Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Έρχεται και το 10ο Rafale στη «φωλιά» της 332 Μοίρας: Οι θηρευτές που χτυπούν με ακρίβεια χιλιοστού και αλλάζουν τις ισορροπίες(Εικόνες)

 ΦΩΤΟ:Tο 9ο Rafale έφτασε από το Μπορντό της Γαλλίας στην «φωλιά» των ριπών της Τανάγρας. Photo: Hellas Journal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL 

Με τα Rafale F3R της 332 Μοίρας να τοποθετούνται πλέον στο πρόγραμμα των πολεμικών μοιρών που έχουν αεροπόρους μηχανικού και αεροσκάφη σε αποστολή επιφυλακής αεράμυνας – readiness δηλαδή – τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά για το αεροπορικό ισοζύγιο.

Η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο καθώς πριν λίγες ώρες το 9ο Rafale έφτασε από το Μπορντό της Γαλλίας στην «φωλιά» των ριπών της Τανάγρας, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 10ο μαχητικό 4,5 γενιάς θα προσγειωθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στις 14 Δεκεμβρίου.

Photo: Hellas Journal

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ ασχολείται ξενά με τους ελληνικούς εξοπλισμούς και την ποιοτική αναβάθμιση που έχουν επιλέξει τα αρμόδια Επιτελεία μαζί με την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση.

Ο Χουλουσί Ακάρ προέβη και πάλι σε δηλώσεις που προσδίδουν υποτίμηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο καθημερινά αποστομώνει κάθε τουρκική έκνομη ενέργεια.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές, μπορεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας να ομιλεί υποτιμητικά, εκτοξεύοντας απειλές τάχα πως δεν φτάνουν τα νέα όπλα για την ισχύ και ορμή της Τουρκίας, όμως ο κ. Ακάρ γνωρίζει πολύ καλά τα κενά που υπάρχουν στην τουρκική αεράμυνα. Κενά που μεγαλώνουν απέναντι στην 4,5 γενιά των νέων Rafale αλλά και των F-16 Viper.

Photo: Hellas Journal



Μάλιστα μια από τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Τουρκία ώστε να έχει μια «ακτινογραφία» των δυνατοτήτων των Rafale F3R ήταν η αμυντική συμφωνία με το Κατάρ, η οποία κατά την αναθεώρησή της προβλέπει την ανάπτυξη 36 «ριπών» και περίπου 250 στελεχών του Κατάρ στην Τουρκία.

Αυτή η μεταστάθμευση φέρει τον μανδύα της συνεκπαίδευσης ανάμεσα στις δυο αεροπορίες αλλά στην ουσία για την Άγκυρα και την TuAF είναι ένα ιδιαίτερο φροντιστήριο πάνω στα μυστικά που διαθέτει το cockpit και τα ηλεκτρονικά του Rafale.

Ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αν τα Καταριανά μαχητικά όταν μετασταθμεύσουν σε βάσεις της Τουρκίας, δεν θα πετάξουν πιο δυτικά, πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου. Και αυτή η κίνηση θα γίνει με προτροπή της Τουρκίας ώστε να δείξει κι εκείνη πως η δική της αμυντική συμφωνία έχει τα οφέλη που η ίδια επιθυμεί.

Πάντως η συμφωνία αυτή δεν μεταφράζεται ως παραχώρηση Rafale του Κατάρ στην Τουρκία, ούτε πως το Κατάρ βλέπει ως κίνδυνο και εχθρό την Ελλάδα.

Photo: Hellas Journal

Και το γεγονός πως η Γαλλία δεν έχει φέρει αντιρρήσεις γι’ αυτή την συνεκπαίδευση είναι επειδή κανείς δεν ξεχνά ότι η προκλητική γείτων παρά τα ατοπήματά της παραμένει χώρα μέλος της Συμμαχίας.

Την ίδια στιγμή στην βάση της Βοιωτίας, εκεί που για πολλά χρόνια παραμένουν καλά κρυμμένα τα «γαλλικά μυστικά» των Δελταπτέρυγων, μηχανικοί και ιπτάμενοι δεν σταματούν να εκπαιδεύονται πάνω στο νέο απόκτημα της αεροπορίας.

Ιδιαίτερη βάση δίνουν όλοι στα νέα όπλα που υπάρχουν στην φαρέτρα τους και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι λίγα τα σενάρια που δίνονται στους αεροπόρους ώστε ν’ αντιληφθούν την ώρα της αποστολής τους την διαφορετικότητα του πολλαπλού ρόλου.

Και αφού τα Rafale F3R μπορούν να χτυπήσουν με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν στόχο, αυτομάτως μετατρέπονται στον απόλυτο εναέριο «θηρευτή» διότι τ’ αεροσκάφη 4,5 γενιάς φέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό όπλων αέρος- αέρος.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου