Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τόλμη, δόρυ και φωτιά… Στρατήγημα των Ελλήνων, αφανισμός των εχθρών

Το 480 π.Χ. η ύπαρξη καθαυτή της μητροπολιτικής Ελλάδας απειλείτο από την εισβολή της τεράστιας στρατιάς του Ξέρξη. Στην Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία – Σικελία), η ύπαρξη του Ελληνισμού βρισκόταν στη κόψη του ξυραφιού από την επίθεση μιας τεράστιας καρχηδονιακής στρατιάς υπό τον Αμίλκα.

Οι Καρχηδόνιοι είχαν υπό τον έλεγχό τους τμήμα της Σικελίας και ήλεγχαν την πόλη της Ιμέρας. Ο ηγέτης των Συρακουσών Γέλων επιθυμούσε την εκδίωξη των Καρχηδονίων από το νησί και το 483 π.Χ. εκδίωξε τον τύραννο της Ιμέρας και σύμμαχο των Καρχηδονίων, Τήριλλο, ο οποίος ζήτησε την επέμβαση των Καρχηδονίων.

Τι υπάρχει κάτω από των γιγαντιαίων διαστάσεων ναό του Διός στον Λίβανο;

Επιμέλεια: Ομάδα Ορφέας

Ένα από τα μεγαλύτερα τοπία δύναμης του αρχαίου κόσμου. Για χιλιάδες χρόνια τα μυστικά του έχουν τυλιχθεί στο σκοτάδι, ή έχουν λουστεί σε ένα τεχνητό φως από εκείνους που θα μας πρόσφεραν μια απλοϊκή λύση στα μυστήρια του. Βλέπετε τις στήλες του ναού του Δία - ο μεγαλύτερος ναός που οι Ρωμαίοι έχουν κτίσει ποτέ - ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Σε αυτή τη μακρινή περιοχή στη κοιλάδα Μκεκάα του σημερινού Λιβάνου, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες ταξίδευαν 1.500 μίλια για να κάνουν τις προσφορές στους θεούς τους και να λάβουν τους χρησμούς για το πεπρωμένο της αυτοκρατορίας τους.

ΕΕ σε Σάρατζ: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών - Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας

Το θέμα του πρόσφατου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο, έθιξε στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕ διαμήνυσε στον Σάρατζ ότι το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη.