Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας: Στις 4 Δεκεμβρίου 1943 εκτελούνται 63, από τους Γερμανούς

Ανάμεσα στους εφήβους και τους άνδρες από 14 έως 39 ετών η 8χρονη Παναγιώτα Μαρινέλη

Από τις φυλακές του Λυμπερόπουλου μπροστά από τα μυδράλια των Γερμανών. Εκεί οδηγούνται στις 4 Δεκεμβρίου 1943 οι 62 έφηβοι και άνδρες ηλικίας από 14 έως 39 ετών που συλλαμβάνονται στις 27 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του Μπλόκου των Προσφυγικών της Πάτρας.

Δεκάδες γερμανικά καμιόνια αποκλείουν τη συνοικία και γίνονται αθρόες καθ’ υπόδειξη συλλήψεις. Στην πλειοψηφία τους οι συλληφθέντες (πολλοί πρόσφυγες) είναι μέλη της ΕΠΟΝ.

Πόλεμος της Κορέας: Το 13ο Σμήνος ξεκινά τις επιχειρήσεις – Σαν σήμερα το 1950

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1950, το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών της ΠΑ, αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας τις πρώτες αποστολές (Πόλεμος της Κορέας).

Το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών, με 9 αεροσκάφη C-47 Dacota και 67 αξιωματικούς και οπλίτες, είχε αναχωρήσει στις 11 Νοε 1950 για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

Η αναχώρηση έγινε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας και αφού ακολουθήθηκε το δρομολόγιο Ελευσίνα, Ρόδος Λευκωσία, Νταχράν, Καράτσι , Νέο Δελχί, Καλκούτα, Μπανγκόγκ, Σαϊγκόν, Φιλιππίνες, Οκινάουα, αφίχθη στην αεροπορική βάση Itazuki στο Kyushu της Ιαπωνίας την 1η Δεκεμβρίου.

«Η Τουρκία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στο NATO και αποσταθεροποιεί την αν. Μεσόγειο»

Άσκηση διαχείρισης κρίσεων επί χάρτου (Table-Top Exercise – TTX) διοργάνωσε η διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, υπό την αιγίδα του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) δρ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Τουρκία και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.

Κατά την έναρξη της άσκησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο διοικητής της διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ .

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου: «Οργασμός» δράσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή – Οι υδρογονάνθρακες και τα 3 «lock»

 Η Τουρκία επιμένει, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε «stand-by mode»

Ο Ερντογάν και οι φίλοι του «βρυχώνται» απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά έως τώρα η Τουρκία περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικών απειλών. Την ώρα που η Αθήνα «κυνηγά» υδρογονάνθρακες, η περιοχή των ερευνών του Sanco Swift δεν επιτρέπει στη Λιβύη την παραμικρή αμφισβήτηση στο δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί τα Κυριαρχικά της Δικαιώματα.

Όμως η επέκταση της περιοχής ερευνών Νότια έως και τη μέση γραμμή η οποία ορίζεται από τις Λιβυκές ακτές έως τη Γαύδο, ίσως αλλάξει τα δεδομένα και εκεί ποντάρει η Άγκυρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται με πατημένο το «lock», ενώ ο Χουλουσί Ακάρ… μας ζητά να συνέλθουμε και να μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου.

Έρχεται και το 10ο Rafale στη «φωλιά» της 332 Μοίρας: Οι θηρευτές που χτυπούν με ακρίβεια χιλιοστού και αλλάζουν τις ισορροπίες(Εικόνες)

 ΦΩΤΟ:Tο 9ο Rafale έφτασε από το Μπορντό της Γαλλίας στην «φωλιά» των ριπών της Τανάγρας. Photo: Hellas Journal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL 

Με τα Rafale F3R της 332 Μοίρας να τοποθετούνται πλέον στο πρόγραμμα των πολεμικών μοιρών που έχουν αεροπόρους μηχανικού και αεροσκάφη σε αποστολή επιφυλακής αεράμυνας – readiness δηλαδή – τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά για το αεροπορικό ισοζύγιο.

Τουρκικό TF-X: Με τις ευχές μας! Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία… εστίαση στο UAV Kizilelma

TF-X: Πόσο εφικτή είναι η ανάπτυξη και μαζική παραγωγή επανδρωμένου μαχητικού στη Τουρκία; Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μάλλον εύκολο να δοθεί. Η προσπάθεια της Τουρκίας σε καθαρά βιομηχανικό επίπεδο είναι πράγματι άξια λόγου. Σε ό,τι αφορά όμως στην ανάπτυξη και μαζική παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών, τα ρίσκα είναι απλά πολύ μεγάλα και τα αποτελέσματα μίας απόπειρας υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος, είναι πολύ πιθανό (το πιο πιθανό) να αποβούν καταστροφικά. Τόσο για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, όσο και τις ένοπλες δυνάμεις συνολικά. Με την ευχή μας κατά συνέπεια…

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Τα ρίσκα αυτά είναι λοιπόν τεχνικά-βιομηχανικά, επιχειρησιακά και οπωσδήποτε οικονομικά.

Βλήματα LORA ως απάντηση στην τουρκική πυραυλική απειλή: Οι πιθανές επιχειρησιακές εφαρμογές του σε ελληνική υπηρεσία

Είναι γνωστή τοις πάσοι η απειλή που συνιστά για την ελληνική πλευρά το πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής βαλλιστικών βλημάτων από πλευράς Τουρκίας. Η εμφάνιση προσφάτως του τουρκικού βαλλιστικού βλήματος TAYFUN έγινε αφορμή για την διατύπωση πολλών σχολίων, που κινούνται από την δραματοποίηση έως την εμφανή υποτίμηση της απειλής, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, πως στο ελληνικό περιβάλλον διαλόγου απουσιάζει η ψυχρή και αντικειμενική ανάγνωση της πραγματικότητας και αντιθέτως κυριαρχεί η αμετροέπεια.

Εξαντλείται η υπομονή της Δύσης με την Τουρκία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Εντονες πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις ασκούνται στην Τουρκία (παρασκηνιακά και όχι μόνο) από Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς, διπλωμάτες και ανώτατους στρατιωτικούς να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα εισβολή στη βορειοδυτική (κυρίως) Συρία (δηλαδή σε περιοχές δυτικά του Ευφράτη, όπως η Ταλ Ριφάτ, η Μανμπίτς και το Κομπανί), καθώς και να προχωρήσει επιτέλους στην επικύρωση από την Εθνοσυνέλευση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ελληνικό Πυροβολικό: Η Νέμεσις έρχεται από ψηλά(Βίντεο)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δημοσιογράφου

Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον Στρατό Ξηράς που εορτάζει με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδας του Πυροβολικού.

Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους.

Project NEON προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: «Γιατί πιστεύετε ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος - τρομοκράτης;»

Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία των κομμάτων που δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως κράτους - τρομοκράτη πραγματοποίησε το Project NEON.

H ανεξάρτητη φιλελεύθερη οργάνωση νεολαίας που συστάθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, προχώρησε στην ειρηνική, ακτιβιστική δράση ως απάντηση στη στάση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μόνο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, κράτησαν μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης για εξακρίβωση στοιχείων.

Aντιπολίτευση για τα κλάματα

Σάκης Μουμτζής

Αν μια κυβέρνηση - η οποιαδήποτε κυβέρνηση - αντέχει, αυτό υποδηλώνει πως η αντιπολίτευση δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Πολύ δε περισσότερο αν η κυβερνητική θητεία είναι πλήρης δυσκολιών και αντιξοοτήτων.

Προφανώς, το κύριο βάρος στην άσκηση αντιπολίτευσης το φέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, που εκ της θέσεως της, αποτελεί την εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Στην πατρίδα μας είναι γνωστά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί, έστω κατ' ολίγον, τη φθορά της κυβέρνησης. Αυτό δεν οφείλεται μόνον στα κυβερνητικά πεπραγμένα του, που δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά και στον τρόπο που ασκεί την αντιπολίτευση. Ασύντακτα, απρογραμμάτιστα, διχαστικά, απωθητικά. 

Πολεμικό Ναυτικό: Στην τελική ευθεία για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών

Τις τελικές προσφορές τους για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη οι εκπρόσωποι Γάλλων και Ιταλών που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα 

Βασίλης Νέδος

Τις τελικές προσφορές τους για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη οι εκπρόσωποι Γάλλων και Ιταλών που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Το πρόγραμμα των κορβετών υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα σημερινά δεδομένα αφορά τη ναυπήγηση τριών πλοίων με την προαίρεση προσθήκης ενός τέταρτου. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά τη ναυπήγηση τριών πλοίων, στην περίπτωση των Γάλλων Gowind 2500 και σε εκείνη των Ιταλών

Μάνος Καραγιάννης: Να αποκτήσουμε κουλτούρα ασφαλείας - Οι Έλληνες να αναπτύξουν στρατηγική σκέψη

 
Μάνος Καραγιάννης: Να αποκτήσουμε κουλτούρα ασφαλείας - Οι Έλληνες να αναπτύξουν στρατηγική σκέψη

ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Η απόφαση του Πρωτοδκείου Φλώρινας να αναγνωρίσει ΜΚΟ που θα διδάσκει τα "Μακεδονικά" στον βορειοελλαδικό χώρο θα απασχολήσει τον "Καφέ της Κυριακής" στις 4 Δεκεμβρίου, 10.30 πμ.

ΓIANNHΣ MΠAΣIAΣ ΣTO pagenews.gr: MIA PEAΛIΣTIKH EKTIMHΣH ΓIA THN EKMETAΛΛEYΣH TΩN KOITAΣMATΩN

 

Ο Πρώην Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε σε μια ρεαλιστική εκτίμηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Γιώργος Ηλιόπουλος: Η ενεργειακή κρίση γίνεται επισιτιστική - 21 κινεζικά στρατηγικά λάθη

 
Γιώργος Ηλιόπουλος: Η ενεργειακή κρίση γίνεται επισιτιστική - 21 κινεζικά στρατηγικά λάθη

Γιάννης Μπαλτζώης, είναι πολλές οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας

Θα έχουμε περαιτέρω ανάφλεξη στην γειτονιά μας μετά την Τουρκική εισβολή στην Συρία; Είναι πολλά τα μέτωπα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δηλώνει ο Στρατηγός ε.α και επικεφαλής του ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών - https://elisme.gr) Γιάννης Μπαλτζώης

Παγιδευμένος ο πλανήτης με μέτωπα - Ιράν, Βαλκάνια οι επόμενες εκρήξεις;

 

Παγιδευμένος ο πλανήτης με μέτωπα - Ιράν, Βαλκάνια οι επόμενες εκρήξεις;

Σάββας Καλεντερίδης: Να γιατί το Κουρδικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας (3-12-2022)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Να γιατί το Κουρδικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας

O Α. Συρίγος και ο Σ. Φενέκος για τα ελληνοτουρκικά | Τώρα μαζί | 04/12/2022 | OPEN TV

 

Ο Υφ. Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Hurriyet: Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα | Καλημέρα |04/12/2022

 

1. Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
2. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Από την άνοιξη και μετά οι εκλογικές διαδικασίες - Νέο μήνυμα στις τράπεζες
3. Hurriyet: Η Ελλάδα κάνει ασκήσεις στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα – Ανησυχία για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

 

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να παίρνει ξανά την σκυτάλη νουθετώντας τους Έλληνες «να μην παίρνουν αέρα τα μυαλά τους».

ert1 2022 12 03_ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 12_ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΙΔΕΡΗ_ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΛΟΣΣΟΣ

 
ert1 2022 12 03_ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 12_ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΙΔΕΡΗ_ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΕΕΘΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΛΟΣΣΟΣ