Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Τούρκος συνταγματολόγος: Η Τουρκία θα ασπαστεί τον ισλαμικό νόμο - Η ημέρα που θα παραιτηθεί από το Δυτικό Δίκαιο είναι κοντά

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Kemal Gözler, δήλωσε ότι ο αριθμός των φοιτητών και των μελών του διδακτικού προσωπικού στις νομικές και θεολογικές σχολές, θα μπορούσε να κρύβει ένα μήνυμα, όσο αφορά στην προετοιμασία της Τουρκίας, για αλλαγή του νομικού συστήματος, σε ισλαμικό.
Στο άρθρο του με τίτλο "Η Αξία του Ισλαμικού Δικαίου: Μπορεί ο ισλαμικός νόμος να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο Δυτικό Δίκαιο;" ο Gözler είπε ότι οι φοιτητές που εγγράφονται σε θεολογικές σχολές αυξήθηκαν πενταπλάσια από το 2010 έως το 2019, από 6.252 σε 33.202.

Ο αριθμός των θεολογικών σχολών αυξήθηκε από 24 σε 92 και ο αριθμός των διδασκόντων αυξήθηκε από 1.120 σε 4.121 κατά τη διάρκεια της ίδιας εννεαετούς περιόδου, σύμφωνα με την ανάλυση του Gözler για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Υπάρχουν επί του παρόντος 407 ακαδημαϊκοί που εργάζονται στον ισλαμικό νόμο και το Fiqh, δηλαδή την ισλαμική νομολογία [σ.σ. Ενώ η σαρία πιστεύεται από τους μουσουλμάνους ότι αντιπροσωπεύει το θεϊκό νόμο όπως αποκαλύπτεται στο Κοράνι και τη Σουνά, το φικχ είναι η ανθρώπινη κατανόηση της σαρία], σε τμήματα σε θεολογικές σχολές, είπε ο Gözler.
"Εάν ήταν ένας συνηθισμένος αριθμός, θα υπήρχε συγκρίσιμος αριθμός ακαδημαϊκών στα τμήματα της ρωμαϊκής νομοθεσίας στην Τουρκία", συνέχισε ο Gözler, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν 24 μέλη Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό σε αυτά τα τμήματα.
Πανεπιστήμια που απασχολούν 24 μέλη Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό για το ρωμαϊκό δίκαιο, το οποίο αποτελεί τη βάση του σημερινού τουρκικού νομικού συστήματος, ενώ απασχολούν 407 για τον ισλαμικό νόμο, είναι ύποπτο, ανέφερε ο Gözler. "Πρέπει να υπάρχει μια άλλη υποβόσκουσα ιδέα", πρόσθεσε.
Η ημέρα που η Τουρκία θα παραιτηθεί από το Δυτικό Δίκαιο υπέρ του ισλαμικού νόμου είναι πιο κοντά από ποτέ, αν υποτεθεί ότι μια μέρα θα έρθει ποτέ, είπε ο Gözler, προσθέτοντας ότι ο ισλαμικός νόμος έτυχε εδώ και χρόνια ευρείας και αποτελεσματικής προπαγάνδας στη χώρα, με ποιητική γλώσσα και έμφαση στις αξίες που υποστηρίζει και όχι το περιεχόμενό του ως νομικού συστήματος.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστός μαθητής του αντιευρωπαϊστή και φανατικά ισλαμιστή, Νετζμετίν Ερμπακάν, έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία "αποδυτικοποίησης" της Τουρκίας τα χρόνια εξουσίας του, πιστός στο δόγμα Ερμπακάν, επαναφέροντας ευρέως τις μαντίλες, τα θρησκευτικά σχολεία και χτίζοντας τζαμιά, σε κάθε χώρα που υπάρχουν Τούρκοι.
Ένας κώδικας δεοντολογίας για τις τράπεζες συμμετοχής, οι οποίες καταβάλλουν έσοδα για αποταμιεύσεις αντί για τόκους, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, ανέφερε αρκετούς στίχους του Κορανίου και είχε απαίτηση να είναι "μετά φόβου Θεού" οι ελεγκτές, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Πέτρος Κράνιας
ΠΗΓΗ: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου