Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ευαγόρας Παλληκαρίδης (1938 – 1957)

Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957.

Αντίστροφη μέτρηση… μεγάλη ελπίδα

Με όλες τις ενδείξεις να συντείνουν στο ότι το τεμάχιο 10 κρύβει ένα μικρό θησαυρό, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δύο ερευνητικών γεωτρήσεων που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Το μέγεθος ωστόσο παραμένει ερωτηματικό. Όπως και το κατά πόσον τα κοιτάσματα είναι εμπορεύσιμα.
Τα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αντιπρόεδρο της Exxon Τρίσταν Άσπρεϊ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Bloomberg: Η Ελλάδα «σέρνεται» στις μεταρρυθμίσεις - «Εχει λίγες μέρες για να φτιάξει τα πράγματα» - ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται το προγραμματισμένο -για τον προσεχή μήνα- πλάνο ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας και η ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις - «κλειδιά», επισημαίνει το Bloomberg.
Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση η Ελλάδα «σέρνεται» σε βασικές μεταρρυθμίσεις, το δίκτυο Bloomberg υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβράδυνε την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων, προκαλώντας ανησυχία στους πιστωτές.
«Η Ελλάδα έχει μόλις λίγες ημέρες για να φτιάξει τα πράγματα πριν από την καταβολή της νέας δόσης» σημειώνει -και στον τίτλο του- το διεθνές δίκτυο, αναφερόμενο στην έκθεση των πιστωτών της χώρας που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.
Αυτή η έκθεση, τονίζει το Bloomberg, θα δείξει, πιθανώς, ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βιετνάμ: Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν(Βίντεο)

Τι θα ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Υπό το ανήσυχο βλέμμα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντάται σήμερα (27/02) με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Βιετνάμ.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν σήμερα μπροστά στα δημοσιογραφικά συνεργεία και έσφιξαν τα χέρια, πριν κάνουν τις πρώτες επίσημες δηλώσεις τους.
Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους κατά την έναρξη της δεύτερης συνόδου τους, οκτώ μήνες μετά την ιστορική συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη.

Δεκάδες οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - Πέντε εικονικές αερομαχίες

Σε 38 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς και τρία CN-235) προέβησαν επίσης σε έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Οι Δήμοι του Νέου Μακεδονικού Αγώνα - Η εξιλέωση δεν επαρκεί για το Σκοπιανό

Οι Δήμοι του Νέου Μακεδονικού Αγώνα
Του Ν. Λυγερού

Λόγω των εκλογών σε όλα τα επίπεδα αλλά βέβαια και των δημοτικών, οι Δήμοι άρχισαν μια κίνηση που σηματοδοτεί μία νέα φάση στον Νέο Μακεδονικό Αγώνα. Από τώρα δηλώνουν επίσημα ότι εναντιώνονται στο Προσύμφωνο των Πρεσπών και στο Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων, διότι θεωρούν ότι είναι απαράδεκτα και κατάπτυστα. Έτσι δηλώνουν επίσης ότι θα αγωνιστούν για την ακύρωση του Προσυμφώνου. Δηλαδή κάτι το οποίο θεωρήθηκε αδιανόητο αρχικά λόγω κυβερνητικής προπαγάνδας, τώρα έχει γίνει όραμα για τους

Οι σταλινικοί δεν είναι δημοκράτες - Οι αρνητές της γενοκτονίας δεν είναι δημοκράτες

Οι σταλινικοί δεν είναι δημοκράτες
Του Ν. Λυγερού

Επειδή το κυβερνών κόμμα αναμένει τη μεγάλη του ήττα, το έπιασε ο πόνος της συσπείρωσης των δημοκρατικών ψηφοφόρων. Μόνο που για ένα κόμμα σταλινικό, η έννοια της δημοκρατίας είναι σταλινική κι όχι βέβαια ελληνική. Η Σοβιετική Ένωση ήταν στην πραγματικότητα η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Αλλά αυτές οι «Δημοκρατίες» δεν είχαν καμιά σχέση με τη Δημοκρατία, όπως την εννοεί η Ανθρωπότητα. Όσοι ακούν για κάποια δημοκρατική ένωση τώρα πρέπει να καταλάβουν ότι

Η μαχητικότητα της Κατερίνης - Η αναγκαιότητα δημιουργίας επιτροπής σοφών για τη Μακεδονία

Η μαχητικότητα της Κατερίνης
Του Ν. Λυγερού

Μετά την ψήφιση του Προσυμφώνου και την ψήφιση του Πρωτοκόλλου εισδοχής, πολλοί πίστεψαν ότι όλα έχουν τελειώσει και ότι δεν υπάρχει πια τίποτα. Όμως η Κατερίνη και ο λαός της δεν γονάτισε και συνέχισε ακάθεκτη τον αγώνα για την Μακεδονία, χωρίς να επηρεαστεί από την κυβερνητική προπαγάνδα. Σιγά σιγά με τέτοια παραδείγματα αντίστασης αναπτερώθηκε το ηθικό του ελληνικού λαού, διότι ταυτόχρονα μάθαινε και τι εμπεριείχαν τα 20 Άρθρα του Προσυμφώνου. Έτσι φτάσαμε στο επίπεδο τώρα να παλεύουμε για την ακύρωση του Προσυμφώνου και αυτό θα γίνει από την επόμενη βουλή των Ελλήνων που θα είναι ικανή να καταγγείλει τις πράξεις της προηγούμενης που λειτούργησε με αυτόν