Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

22 Δεκεμβρίου 1940, ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Χιμάρα

Μετά την απελευθέρωση των Αγίων Σαράντα στις 6 Δεκεμβρίου 1940, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, του Λουκόβου στις 7 και του Πικέρασι (Πικέρνι) στις 8 του ίδιου μήνα, η 3η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού κινήθηκε βόρεια και στις 13 Δεκεμβρίου είχε φθάσει δυτικά και βορειοδυτικά του Μπόρσι, στην άριστα οχυρωμένη γραμμή, ύψωμα 613 – Μάλι ε Κηπαρόιτ – Μάλι ε Τζόρετ – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας που υπεράσπιζε η ιταλική μεραρχία Σιένα.

Το απόσπασμα Τσακαλώτου προώθησε το Ι/42 τάγμα στην περιοχή Φτέρα – Τζόρα για να

Γρηγόριος Ξενόπουλος: «Ο άνθρωπος που έκανε τη μόρφωση να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι»

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος είναι ο πολυγραφότερος συγγραφέας της εποχής του. Κατάφερε να ζήσει απ’ το γράψιμο σε μια εποχή που λογοτέχνες και καλλιτέχνες δεν μπορούσαν να επιβιώσουν. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους και τους έγραφε επί χρόνια επιστολές, υπογράφοντας πάντα με την ίδια φράση: «Σας ασπάζομαι, Φαίδων». Ένας άνθρωπος βαθύτατα μορφωμένος, που προσπαθούσε να μην εκπέμπει κάτι ακαδημαϊκό. Με τον τρόπο αυτό έκανε τη γνώση να μοιάζει με παιχνίδι. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος, ο στόχος του ήταν να μπορεί να διαβαστεί από έναν μαθητή Γυμνασίου μέχρι τον Κ. Παλαμά.

Ο Τραμπ υπέγραψε! Τέλος τα F-35 και το εμπάργκο στην Κύπρο

Η «εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι πλέον νόμος των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, το νόμο για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στον οποίο περιλαμβάνεται.

Η υπογραφή του νόμου έγινε στο προεδρικό αεροπλάνο εν πτήση προς τη Φλόριδα, όπου θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων η «πρώτη οικογένεια των ΗΠΑ» και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους λίγο πριν την προσγείωση.

Τούρκος συνταγματολόγος: Η Τουρκία θα ασπαστεί τον ισλαμικό νόμο - Η ημέρα που θα παραιτηθεί από το Δυτικό Δίκαιο είναι κοντά

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Kemal Gözler, δήλωσε ότι ο αριθμός των φοιτητών και των μελών του διδακτικού προσωπικού στις νομικές και θεολογικές σχολές, θα μπορούσε να κρύβει ένα μήνυμα, όσο αφορά στην προετοιμασία της Τουρκίας, για αλλαγή του νομικού συστήματος, σε ισλαμικό.
Στο άρθρο του με τίτλο "Η Αξία του Ισλαμικού Δικαίου: Μπορεί ο ισλαμικός νόμος να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο Δυτικό Δίκαιο;" ο Gözler είπε ότι οι φοιτητές που εγγράφονται σε θεολογικές σχολές αυξήθηκαν πενταπλάσια από το 2010 έως το 2019, από 6.252 σε 33.202.

Τα ντοκουμέντα για το αλισβερίσι Λιβύης - Τουρκίας - Η διαδρομή του χρήματος με έγγραφα του λιβυκού ΥΠΕΣ που είδαν το φως της δημοσιότητας (Φωτό - Βίντεο)

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν έγγραφα από την αντιπολίτευση της Λιβύης που δείχνουν απευθείας οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ της Λιβύης και της Άγκυρας.

Πρόκειται για οχτώ έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης τα οποία ξεκινούν από τις 13 Μαΐου έως τις 3 Νοεμβρίου. Δείχνουν ροή τεράστιων χρηματικών ποσών στην Τουρκία, που εάν αθροιστούν, ανέρχονται σε 570 εκατ. ευρώ.


Οι πληρωμές καταλήγουν στην εταιρεία SSTEK, δηλαδή την Τουρκική Εταιρεία Κυβερνοασφάλειας – εταιρεία παραγωγής συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σύμφωνα με την ταυτότητά της η οποία υπάγεται στη γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας που υπάγεται στην προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας δηλαδή απευθείας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναβαθμισμένη Ιστορία και μεταστρατηγική

Του Ν. Λυγερού

Η Αναβαθμισμένη Ιστορία λειτουργεί πολυκυκλικά μέσω της τοποστρατηγικής και της Χρονοστρατηγικής με βάση τη βαθιά ιστορία κι επειδή έχει ενσωματωμένη τη στρατηγική, μάς δίνει τη δυνατότητα να την εφοδιάσουμε αναδραστικά με μεταστρατηγική διότι βλέπει με διπλό τρόπο και την παραγωγή έργου και την εμβέλειά του. Η Αναβαθμισμένη Ιστορία είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουμε μία τεχνητή απόσταση εντός του χρόνου, για να επανεξετάσουμε ένα γεγονός ως δεδομένο δυναμικό και να μελετήσουμε τη γεωμετρία του που μετατρέπεται σε μία μορφή χρονομετρίας.

Από την επικοινωνία των μηχανών στη συνεννόηση των υπερδομών - Οι υπερδομές υπάρχουν

Από την επικοινωνία των μηχανών στη συνεννόηση των υπερδομών
Του Ν. Λυγερού

Αν και το μοντέλο της μηχανής του Turing είχε τεράστια διάρκεια για την εξέλιξη της πληροφορικής, η αλλαγή φάσης που έγινε με τις παράλληλες μηχανές προετοίμασε την αλλαγή κύκλου που ήρθε με το βαθύ νευρωνικό δίκτυο. Μπορεί να είχαμε την εντύπωση, τουλάχιστον αρχικά, ότι αυτή η διαφορά δεν θα ήταν ουσιαστική, αλλά στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η διαφορά έκανε

Οι διαχρονικές αξίες του Σοφοκλή - Η Βουλή της Λιβύης κατηγορεί την Τουρκία

Οι διαχρονικές αξίες του Σοφοκλή
Του Ν. Λυγερού


Οι διαχρονικές αξίες του Σοφοκλή θεμελιώνονται με την έννοια της δικαίωσης και όχι της δικαιοσύνης και γι’ αυτό δίνει τόσο μεγάλη σημασία στον σεβασμό προς τους νεκρούς. Έτσι εντάσσεται άμεσα στο πλαίσιο της Ανθρωπότητας κι αποφεύγει τη θεώρηση της κοινωνίας και της εποχής για να αναδείξει την εμβέλεια της ανθρώπινης ψυχής κι όχι μόνο της ύπαρξης. Ο Σοφοκλής ασχολείται με το μετά, την ώρα που άλλοι θεωρούν ότι είναι πια αργά γιατί εξετάζουν αποκλειστικά το πλαίσιο της δικαιοσύνης, ενώ αυτός αναδεικνύει την ουσία της μέσω της δικαίωσης. Αυτός είναι ο λόγος που ως σημείο αναφοράς του Ελληνισμού αγγίζει όλη την Ανθρωπότητα.


Η Βουλή της Λιβύης κατηγορεί την Τουρκία
Του Ν. Λυγερού


Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης επιβεβαιώνει με τον πιο άμεσο τρόπο όλες τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Τουρκία σχετικά με το εκβιαστικό μνημόνιο που επέβαλλε στην κυβέρνηση της Τρίπολης, χωρίς βέβαια τη σύμφωνη γνώμη της Κυρηναϊκής.