Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Α’ Βαλκανικός Πόλεμος

Δείτε και ΕΔΩ (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος)

Πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στη Βαλκανική Συμμαχία (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) και της θνήσκουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπικά ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 με την κήρυξη πολέμου από το Μαυροβούνιο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.
Αφορμή στάθηκε η πολιτική των Νεοτούρκων για τον εκτουρκισμό των εθνοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η αντίδραση των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών, που συνέπηξαν συμμαχία με σειρά συμφωνιών, με στόχο τον διαμοιρασμό των εδαφών της στον ευρωπαϊκό χώρο. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Την ίδια ημέρα, ο Βουλγαρικός Στρατός κινήθηκε προς την Ανατολική Θράκη και ο Σερβικός προς τα Σκόπια και το Μοναστήρι.

Σκωτία: Μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Εδιμβούργο, ζητώντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν γύρω στις 13.00, τοπική ώρα, από το βασιλικό πάρκο Χόλιρουντ. Κρατούσαν σκωτσέζικες σημαίες και ορισμένοι φορούσαν κιλτ και έπαιζαν γκάιντες.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η βουλευτίνα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP)

Ιταλία: Να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε ανακοίνωση προέβη η Ιταλική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Ιταλία μέσα από την ανακοίνωση καλεί την Τουρκία να επανέλθει σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατό αλλά και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιεί το τουρκικό σκάφος Γιαβούζ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού.

Νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ο Παύλος Μαρινάκης -Ποιος είναι - ΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΟ 12ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

O Παύλος Μαρινάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μετά τη σχετική διαδικιασία.

Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τους Εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, η οποία διαπίστωσε ότι μόνη

Γαλλία: «Εχθρική κίνηση η άφιξη του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ» - Νέες απειλές απο Άγκυρα

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τρυπάμε στην Κύπρο»
«Η άφιξη του νέου τουρκικού πλοίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, η οποία ενδέχεται να ενθαρρύνει την κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε δήλωση του Γάλλου Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα - Τι αναφέρει για την συνάντηση του Πομπέο με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο

Τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, ενώ ο κ. Πομπέο αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρέμβαση Anonymous προς την Γκρέτα Τούνμπεργκ με σκληρά υπονοούμενα…(Βίντεο)

Με μια κίνηση-σοκ, το γνωστό παγκόσμιο δίκτυο χάκερ “Anonymous”, παρεμβαίνουν ηχηρά στη συζήτηση περί κλιματικής αλλαγής με επιστολή προς την έφηβη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, αφήνοντας ιοβόλα υπονοούμενα για χειραγώγηση του αγώνα της από συμφέροντα τα οποία το μόνο που δεν έχουν ως προτεραιότητα είναι το καλό του πλανήτη, αλλά το οικονομικό κέρδος. Πολλοί μπορεί να αντιτάξουν ότι και οι Anonymous θα μπορούσαν αν είναι είτε διαβρωμένοι είτε “κατασκεύασμα” ισχυρών μυστικών υπηρεσιών ισχυρών χωρών του πλανήτη. Όμως, η ουσία όσων υποστηρίζονται, δεν μπορούν να προσπεραστούν εύκολα… Ας δούμε λοιπόν τη μετάφραση-απόδοση του κειμένου τους, όπως εντοπίστηκε στην πηγή.