Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Η Μάχη στα Δερβενάκια

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη. Ο Σουλτάνος, σε πλεονεκτική θέση μετά την εξολόθρευση του Αλή Πασά, είχε στρέψει την προσοχή του στους επαναστατημένους Έλληνες. Χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, ο Δράμαλης με 25.000 άνδρες προέλασε ταχύτατα και στις 6 Ιουλίου στρατοπέδευσε στην Κόρινθο. Βασικός του στόχος ήταν η ανακατάληψη της Τριπολιτσάς και η κατάπνιξη της Επανάστασης στον Μοριά με τη βοήθεια του στόλου, που θα κατέπλεε στον Αργολικό Κόλπο.

Απίστευτη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Φθιώτιδα – Εντυπωσιακές εικόνες

Mε εντυπωσιακά και ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα, συμπληρώθηκε την περασμένη βδομάδα, η δέκατη ανασκαφική περίοδος του προγράμματος Αρχαιολογίας και Αρχαιολογικής Εθνογραφίας της Κουτρουλού Μαγούλας.
«Ανάμεσα στα φετινά ευρήματα, διακρίνεται η ολοκλήρωση της αποκάλυψης ενός εντυπωσιακού κτηρίου της Μέσης Νεολιθικής, το οποίο βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο του οικισμού. Οι πέτρινοι τοίχοι του έχουν εξωτερικά διαστάσεις 9.50Χ8.50 μ. περίπου, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα αυτής της εποχής που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. Για τους τοίχους του χρησιμοποιήθηκαν πέτρες πάνω από ένα μέτρο ύψος, σε αντίθεση με τα άλλα κτίρια του οικισμού.

Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΓΓ του ΟΗΕ

Τις συνεχιζόμενες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει η Επιτετραμμένη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Πόλυ Ιωάννου, σε επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από τον οποίο ζητά όπως δώσει σαφώς το μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που ζημιώνουν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ερντογάν κατά ΕΕ: Αυτοί είστε, ποτέ δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας - ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σήμερα στις σε περιφερειάρχες των νομών της χώρας του, αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ωστόσο «η Άγκυρα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με επικριτικό τόνο και στην στάση που έχει κρατήσει η Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, προς τις κινήσεις της χώρας του, κατακρίνοντάς την μάλιστα, ότι δεν τηρεί ποτέ αυτά που έχει υποσχεθεί.

Δεκάδες νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο - Δύο εικονικές αερομαχίες

Σε 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα συνολικά έξι τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν