Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η Μικρά Ασία από την ακμή στο τραύμα και στη συνέχεια στην αναγέννηση

 

Η Μέλπω Λογοθέτη και ο Γάλλος φιλέλληνας σύζυγός της Οκτάβιος Μερλιέ στους Δελφούς, 1950. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Σίγουρα δεν είναι η μόνη από τις εκδηλώσεις που τον Σεπτέμβριο θα τιμήσουν τη μνήμη της Σμύρνης, με αφορμή την τραγική επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της, που σημάδεψε το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας

Το χαρέμι του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ

 

Ο Αβδούλ Χαμίτ, υπήρξε ένας από τους πλέον μισητούς στα σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς το όνομά του συνδέθηκε με φοβερά γεγονότα που συνέβησαν, όταν αυτός διαφέντευε τις τύχες εκατομμυρίων υπηκόων του.

Υπάρχουν “κοινές αξίες” μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου;

 

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Αξίες και δικαιώματα αποτελούν λέξεις που συχνά χρησιμοποιούνται στο λεξιλόγιό μας… ωστόσο καποιες φορές και ανάλογα από ποιον χρησιμοποιούνται και για ποιο λόγο, προφέρονται δυστυχώς καταχρηστικά και όχι λίγες φορές γίνονται ακόμα και “βορά” επιτήδειων πολιτικάντηδων που έχουν τα μέσα να διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Αποκλειστικό: ”Επίθεση” Πακιστανών κατά Ινδίας μέσω ελληνικού εδάφους! -”Έλληνες στηρίξτε μας στο θέμα του Κασμίρ” – Κατηγορούν με fake news το Ν. Δελχί

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Eυθεία ”επίθεση” κατά της Ινδία από τους Πακιστανούς της Ελλάδας είχαμε πριν λίγες ώρες, οι οποίοι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας, ετοιμάζουν νέα πορεία στην Αθήνα κατά του Ν. Δελχί.

Τσακώνονται οι του «δώστα όλα να τελειώνουμε»: Τους βολεύει να μείνουν κολλημένοι στο Κραν Μοντανά

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το τι έγινε στο Μοντ Πελαράν και στο Κραν Μοντανά το 2017, παραμένει μία συνεχής ανοικτή συζήτηση και αναπτύσσονται αφηγήματα και επιχειρήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Ένα παραμύθι που κρατάει πέντε χρόνια

 

Άριστος Μιχαηλίδης   

Στις 28 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύσαμε στον «Φιλελεύθερο» ένα ένθετο βιβλιαράκι 16 σελίδων, όλα τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. 

Η Λευκωσία με ΜΟΕ απέναντι στην επιδρομή του «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν»

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα μπορούσε να ξυπνήσει τους «δικούς μας» από το λήθαργο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κώστας Μαυρίδης, Αρθρογράφος*

Κάνει λόγο για προκατάληψη και απαράδεκτες αναφορές στο ψήφισμα ο Τατάρ. «Προβληματικό από πολλές απόψεις»

 

Απογοήτευση εκφράζει η τουρκοκυπριακή ηγεσία για το νέο ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ – «Προβληματικό…» λέει ο Τατάρ

«Φάκελος κορβέτες»: Η τελική εισήγηση και οι εξελίξεις στα ναυπηγεία Ελευσίνας - Ιταλία-Γαλλία, πού γέρνει η ζυγαριά;

 

Ο «φάκελος κορβέτες» αν και πέρασε από το ΓΕΝ πριν από σχεδόν ένα μήνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ουσιαστικά παραμένει ανοιχτός.

Το ΠΝ θα διατηρήσει το υποβρύχιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο: Με αναβαθμίσεις των Type 214 και αγορά νέων

 

Τα υποβρύχια τύπου 214 και τα πληρώματά τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό το 2020 παραμένοντας σχεδόν δύο μήνες κάτω από το νερό και στοχοποιώντας οτιδήποτε τουρκικό πλοίο πλησίαζε στην περίμετρο ασφαλείας τους. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η δουλειά του Πολεμικού Ναυτικού δεν θα σταματήσει την επόμενη της ανακοίνωσης των κορβετών ή με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Το ναυτικό διεξάγει έναν διαρκή αγώνα δρόμου, ανάμεσα στην αλμύρα, τα προβλήματα, τα κύματα και την αγωνία των πληρωμάτων του, να διατηρήσουν επιχειρησιακά όλα τα υφιστάμενα μέσα.

Ελληνικός Στρατός: Τα Τεθωρακισμένα πρωτοπορούν εντάσσοντας ένα νέο υπερσύγχρονο σύστημα

 

Στη τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης νέων εκπαιδευτικών βοηθημάτων για τα Ελληνικά Τεθωρακισμένα. Συγκεκριμένα πρόκειται να αποκτήσουν περί τα 15 εκπαιδευτικά βοηθήματα σουηδικής κατασκευής και προέλευσης τύπου BT-46. 

H Lockheed Martin απαντά στο enikos.gr για την καθήλωση των F-35 – Τι συμβαίνει με τα Τ-6 και πώς επηρεάζεται η Πολεμική Αεροπορία

Σαν κεραυνός έσκασε η είδηση ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία καθηλώνει το σύνολο του στόλου των F-35. Τι συμβαίνει με τα εκπαιδευτικά Τ-6, που χρησιμοποιεί και η ελληνική πολεμική αεροπορία.

Δένδιας: Απαντάμε στην Τουρκία με ψυχραιμία, δεν μπαίνουμε σε προσωπικές αντιδικίες

 

«Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει και αντιδρά με ψυχραιμία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις της γείτονος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Action24 Press».

Ερντογάν: Η παραίτηση Τζόνσον δεν ήταν καλή για μας

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της γείτονος Kanal 7.

Τουρκικός τύπος: Στοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Τουρκικά ΜΜΕ για Κυριάκο Μητσοτάκη
AP

Τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του για τον Ερντογάν

Ο «πεισματάρης» υπουργός Εξωτερικών

 

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμφίβολα εξέφρασε όλους τους Έλληνες, θέτοντας ορθά κοφτά στη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ δύο θέματα: Πρώτον, να σταματήσουν οι γερμανικές εξαγωγές υποβρυχίων στην Τουρκία, γιατί θα αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων.

Το μπούλινγκ Τσαβούσογλου σε Μπέρμποκ για τις δηλώσεις της στην Αθήνα

 

Νίκος Μελέτης

Με ένα άνευ προηγουμένου δημόσιο «μπούλινγκ» εις βάρος της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να επαναφέρει στην «τάξη» της κ. Μέρκελ τις τουρκογερμανικές σχέσεις και να επιπλήξει τη Γερμανίδα ομόλογό του για τα όσα δήλωσε στην Αθήνα για την ελληνικότητα των νησιών.

Τα μηνύματα της Μπέρμποκ που θέλουν να ξεχάσουν Αθήνα και Άγκυρα

 

Με εθνικά γυαλιά και μυωπικές τάσεις επιχειρείται σε Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία η προβολή της περιοδίας της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, καθώς αμφότερες οι πλευρές προσπαθούν να κατοχυρώσουν μικροπολιτικά οφέλη στο εσωτερικό. 

Τσαβούσογλου σε Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Burhan Ozbilici/AP

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προκάλεσε μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Τουρκία να "σεβαστεί" τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Της έκλεισε το στόμα της Γερμανίδας ο Τσαβούσογλου»: Ο φιλοτουρκικός Τύπος στο πλευρό του ΥΠΕΞ

 

Εύσημα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποδίδει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος, για τη «σκληρή στάση» του απέναντι στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ.

Μία άβολη συνέντευξη τύπου με θέα τον Βόσπορο

 

Εκνευρισμός, άβολες στιγμές, βλέμματα με ένταση. Το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο σχεδόν μονοπώλησε τη συνέντευξη Τύπου της Αναλένα Μπέρμποκ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μήνυμα στήριξης από το Παρίσι: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας της

 

Συνάντηση Νίκου Δένδια - Κατρίν Κολονά στο Παρίσι / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Τα “FAKE NEWS” του πολέμου στην Ουκρανία θολώνουν ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ για την Ελλάδα

 

Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες! Αναλυτής του περιώνυμου Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Dov SZakheim του αμερικανικού CSIS) επιχειρηματολόγησε σοβαρά ότι ο Ερντογάν πρέπει να είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επειδή “επέβλεψε” τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την εξαγωγή των σιτηρών.

Ενεργειακή κρίση: Ώρα η Γερμανία να απαντήσει σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα

Της Maria Tadeo 

Η εποχή στην Ευρώπη που η "Γερμανία ξέρει καλύτερα" τελειώνει. Για μία δεκαετία, το Βερολίνο κρατούσε τα ηνία της ηθικής και οικονομικής εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορίζοντας την πολιτική και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του κακού μπάτσου για τις πιο αδύναμες οικονομίες του Νότου. Η ενεργειακή κρίση ανέτρεψε αυτή την ισορροπία. 

Στην κόψη του ξυραφιού η Ευρώπη με το φυσικό αέριο - Τα σενάρια και οι εναλλακτικές

 

Στο μικροσκόπιο των New York Times η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα. Την ίδια ώρα, η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού αερίου εν όψει χειμώνα κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Ο «γρίφος» της ασφάλισης των ουκρανικών σιτηρών-Στο «παιχνίδι» η Lloyd’s

 

Η βρετανική Lloyd’s θα ασφαλίσει τελικά τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Όμως η ασφαλιστική κάλυψη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Η Gazprom ανακοινώνει ότι διακόπτει την παροχή αερίου προς τη Λετονία

 

Κατηγορώντας την για παραβίαση όρων αναφορικά με την παραλαβή αερίου

Πολλαπλά χτυπήματα των Ρώσων στην Αν. Ουκρανία αλλά και στην Kherson – Προέλαση προς Siversk, Bakhmut, Slovyansk

 

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν μια περιορισμένη χερσαία επίθεση στην περιφέρεια Kherson και συνέχισαν να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος των κατεχόμενων γραμμών

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στη νότια και ανατολική Ουκρανία

 

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολλές τοποθεσίες στη νότια και ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο στο Μικολάιφ και καταστρέφοντας ένα σχολείο στο Χάρκοβο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

Φινλανδία: Στρατιωτικά γυμνάσια Φινλανδών, Βρετανών και Αμερικανών στρατιωτών

 

Σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Φινλανδία, στρατιώτες από το υποψήφιο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ εκπαιδεύτηκαν μαζί με μονάδες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στήριξη από την Ισπανία στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου

 

Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν συμπεριέλαβε την Πρίστινα στην τετραήμερη περιοδεία του στα Δυτική Βαλκάνια

Απειλές ένοπλων συγκρούσεων για την εξουσία στη Λιβύη, μεταξύ ομάδων Νταμπάιμπα και Μπασάγκα

 

Ιούλιος 30, 2022. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Ο Μόχσεν αλ Ζουβέικ,  του Συντάγματος και της Δύναμης Προστασίας των Εκλογών που συνδέεται με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (Νταμπάιμπα), απαντώντας στις δηλώσεις του διοικητή του Ζιντάν, Οσάμα αλ Τζουουαΐλι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση. 

Ομήρου υπαινιγμοί, οι αναιρέσεις του Παλαμήδη και η προβολή στο σημερινό Παγκόσμιο γίγνεσθαι

 

Οι «Αντιθέσεις»  στην τελευταία εκπομπή της τηλεοπτικής περιόδου, σας προσκαλούν σε μια  «κατάδυση» στην αρχαία ιστορία σε μια προσπάθεια αναζήτησης υπαινιγμών που πιθανόν να συνεισφέρουν στην καλύτερη αντίληψη της πραγματικότητας του σήμερα. 

Νέα επίθεση Ακάρ στην Ελλάδα για τα F-16

 

Σε φάση τριβών φαίνεται να οδηγούνται και οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις όπως καταγράφηκε στις κοινές δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Άγκυρα. Οι προετοιμασίες του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου ολοκληρώνονται και αναμένεται στις 9 Αυγούστου τις ανακοινώσεις του Ερντογάν για το πού ακριβώς θα κατευθυνθεί.

ΑΟΖ και εξοπλισμοί πονάνε τους Τούρκους | ZOOM

 

Σάββας Καλεντερίδης: ΑΟΖ και εξοπλισμοί πονάνε τους Τούρκους! Ξεκάθαρη δήλωση Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τα ελληνικά νησιά. Τότε θα είχαμε δέσει χειροπόδαρα τη Γερμανία. Τεράστιας σημασίας έργο από Ρωσία στην Τουρκία. Tα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιούν επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούν μετά οι Τούρκοι, για να μας χτυπήσουν.

Τα «έσπασαν» Τουρκία και Γερμανία

 

Γιάννος Χαραλαμπίδης : Τα «έσπασαν» Τουρκία και Γερμανία

Δεσποτόπουλος και Γερούλης για τις δηλώσεις Μπέρμποκ και το τουρκικό γεωτρύπανο | OPEN TV

 

Δεσποτόπουλος και Γερούλης για τις δηλώσεις Μπέρμποκ και το τουρκικό γεωτρύπανο | OPEN TV

Συνάντηση Κολονά-Δένδια: Αλληλεγγύη Γαλλίας σε Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών | 29/7/2022 | EΡΤ

 

Συνάντηση Κολονά-Δένδια: Αλληλεγγύη Γαλλίας σε Ελλάδα έναντι των τουρκικών απειλών | 29/7/2022 | EΡΤ

Συνέντευξη Τύπου Τουρκία: Η Μπέρμποκ έβαλε στη θέση του τον Τσαβούσογλου όταν κατηγόρησε την Ελλάδα | Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 29/07/2022

 

1. Μητσοτάκης για Τουρκικές προκλήσεις: Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από Ε.Ε.
2. Συνέντευξη Τύπου Τουρκία: Η Μπέρμποκ έβαλε στη θέση του τον Τσαβούσογλου όταν κατηγόρησε την Ελλάδα
3. Σκληρή γλώσσα Μπέρμποκ - Εκνευρισμός Τσαβούσογλου