Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Αμερική εναντίον Ρωσίας χρησιμοποιώντας την Τουρκία στο Καζακστάν...και η θεωρία των παιγνίων.

 

Από Faceof...σκέψεις και συμπεράσματα για τα τελευταία γεγονότα και τις συνέπειες τους για το Ελληνικό δίπολο...

Η θεωρία των παιγνίων πλέον, τουλάχιστον για εμένα είναι ηλίου φαεινότερο ότι  αποτελεί το απόλυτο εργαλείο εξάσκησης της γενικότερης πολιτικής της Τουρκίας σε όλα τα θέματα της. Από τα απλά εσωτερικά έως και τα πιο σύνθετα της εξωτερικής πολιτικής.

Eκατονταετηρίς της Μικρασιατικής Καταστροφής

Του Κώστα Κόλμερ

Μπορεί ο Ελληνικός στρατός να ηττήθη 150 χιλιόμετρα προ της Αγκύρας , τον Αύγουστο του 1922 , από πολιτικά και στρατηγικά λάθη της ηγεσίας αλλά η Ελλάς σημείωσε άλλη μία νίκη μετά την Επ-Ανάσταση του Γένους του 1821 , με την απορρόφηση 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων στην Μακεδονία ,  Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οιαδήποτε άλλη εάν εδέχετο.τέτοιο κύμα προσφύγων (1/4 του γηγενούς πληθυσμού) θα είχε καταρρεύσει  αλλά στην περίπτωση της Ελλάδος απεδείχθη «ευλογία» όπως υποστηρίζει ο  Αμερικανός διπλωμάτης Χένρυ Μοργκεντάου, σε αποκαλυπτικό βιβλίο του για τα όσα συνέβησαν την εποχή εκείνη Ελλάδα. (*).

Εκατό χρόνια χωρίς τη Μικρασία

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ανεξαρτησίας του Λονδίνου στις 3 Φεβρουαρίου του 1830 από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, ήτοι την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Το πρωτόκολλο αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και καθόριζε τα χερσαία σύνορα στη  γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.

Η ίδρυση του ελληνικού κράτους αποτελούσε μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας για τα δεδομένα της εποχής, αφού σήμαινε την απαρχή απώλειας εδαφών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια κατάσταση που τελικά οδήγησε στη διάλυσή της.

Από τον “πλατφορμοκεντρικό” πόλεμο στη δεύτερη πυραυλική επανάσταση

Του Κώστα Γρίβα,
καθηγητή στην ΣΣΕ και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ

Στις 2 Αυγούστου 2019, μετά από 32 χρόνια, η συνθήκη INF, η οποία απαγόρευε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να αναπτύξουν επίγεια εκτοξευόμενους πυραύλους (βαλλιστικούς και cruise) με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5500 χλμ, έπαψε να ισχύει. Πρόκειται για ιστορικό ορόσημο που σηματοδοτεί το τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής, αλλά και την είσοδο σε μια νέα ιστορική περίοδο, η οποία σφραγίζεται από τη δεύτερη πυραυλική επανάσταση.

Η νέα φάση της λεγόμενης πυραυλικής επανάστασης (missile revolution) αναμένεται να επιδράσει

Bloomberg: Ο Πούτιν "γυρίζει το παιχνίδι" στο Καζακστάν και στέλνει μήνυμα στη Δύση

Του Ilya Arkhipov

Μία ημέρα χρειάστηκε μετά την αστραπιαία ανάπτυξη στρατευμάτων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να "γυρίσει το παιχνίδι" σε βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Καζακστάν. Ενόψει των συνομιλιών για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση πόσο αποφασισμένος είναι να υπερασπιστεί τη "γειτονιά" του.

"Αν προκάλεσε εντύπωση, αυτό είναι για καλό", δήλωσε ο Konstantin Kosachyov, αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής Άνω Δούμα. 

Η κρίση στο Καζακστάν, το «ρωσικό ΝΑΤΟ» και το ενδιαφέρον Κίνας και Τουρκίας

Γιώργος Μενεσιάν
Διεθνολόγος

Οι ΗΠΑ είναι αδιάφορες και η Ε.Ε απούσα. Εν τω μεταξύ η τιμή του ουρανίου ανεβαίνει διεθνώς.

Στις 4 Ιανουαρίου, με αφορμή την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, οι Καζάκοι ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας και έκτοτε διαδηλώνουν κατά της αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλα τα σημεία της χώρας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυβερνητικά κτίρια έχουν καταληφθεί και μερικώς καταστραφεί από τους διαδηλωτές. Το επίκεντρο των αναταραχών βρίσκεται στην πρώην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι.

Αντίγραφο του Ουκρανικού Πραξικοπήματος στο Καζακστάν. Αλλά έχουν γνώσιν οι φύλακες

Του Πέπε Εσκομπάρ, Zero Hedge, Authored by Pepe Escobar via The Saker blog,
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού
Στέπα στη φωτιά: Έγχρωμη Επανάσταση του Καζακστάν

Τόσος φόβος και απέχθεια έχει να κάνει με το φυσικό αέριο; Όχι ακριβώς.

Το Καζακστάν συγκλονίστηκε στο χάος σχεδόν εν μία νυκτί, καταρχήν, λόγω του διπλασιασμoύ των τιμών του υγροποιημένου αερίου, το οποίο έφθασε το (ρωσικό) ισοδύναμο των 20 ρουβλίων ανά λίτρο (συγκρίνετε το με κατά μέσο όρο 30 ρούβλια στην ίδια τη Ρωσία).

Πλήγμα για την Τουρκία στο Καζακστάν, πρόλαβε η ιμπεριαλιστική Ρωσία!

Άγκυρα.

Στις Τουρκικές Δημοκρατίες, εκτός της Τουρκίας, η πιο ισχυρή χώρα είναι το Καζακστάν, γράφει ο αρθρογράφος Γιουσούφ Καπλάν στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Συνεχίζει:

Ο κόσμος βγήκε ξαφνικά στους δρόμους, τα αγάλματα του Ναζαρμπάγιεφ, του αρχηγού της «σιδηράς πυγμής» του Καζακστάν, καταστράφηκαν σε όλη τη χώρα!

Η αναβάθμιση της απειλής και η οφειλόμενη ελληνική απάντηση

Λάμπρος Καλαρρύτης

Ελληνοτουρκικά: O Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την επιμονή της Τουρκίας να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Η επιμονή της Τουρκίας να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και η επικοινωνιακή και διπλωματική κλιμάκωση επ’ αυτού έχουν ήδη χτυπήσει «καμπανάκια» στην Αθήνα, αλλά καλό είναι να υπογραμμίσουμε κάποια πράγματα.

Κατ΄ αρχάς, παρότι είναι ένα θέμα το οποίο η Άγκυρα θέτει διαχρονικά, το τελευταίο διάστημα το έχει αναβαθμίσει προτάσσοντάς το στην κορυφή της αναθεωρητικής ατζέντας της. Αυτή η αναβάθμιση έχει εκφραστεί και με την κατάθεση επιστολής στον ΟΗΕ με την οποία ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός των νησιών συνιστά παραβίαση Συνθηκών εκ μέρους της Ελλάδας η οποία ως εκ τούτου απολλύει την κυριαρχία της επ’ αυτών!

«Η σύμπραξη με την Τουρκία κι άλλες ιστορίες»! Άρθρο απάντηση στον Π.Ιωακειμίδη

Σε πρόσφατο άρθρο του για τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, ο Καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης, πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FEPS και του ΕΛΙΑΜΕΠ, καταλήγει σε δύο δυνατές ελληνικές στρατηγικές, αυτές της αναχαιτήσεως (containment) και σε αυτήν της συμπράξεως (engagement).

Γράφει ο Αντιναύαρχος ε.α. Β. Μαρτζούκος ΠΝ
Επίτιμος Διοικητής ΣΝΔ - Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Μετά από κατηγορηματική απόρριψη της πρώτης στρατηγικής επιλογής την οποία χαρακτηρίζει ως αδιέξοδη, ατελέσφορη και ανέφικτη (άσκοπη δαπάνη πόρων), συνιστά ανεπιφύλακτα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα την σύμπραξη, της οποίας τα βασικά στοιχεία συνοψίζει ως εξής:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να “σκοτώσει” τον EastMed: Μια εντελώς λάθος κίνηση της Ουάσιγκτον… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Τορπίλη στον αγωγό φυσικού αερίου EastΜed χαρακτηρίζεται ένα άτυπο κείμενο που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους.

Όμως σε άλλο σημείο τονίζει ότι το έργο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, και αναφέρεται προφανώς στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, που δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αγωγού. Αν ο βασικός λόγος είναι αυτός, τότε η επίσημη Ουάσιγκτον πέφτει θύμα των αδιόρθωτων γραφειοκρατών, που κυριαρχούνται από “τουρκοφιλία”.