείρηση-κεραυνό», απάντησε στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ, που μαζί με το Σ. Ασφαλείας -ως μορφή συλλογικής ασφάλειας- δείχνουν να έχουν παραλύσει μπροστά στην ισχύ των όπλων του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος επιβεβαιώνει στην πράξη

Ουκρανία-Πόλεμος: Γιατί ΔΕΝ θα της βγει σε καλό της Τουρκίας το “αλά Τούρκα” κλείσιμο των Στενών…

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται αισίως στην έβδομη ημέρα. Μετά την αποτυχία της επικράτησης με βάση το σενάριο εσωτερικής κατάρρευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς στρατιωτικής ισχύος, πλέον βρισκόμαστε σε νέα φάση. Η Ρωσία επιχειρεί με κάθε κόστος να επιτύχει τους αντικειμενικούς της σκοπούς, ακόμα κι αν χρειαστεί να ισοπεδώσει μεγάλα αστικά κέντρα, της πρωτεύουσας Κιέβου συμπεριλαμβανομένης. Το διεθνές κόστος της ρωσικής επιχείρησης δεν είχε υπολογιστεί ορθά από το Κρεμλίνο. Μέρος του διεθνούς κόστους είναι και το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου από την Τουρκία, μια απόφαση η οποία θα μας απασχολήσει σήμερα.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Η Ρωσία δεν έχει περιθώριο υποχώρησης χωρίς μια πειστική επίδειξη ισχύος, όχι απέναντι στην

Ουκρανία: Ποιο είναι το περιβόητο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ και ποιες οι σχέσεις του με τις Αρχές(Βίντεο)

Το εξτρεμιστικό κίνημα «Αζόφ» με έδρα τη Μαριούπολη, φέρεται να εμπλέκεται ήδη στον θάνατο αμάχων σε χωριά της - Πότε ιδρύθηκε, ποια η ιδεολογία του και ποια η σχέση του με την κυβέρνηση

ην ώρα που οι εχθροπραξίες επί ουκρανικού εδάφους καλά κρατούν και η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι πληροφορίες γύρω από τη δράση ενός νεοναζιστικού τάγματος αυτονομιστών φαίνεται πώς μπήκε στη μάχη με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το εξτρεμιστικό κίνημα «Αζόφ» με έδρα τη Μαριούπολη, φέρεται να εμπλέκεται ήδη στον θάνατο των 10 αμάχων Ελλήνων ομογενών σε χωριά της Μαριούπολης (6 σκοτώθηκαν στον Σαρτανά και 4 στο Μπουγά) το περασμένο Σάββατο (26/2), γεγονός που αποτέλεσε την αιτία για τεράστιο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Κ. Πικραμένος : Η μάχη των μυστικών υπηρεσιών στην Ουκρανία, ο Πούτιν και η Τουρκία(Βίντεο)

Ο Κώστας Πικραμένος, υπεύθυνος ερευνών CP Consulting και εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , μίλησε σήμερα στον 98.4 για τον «άγνωστο πόλεμο» των μυστικών υπηρεσιών σε επίπεδο πληροφορίας και προπαγάνδας , στην Ουκρανία , την στάση του Πούτιν και τις επιδιώξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία,

 το ρόλο της Ουκρανικής Κυβέρνησης, την στάση Ερντογάν με το καθεστώς των Στενών, αλλά και την υποκρισία της Ε.Ε. και του ΝΑΟΤ, σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα, από τις ακόμη χειρότερες πράξεις της Τουρκίας .

Κ. Γρίβας : Η Τουρκία στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τα όρια του νέου ψυχροπολεμικού πεδίου(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία προσέθεσε έναν ακόμη δραματικό κρίκο στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, όταν το λόγο εντελώς κυνικά έχουν οι προβολές ισχύος, η αντίδραση της Δύσης και η διαμόρφωση του νέου ψυχροπολεμικού πεδίου, δεν μπορεί να αφήνει για την ανθρωπότητα εκτός κάδρου πλέον ακόμη και τα εφιαλτικά σενάρια μίας πυρηνικής έστω και στο πεδίο των απειλών, κλιμάκωσης. 

Ο κ. Γρίβας μίλησε αναλυτικά και στο πως και γιατί η νέα αρχιτεκτονική που δομείται αυτό το διάστημα, οδηγεί αφενός σε αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας για τον Δυτικό κόσμο,

Γιάννης Μάζης, Η στρατηγική ανάσχεσης της Ρωσίας και η εμμονή του Αμερικανικού κατεστημένου(Βίντεο)

Η στρατηγική ανάσχεσης της Ρωσίας και η εμμονή του Αμερικανικού κατεστημένου μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ομότιμου καθηγητής γεωπολιτικής Γιάννη Μάζη 

Ο καθηγητής καταδικάζει απερίφραστα την Ρωσική εισβολή τονίζει όμως ότι το διεθνές δίκαιο έχει παραβιαστεί δεκάδες φορές και από πολλούς και ουδείς αντέδρασε και αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση της Συρίας, του ΙΡΑΚ, της Λιβύης, της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά της Κύπρου 

Ούτε οι μεγάλοι διπλωμάτες προηγουμένων ετών όπως ο Χένρι Κίσινγκερ ή ο Τζόρτζ Κέναν

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για τις συνομιλίες με Ρωσία. 

Οι στόχοι της Μόσχας θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, είπε ο Πούτιν στον Μακρόν. 

Υπό ρωσικό έλεγχο η Χερσώνα, πολιορκία σε Κίεβο, Χάρκοβο, σφοδρές επιθέσεις στη Μαριούπολη. 

 Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: