Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Η Μάχη της Καστέλας

Πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη
Πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στο λόφο της Καστέλας στον Πειραιά, που κατέληξε σε νίκη των ελληνικών όπλων.
Η αυγή του 1827 βρήκε την Επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα να φυλλορροεί. Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς, γνωστότερος ως Κιουταχής, έχοντας καταλάβει την Αθήνα, πολιορκούσε στενά την Ακρόπολη, ενώ ο Καραϊσκάκης προσπαθούσε να σταθεροποιήσει τις ελληνικές θέσεις στη Βοιωτία. Μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στο Καματερό (27 Ιανουαρίου 1827), ο Κιουταχής, που στρατοπέδευε στα Πατήσια, θέλησε να εκμεταλλευτεί την επίδρασή της στο ηθικό των πολιορκημένων της Ακρόπολης και την ίδια ημέρα τους απέστειλε επιστολή-τελεσίγραφο:

Κοινές περιπολίες ἐρεύνης – διασώσεως ζητεῖ ἡ Ἄγκυρα στόν 25ο μεσημβρινό!

Τί προσετέθη στήν ἀτζέντα της σέ σύγκριση μέ τό 2016 – Τί ἀφήρεσε ἡ Ἑλλάς

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ γιά τό περιεχόμενο τῶν διερευνητικῶν ἐπαφῶν μεταξύ Ἑλλάδος – Τουρκίας κυκλοφοροῦν μέ τό σταγονόμετρο. Δεῖγμα τῆς προθέσεως καί τῶν δύο μερῶν νά ἀποφύγουν τίς κατηγορίες, ὅτι ὑπονομεύεται μέ τό καλημέρα ἡ ἐπαναπροσέγγισις τῶν δύο μερῶν. Πόσω μᾶλλον πού ἡ γείτων λόγω οἰκονομικῶν προβλημάτων «καίγεται» νά ἐπαναπροσεγγίσει τήν Εὐρωπαϊκή Ἕνωση. Ὡστόσο ἀπό τά ψήγματα πού ἔχουμε στήν διάθεσή μας ἀλλά καί ἀπό τήν παράταξη τῶν ἀντιπροσωπιῶν στό Ντολμά Μπαχτσέ καθίστανται σαφῆ δύο πράγματα.

Τό πρῶτο: Πράγματι, οἱ δύο πλευρές ἔπιασαν τό νῆμα ἀπό ἐκεῖ πού τό εἶχαν ἀφήσει τό 2016 μέ μερικές

Αυξάνεται θεαματικά η στήριξη στον EastMed…

Τη στήριξή τους στο έργο του αγωγού αερίου EastMed εξέφρασαν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά από τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη, έξι Υπουργοί Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορειοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Ενέργειας, την στήριξή τους στο έργο του αγωγού αερίου EastMed εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

Οι έξι Υπουργοί Ενέργειας, μαζί με τον ομόλογό τους της Ρουμανίας, συναντήθηκαν σήμερα, διαδικτυακά, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, με θέμα συζήτησης την «Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας και Ευκαιρίες και Πλεονεκτήματα του Αγωγού Αερίου EastMed».