Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Το χρονικό της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831)

Του Χρήστου Πιτερού,

Αρχαιολόγος Δ’ ΕΠΚΑ Ναυπλίου Ναυπλιακά Ανάλεκτα VII, Έκδοση Δήμου Ναυπλιέων, Δεκέμβριος 2009.

(το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται μετά από την ευγενική έγκριση του γενικού γραμματέα της ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αναστάσιου Τσάγκου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά)

Από το istorikathemata

 
Το Ναύπλιο δεν είναι μόνο μια πανάρχαια πόλη, στην οποία ο Μύθος και η Ιστορία χάνονται στο βάθος του χρόνου, η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους, στους δρόμους της οποίας παίχθηκε η ιστορία του Νέου Ελληνισμού αλλά και μια τραγική και «θανάσιμη» πόλη. Το κυριακάτικο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 στις 6.45′ περίπου με το παλιό ημερολόγιο, στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδω­νος δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις

Ποιος και με ποιο τρόπο έδωσε τα ονόματα σε κάθε τι γύρω μας ; Είναι το καθεαυτό αντικείμενο το ίδιο όταν αλλάζει η ονομασία του ; η διαφορετική ονομασία για το ίδιο πράγμα αλλάζει το καθεαυτό (ιδεατό) αντικείμενο; Η άποψη του Σωκράτη από το εκπαιδευτικότατο βιβλίο του Πλάτωνος με τίτλο "Κρατύλος" σχετικά με τις ονομασίες :

(απόσπασμα από το έργο "Κρατύλος" του Πλάτωνος)

Σωκράτης.
Τότε λοιπόν του νομοθέτου το έργον χρησιμοποιεί ο διδακτικός όταν
μεταχειρίζεται το όνομα.

Ερμογένης.
Αυτό φρονώ.

Φωτογραφίες όπου η φύση νίκησε τον πολιτισμό δημιουργώντας αλλόκοτα & συνάμα συναρπαστικά τοπία

The Old Piano Tree, California

Image credits: Crackoala

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ στη Βουλγαρία: ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ με … ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ- Δείτε τα Ευρήματα! (ΦΩΤΟ)

Κοντά στα χωριά Sveshtari και Σμποριάνοβο της Βουλγαρίας βρέθηκε ο τάφος του βασιλέα των Γετών Δρομιχαίτης και της συζύγου του που ήταν κόρη του Λυσιμάχου στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Νέα ευρήματα στα Πάταρα της Μικράς Ασίας

Στην αρχαία πόλη Πάταρα, που βρίσκεται στη νότια επαρχία της Αττάλειας, ολοκληρώθηκε η φετινή περίοδος ανασκαφής που έφερε στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα.

Μεταξύ των νέων ευρημάτων αναφέρονται δύο αγαλματίδια από ψημένο πηλό. Το ένα της θεάς Αστερίας (κόρης της Φοίβης), που χρονολογείται 3.000 ετών και ένα της θεάς της γονιμότητας, Αστάρτης, της ιδίας περιόδου, καθώς και αρχαία νομίσματα προϊστορικής περιόδου.




Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου.

Ισλαμικό Κράτος: Κατέστρεψαν την αρχαιότερη εκκλησία των Ασσυρίων (Βίντεο)

Την «Πράσινη Εκκλησία» στο Τικρίτ, μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες στο βόρειο Ιράκ κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Η εκκλησία ήταν ένα σύμβολο για τους χριστιανούς Ασσύριους αφού χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και είχε επισκευαστεί πλήρως το 2000 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.
Από το μένος των τζιχαντιστών δεν γλίτωσε ούτε το ιστορικό τζαμί στο Αλ Αρμπέιν.
Πρόκειται για ένα επίσης πολύ σημαντικό λατρευτικό χώρο των μουσουλμάνων αφού εκέι βρίσκονται και οι τάφοι 40 μαχητών από την πρώιμη εποχή της εξάπλωσης του Ισλάμ.

Αφιέρωμα της Independent για τη γυναίκα που θεωρήθηκε ότι θάφτηκε ζωντανή

Στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «The Independent» βρέθηκε η υπόθεση της 49χρονης γυναίκας που θεωρήθηκε ότι είχε θαφτεί ζωντανή στην Περαία Θεσσαλονίκης.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνθρωποι άκουσαν χτύπους και φωνές μέσα από τον τάφο της γυναίκας, μια ώρα μετά την ταφή της. Κάλεσαν την αστυνομία η οποία ξεκίνησε να σκάβει τον τάφο, προσπαθώντας να την σώσει αλλά δυστυχώς η γυναίκα βρέθηκε νεκρή.

Ο κύβος ερρίφθει: Η Καταλονία προχωρά σε δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της πλούσιας αυτής επαρχίας της Ισπανίας, αψηφώντας την κυβέρνηση της Μαδρίτης που θέλει να το εμποδίσει.
 

ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΙΣΙ Νέο "χαστούκι" της Αιγύπτου στον "Σουλτάνο" Ρ.Τ.Ερντογάν: "Δεν υπάρχει «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου»"

Νέο "χαστούκι" από την Αίγυπτο του προέδρου Αμιντέλ Αμιντέλ Φατάχ Αλ Σισι προς τον "σουλτάνο" Ρ.Τ.Ερντογάν που με αποφασιστική στάση απέρριψε προηγύμενο ψήφισμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και αρνήθηκε να ονομάσει το Ψευδοκράτος «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου», με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Οργανισμου χωρίς ψήφισμα!

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία-Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας(Βίντεο)

Από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου θα κατρακυλήσει ο υδράργυρος - Ενισχύονται οι βοριάδες που θα φτάσουν έως και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο- Ανοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα
Μπαίνουμε για τα καλά στο φθινόπωρο από σήμερα καθώς η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση, από 8 έως και 10 βαθμούς Κελσίου, σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η κακοκαιρία ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης από τα δυτικά της χώρας, με εκτεταμένες ζημιές να παρατηρούνται στο Μεσολόγγι, εξαιτίας σφοδρής βροχόπτωσης. Εξάλλου, σταδιακή άνοδος του υδράργυρου αναμένεται από τη Δευτέρα.

Κούρεμα ανώτατων μισθών και απελευθέρωση απολύσεων ζητά η Κομισιόν-Ποια είναι τα ζητήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι

Γιατί οι φοροελαφρύνσεις κινδυνεύουν να θυσιαστούν μπροστά στην απαίτηση της ΕΕ να μην υπάρξει «καμία απόκλιση από τους στόχους του 2015» - Στην επόμενη αξιολόγηση πρέπει να υλοποιηθούν 1.000 προαπαιτούμενα - Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν την εφαρμογή «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και Δημόσιο.
Αρνητική φαίνεται να είναι η απάντηση των Βρυξελλών στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει μικρότερο του στόχου πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015.