Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Τάσσος Παπαδόπουλος: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα»: 15 χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν..(Βίντεο)

Εμεινε στην ιστορία, το διάγγελμα του τότε προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν με δάκρυα στα μάτια είπε την ιστορική φράση «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα».
Το δημοψήφισμα έγινε στις 24 Απριλίου 2004, με το οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων να απορρίπτουν το σχέδιο του τότε Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.
Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή στην μακρόχρονη ιστορία της εκκρεμότητας του Κυπριακού, αφού για πρώτη φορά κλήθηκαν οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν σε χωριστά δημοψηφίσματα για την αποδοχή ή απόρριψη ενός σχεδίου λύσης το οποίο συζητήθηκε εξαντλητικά και κατέληξε χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων, με τα κενά να καλύπτονται από την επιδιαιτησία του ΟΗΕ.

Ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα - Αυτοί είναι οι 5 «κοιμώμενοι γίγαντες» (Φώτο)

Λίγοι γνωρίζουν ότι τα ηφαίστεια στην Ελλάδα φτάνουν τα 39, ενώ πέντε από αυτά είναι ακόμα ενεργά.
Όλα αυτά τα ηφαιστειακά κέντρα βρίσκονται σ’ ένα νοητό «τόξο» το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο.
Στην Ελλάδα τα ενεργά ηφαίστεια είναι διατεταγμένα σε ένα τόξο (Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο) και περιλαμβάνουν από Δυτικά προς Ανατολικά τα εξής ηφαίστεια: Σουσάκι, Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Γυαλί, Νίσυρος και Κως.

Σφαγή της Κλεισούρας: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης και "συγγνώμη" από Γερμανούς

Ο κόσμος υποδέχθηκε με ένα θερμό χειροκρότημα τη "συγγνώμη" γερμανικού συλλόγου για τις θηριωδίες των Ναζί, ενώ η συγκίνησε ηλικιωμένος που διασώθηκε από τύχη εξ αιτίας της μη εκπυρσοκρότησης του όπλου του Γερμανού στρατιώτη.
Ζωντάνεψαν οι μνήμες σήμερα στην Κλεισούρα στις εκδηλώσεις για τη μνήμη των 270 γυναικών, παιδιών και γερόντων, που εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Αναφορές στο χρονικό της σφαγής έγιναν από τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σμιξιώτη. Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 5ης Απριλίου 1944 ύστερα από την ενέδρα που έστησαν σε γερμανική φάλαγγα

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 1614)

Σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, με καταγωγή από την Κρήτη, αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης. Έζησε και δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξ ου και το προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας), με το το οποίο είναι, επίσης, γνωστός.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Ενετοκρατούμενης Κρήτης, από εύπορους γονείς. Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την καλλιτεχνική μαθητεία του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ -Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική - Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΕΟ

Πρόσκαιρη είναι η βελτίωση του καιρού, καθώς από το βράδυ της Κυριακής ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με έντονα φαινόμενα θα επηρεάσει τη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Έντονα φαινόμενα αναμένονται στην Αττική τη Δευτέρα. Η νέα επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.
Τη Δευτέρα βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο σύνολο σχεδόν της χώρας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα στη νότια ηπειρωτική χώρα έως το μεσημέρι και στη συνέχεια στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς επίσης στο Βόρειο και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το «φυσάει και δεν κρυώνει» ο Ερντογάν: Θα ζητήσει νέα καταμέτρηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο πρόεδρος Ερντογάν υπέστη μια χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής: η αντιπολίτευση κέρδισε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη
Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή και το προσωρινό αποτέλεσμα των οποίων δείχνει πως το κόμμα χάνει την πόλη αυτή.

Προσπάθεια να γίνει φημισμένο ναυάγιο στην Ελλάδα επισκέψιμο υποθαλάσσιο μουσείο - Έχουν βρεθεί σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί στην ευρύτερη περιοχή ΕΛΛΑΔΑ

Σε ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο, επισκέψιμο με καθοδηγούμενη κατάδυση, στοχεύει να μετατρέψει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος BLUEMED, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, διοργάνωσε διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.
Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα