Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικά τα ονόματα από την αρχαιότητα ως σήμερα

Οι απόψεις διίστανται, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμότητας,  για το αν κάποια ονόματα, ευρέως διαδεδομένα σήμερα, είναι ελληνικά ή όχι…
 
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν κυρίως τα χριστιανικά ονόματα, τα οποία, σύμφωνα με ισχυρισμούς ορισμένων, δεν έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Είναι όμως έτσι;
 
Σε προηγούμενα άρθρα-έρευνές μας έχουμε αποδείξει την συνάφεια ελληνισμού-χριστιανισμού αλλά και το άφθαρτον του ελληνισμού γενικότερα σε πολλά επίπεδα… 

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο άγνωστης βασίλισσας στην Αίγυπτο


Ομάδα Τσέχων αρχαιολόγων ανακάλυψαν τάφο σε αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη που ανήκει σε φαραωνική βασίλισσα, που κυβέρνησε πριν από περίπου 4.500 χρόνια και η οποία είναι άγνωστη στους ιστορικούς, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Ο τάφος βρέθηκε στο Αμπούρ Σιρ, που συχνά αποκαλείται «χώρος των λησμονημένων βασιλέων της 5ης Δυναστείας».

Η Αμπού Σιρ είναι μια νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου, στην περιοχή της σημερινής πρωτεύουσας, του Καΐρου, που χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο εξεχόντων ατόμων της αιγυπτιακής αρχαίας πρωτεύουσας, Μέμφις.

Συρία: 30 βυζαντινά ψηφιδωτά εκλάπησαν από τους τζιχαντιστές

Ένα από τα 30 ψηφιδωτά που έχουν κλαπεί από την αρχαία πόλη της Απάμειας –σημερινή Χαμά.(Σύλλογος προστασίας αρχαιολογικής κληρονομιάς Συρίας)- κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση

Στις παρυφές της Ιεραπόλεως- Manbij, στη βόρεια Συρία, ένας γεωργός ονόματι Φάντι καθώς όργωνε το χωράφι του ανακάλυψε έναν αρχαίο τάφο. Όταν μετακίνησε την πλάκα, αγγεία, νομίσματα και χρυσά περιδέραια γέμισαν τα χέρια του.

Η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Σύντομα το νέο έφθασε στα αυτιά των τζιχαντιστών που είχαν καταλάβει την περιοχή και τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του, αφού άρπαξαν τα λάφυρα τον πίεσαν να τους δείξει τον τάφο.

Μην παίζεις μαζί μας

Του Ν. Λυγερού

Μην παίζεις μαζί μας, αφού δεν έχεις κότσια. Γιατί ποτέ δεν έμαθες σκάκι και δεν ξέρεις από συνδυασμούς και ελιγμούς. Γιατί προστατεύουμε κάθε πιόνι μας όσο αδύνατο και να είναι. Γιατί ποτέ δεν αφήνουμε έναν δικό μας πίσω. Κι αν θέλεις να κρυφτείς πίσω από άσκοπες κινήσεις, αφού δεν μπορείς να εκδηλωθείς με επίσημο τρόπο, αφού φοβάσαι από τώρα την ήττα που θα υποστείς, δεν είναι ανάγκη να μας προκαλείς με τόσο γελοίο τρόπο. Απλώς να ξέρεις ότι ανεχόμαστε μόνο τις παιδικές χαρές κι αν μια μέρα προσπαθήσεις να κάνεις κάτι εκτός και ν’ αγγίξεις και παλιές εκκλησίες μας, τη μνημοσύνη μας, θα μας βρεις απέναντί σου. Κι αν ξεκινήσουμε, πρέπει να μάθεις ότι δεν κάνουμε ποτέ πίσω.

Ελευθερία ενάντια στη Βαρβαρότητα

Του Ν. Λυγερού

Δεν είναι ανάγκη να δεις την ταινία του Charlie Chaplin για να καταλάβεις τι σημαίνει δικτάτορας και τι σημαίνει αντίσταση στην εξουσία, γιατί την έχουμε μέσα μας εδώ και δεκαετίες, αφού μάθαμε την έννοια της Ελευθερίας ενάντια στη Βαρβαρότητα με τέτοια έργα πριν μας αγγίξουν στο πετσί μας με την ιστορία της πατρίδας μας. Γι’ αυτόν το λόγο δεν αποδεχόμαστε κανένα κατοχικό καθεστώς, αφού είναι όλα αυταρχικά και καταπατούν τους ανθρώπους. Τα έχουμε δει από το ένα άκρο στο άλλο, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα γκουλάγκ. Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με κανένα από αυτά κι ας μας λένε ότι είναι για το καλό του λαού μας και για την ευτυχία του.

Επικός κύκλος

Του Ν. Λυγερού

Όταν θέλεις πραγματικά να βοηθήσεις την πατρίδα σου, γιατί έχει υποστεί επιθέσεις, δεν την βρίζεις και δεν την υποβαθμίζεις από μόνος σου, για να φανείς σπουδαίος, για να δώσεις το στίγμα σου στην κοινωνία της λήθης, γιατί στην πατρίδα μας είμαστε της μνημοσύνης και δεν ξεχνάμε εύκολα ακόμα κι αν μας βασανίσουν, αφού εδώ και αιώνες ξέρουμε τι σημαίνει αντίσταση και θυσία. Δεν μας φοβίζουν οι κατακτητές, γιατί ξέρουμε πώς να τους διώξουμε από την πατρίδα του Χρόνου. Κι αν είναι μεταμφιεσμένοι και παριστάνουν τους γείτονες ή τους επίσημους συμμάχους, δεν κάνουμε ποτέ λάθος γιατί κουβαλούμε πίσω μας αιώνες αγώνα και οι ψευτοαλλαγές δεν μπορούν να μας επηρεάσουν με τίποτα.

Παύλος Σαντορίνης: Το εκατοστομετρικό ραντάρ – Μία μεγάλη Ελληνική εφεύρεση

Παύλος Σαντορίνης: Έλληνας πολιτικός μηχανικός, φυσικός, και σπουδαίος σύγχρονος εφευρέτης. (Ιούνιος 1893 – 19 Οκτωβρίου 1986)

Το εκατοστομετρικό ραντάρ είναι καθαρά Ελληνική εφεύρεση του καθηγητού του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Παύλου Σαντορίνη ο οποίος σπούδασε στην Ελβετία από το 1905 έως το 1919 και ήταν φυσικός του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και πολιτικός μηχανικός του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, μαθητής, φίλος και συνεργάτης του Αλβέρτου Αϊνστάιν, κατά την περίοδο εκείνη.

ΩΓΥΓΙΑ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ

Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες έδρες σπουδών του εξωτερικού, δυστυχώς όμως όχι και στις ελληνικές πανεπιστημιακές έδρες, υπάρχει μια αλλαγή στάσης απέναντι στα αρχαία ελληνικά συγγράμματα.

Μετά την ανακάλυψη του αστρολάβου των Αντικυθήρων και των λειτουργιών που εκτελούσε, πολλοί ειδήμονες αντιλήφθηκαν ότι αυτά που γνώριζαν για την Αρχαία Ελλάδα είναι ελλιπέστατα.



Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων υπολογίζει τις κινήσεις των αστεριών και είναι για την αρχαιότητα υψηλής τεχνολογίας και από πλευράς ακρίβειας κατασκευής και από πλευράς μαθηματικής δομής(οι Αμερικανοί έχουν φέρει ειδικό τομογράφο για να «δούν» στο εσωτερικό του και ίσως πλέον ότι έχει μέσα «διαφορικά» γρανάζια).

Focus: Με Grexit ή χωρίς, τα γερμανικά δισ. θα χαθούν

«Οι Έλληνες θα αποφασίσουν όχι μόνο για μια νέα κυβέρνηση, αλλά και για την παραμονή τους στην ευρωζώνη», δηλώνει ο ευρωβουλευτής Markus Ferber (CSU) και προσθέτει ότι είναι ξεκάθαρο το κυρίαρχο δικαίωμά τους να επιλέξουν την πολιτική τους ηγεσία, αλλά «δεν μπορεί να απαιτεί κανείς ότι εμείς θα πληρώσουμε το πάρτυ»
Με τίτλο «Απουσία εναλλακτικών θα σήμαινε χαμένα χρήματα» ρεπορτάζ του έντυπου Focus επισημαίνει ότι η συζήτηση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δείχνει ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος για τη μόνιμη κρίση διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Ανεξαρτήτως αν η Ελλάδα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, τα γερμανικά δισ. θα χαθούν.

SOS εξέπεμψε βοηθητικό πλοίο του «Μπαρμπαρός» - Προσέκρουσε σε ξέρα

Η Λευκωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει το βοηθητικό πλοίο «Kofso», το οποίο προσέκρουσε σε υφάλους ανοιχτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα - Εκτός κινδύνου το 12μελές πλήρωμα
Σήμα κιδύνου εξέπεμψε το πρωί βοηθητικό σκάφος που συμμετέχει στις έρευνες του τουρκικού «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» πρόκειται για το βοηθητικό «Kofso», το οποίο προσέκρουσε σε υφάλους ανοιχτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ 133 – ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΤΑΦΟΥ

Δυτικά του τύμβου εντοπίστηκε, με τη γεωφυσική διασκόπηση, ένα ακόμη σημείο πιθανού ενδιαφέροντος, που απαιτεί ανασκαφική διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση.
Επεκτείνονται οι δραστηριότητες της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Οι έρευνες στρέφονται τώρα στην ολοκλήρωση της στρωματογραφίας του λόφου Καστά, στη συνέχιση της εδαφοτεχνικής μελέτης στην αναζήτηση πιθανότατων σεισμικών ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή με έρευνες στο Στρυμόνα και την περιοχή όπου έφτανε η λίμνη Κερκινίτιδα, ενώ πολύ σοβαρά εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης νέου τάφου στον τύμβο με τον επιβλητικό περίβολο. Παράλληλα οι επιστήμονες προχωρούν στην αναζήτηση και σύγκριση στοιχείων με τις Εννέα οδούς.