Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Τεχνολογία, ναυτοσύνη και ιστορική συνέχεια: Η περίπτωση του θωρακισμένου καταδρομικού "Γεώργιος Αβέρωφ"


Averoff0Του Δρ. ΖΗΣΗ ΦΩΤΑΚΗ, λέκτορα Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (δημοσιεύεται χάρις την ευγενική άδεια του συγγραφέα)Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό του ΠΝ «Ναυτική Επιθεώρηση», στο τεύχος 576 που αποτελεί αναμνηστική έκδοση για τα 100 χρόνια του Αβέρωφ
 
Η ναυτική ιστορία ενός έθνους αποτελεί, αναπόδραστα, ένα σύνθετο γνωστικό πεδίο, καθώς εκφράζει αθροιστικά κοινωνικούς, οικονομικούς, διπλωματικούς, οπλικούς, στρατηγικούς και επιχειρησιακούς παράγοντες στην πορεία του χρόνου. Παρά όμως την πολυπλοκότητα του γνωστικού αυτού αντικειμένου εμφανίζεται ενίοτε και σε απλούστερες μορφές που δεν στερούνται ενδιαφέροντος ή βάθους. Για παράδειγμα, η επίδοση και οι ιδιαιτερότητες της δράσης ορισμένων μονάδων του στόλου αποδίδουν, ενίοτε, κομβικά σημεία της ναυτικής ιστορίας. Η περίπτωση της εκατονταετούς ζωής (1911-2011) του θωρακισμένου καταδρομικού Γεώργιος Αβέρωφ επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Η «Σιδηρά Χείρ» του Αρχιμήδη(Βίντεο - Φωτο)

Στο εξώφυλλο: Φανταστική απεικόνιση της αρπάγης σε ελαιογραφία του Giulio Parigi_Gallery Ufizzi_wikipedia
Μετάφραση από το πρωτότυπο: A Formidable War Machine: Construction and Operation of Archimedes’ Iron Handby Chris Rorres (Department of Mathematics and Computer Science of Drexel University Philadelphia USA) & Harry G. Harris (Department of Civil and Architectural Engineering of Drexel University Philadelphia, USA).
———————————–
Πριν είκοσι τρεις αιώνες, ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης κλήθηκε από τον βασιλέα των ΣυρακουσώνΙέρωνα Β’ να κατασκευάσει πολεμικές μηχανές που θα μπορούσαν να αποκρούσουν τους εχθρούς της Ελληνικής αποικίας. Μεταξύ των πολυάριθμων μηχανών που σχεδιάστηκαν, ήταν η περιώνυμη Σιδηρά Αρπάγη, ήΣιδηρά Χείρα, μια συσκευή τόσο αποτελεσματική που απετέλεσε το φόβητρο των Ρωμαίων και το κύριο μέσο άμυνας των Συρακουσών κατά την ναυτική πολιορκία από τον Ρωμαϊκό στόλο το 213 π.Χ.

Τα Κρυμμένα Μυστικά της Μυθολογίας για το Ηλιακό Σύστημα

Η μυθολογία μας κρύβει πολλά πράγματα

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος έχει ξεκινήσει μια πολύχρονη έρευνα προκειμένου να αποκωδικοποιήσει την ελληνική μυθολογία, στηριζόμενος όμως, σε επιστημονικές τεκμηριώσεις και επιχειρήματα.
«Στα Ομηρικά έπη, τα οποία γράφτηκαν τον 8ο αιώνα, ο θεός Άρης παρουσιάζεται σε μια ερωτική σχέση με την Αφροδίτη προκαλώντας τον ερχομό των θεών Δία, Ερμή και Ποσειδώνα, οι οποίοι πετυχαίνουν το παράνομο ζευγάρι ακινητοποιημένο στη νυφική παστάδα, ύστερα από τέχνασμα του συζύγου της Αφροδίτης, Ήφαιστου.

Η σύμβαση της Κοινοπραξίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 και το μέλλον των ελληνικών υδρογονανθράκων

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Από τον Νοέμβριο του 2014 που προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός των 20 θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης είχαμε επισημάνει την ανάγκη και τα χαρακτηριστικά της διαγωνιστικής διαδικασίας να είναι συμβατά με τα διεθνώς κρατούντα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πολλές επενδυτικές προσφορές εκ μέρους μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Είχαμε επισημάνει ιδιαιτέρως ότι ο διαγωνισμός για να είναι ελκυστικός για μεγάλες και εύρωστες πετρελαϊκές εταιρείες έπρεπε το μέγεθος των θαλασσίων οικοπέδων να καλύπτει το γεωλογικό και οικονομικό κίνδυνο των αναμενόμενων επενδύσεων στην περιοχή.

Η σύμβαση με την τριπλή κοινοπραξία

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού

Η σύμβαση με την τριπλή κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια - Edison - Total πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται και με αποτελεσματικό τρόπο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πια να χάσουμε αυτή τη συμφωνία και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε χρόνο λόγω γραφειοκρατίας. Υπάρχουν επίσημες προθεσμίες και θα ήταν απαράδεκτο να μην τις τηρήσουμε, είναι θέμα αξιοπρέπειας της Ελλάδας κι όχι απλά μιας κυβέρνησης. Σε αυτή την διαπραγμάτευση πρέπει να λειτουργήσουμε εθνικά και όχι ιδεολογικά βέβαια, αφού η πατρίδα μας έχει ανάγκη να μπει επιτέλους σε αυτό το πλαίσιο που λειτουργεί βέβαια συμπληρωματικά με την ανάπτυξη και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα φάση για την ελληνική ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Η νέα παραχώρηση για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 αποτελεί μια αλλαγή φάσης για την ελληνική ΑΟΖ αφού είναι μια μικρή υλοποίηση σε πρακτικό επίπεδο. Και η Κύπρος άρχισε την υλοποίησή της μ' ένα μόνο θαλάσσιο οικόπεδο, το 12, όπου βρέθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, το κοίτασμα Πύρρος βρίσκεται πάνω στη γραμμή οριοθέτησης Ελλάδας και Ιταλίας. Κατά συνέπεια έχουμε και πλαίσιο συνεκμετάλλευσης με αυτήν την απόφαση.

Νέο παραλήρημα Ρ.Τ.Ερντογάν: «Το φωνάζω παντού: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν δικά μας»! Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Σε ένα νέο κρεσέντο δηλώσεων που υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία πλέον δεν πρόκειται να σεβαστεί καμία συνθήκη μέσω της οποίας έχουν κλείσει τα θέματα συνόρων με την Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέες δηλώσεις στις οποίες αμφισβητεί πλέον ξεκάθαρα το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών του Α. Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την φρασεολογία της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι «τα ελληνικά νησιά μπαίνουν στην μύτη  μας», φρασεολογία η οποία μετά από λίγο οδήγησε στα Ίμια.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Πελοπόννησος, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες.
Έντονες βροχές και καταιγίδες προβλέπει μέχρι την Τρίτη το πρωί (01/11) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε.
Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι -κατά τόπους ισχυρές- βροχές και καταιγίδες.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μέχρι το βράδυ σήμερα θα επηρεαστεί η Πελοπόννησος και οι νοτιότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

New York Times: «Σαν ταινία τρόμου οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ελλάδα» - Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας για τους πλειστηριασμούς

Συνταξιούχος λογιστής αποκαλύπτει στην εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει την κατάσταση - «Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», λέει ο 63χρονος του οποίου η σύνταξη έχει περικοπεί κατά 35%«Είναι σαν ταινία τρόμου», λέει στους New York Times ο κ. Μιχάλης Χάνης, ιδιοκτήτης ακινήτων, 63 ετών. Ο κ. Χάνης που είναι συνταξιούχος λογιστής δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά και υπνωτικά για να αντέξει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. «Δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ. Θέλω απλά να προστατεύσω το σπίτι μου», αναφέρει ο 63χρονος συνταξιούχος του οποίου η σύνταξη έχει μειωθεί κατά 35%. «Όπως τα χρέη της χώρας μεγάλωσαν έτσι και τα δικά του χρέη» γράφουν οι NYT και συνεχίζουν: «Τώρα έχει ενταχθεί και αυτός στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που αγωνίζονται να σώσουν τα σπίτια τους μετά το ξαφνικό «κύμα» των κατασχέσεων που έπληξε φέτος τη χώρα».

Τρόμος στην Ιταλία από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 36 ετών - Ισοπεδώθηκε η πόλη Νόρτσια(Βίντεο - Φωτο)


«Είδα την κόλαση» δηλώνει ο δήμαρχος της Ουσίτα - Φόβοι για 100.000 αστέγους - Στους 20 οι τραυματίες - Δεκάδες τα σπίτια που κατέρρευσαν - Θρήνος για την εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου που καταστράφηκεΤις πληγές της που για την ώρα δεν περιλαμβάνουν θύματα παρά μόνο τραυματίες και κατεστραμένα σπίτια μετρά η Ιταλία η οποία συγκλονίστηκε από τον σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αποτελεί τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 20, με έναν εξ αυτών να έχει τραυματιστεί σοβαρά όταν έπεσε από το παράθυρο του σπιτιού του την ώρα του σεισμού.