Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

22 Απριλίου 1821: Η μάχη της Αλαμάνας και ο Αθανάσιος Διάκος

22 Απριλίου 1821: Μάχη της Αλαμάνας: Ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του ’21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους.

Πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Ομέρ Βρυώνη.

Μετά την εξέγερση των Ελλήνων, ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιοσέ-Μεχμέτ πασάς, διοικητές του τουρκικού στρατού, κατέβηκαν με 9.000 άνδρες από την Θεσσαλία για να καταπνίξει την επανάσταση που είχε ξεσπάσει στην Πελοπόννησο.

Ο Αθανάσιος Διάκος, ο Πανουργιάς και ο Γιάννης Δυοβουνιώτης με περίπου 1.500 αρματολούς συμφώνησαν να καταληφθούν οι δύο δρόμοι που οδηγούσαν, ο πρώτος στη Λοκρίδα και στη Βοιωτία και ο δεύτερος στη Φωκίδα.

Η Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη με μία μεγάλη έκθεση: Λάμψη, καταστροφή, ξεριζωμός, δημιουργία

 

Αϊβαλί (Κυδωνίες). Η τελευταία τάξη του Κεντρικού Παρθεναγωγείου. Αριστερά, στη σειρά των καθηγητών, ο Αϊβαλιώτης λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου (πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Η προετοιμασία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018. Περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες

Η «χρήσιμη» Τουρκία και οι μόνιμοι κομπάρσοι: «Βρέχει εξελίξεις στην περιοχή και στην Αθήνα και τη Λευκωσία κρατούν… ομπρέλες

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι Αμερικανοί, ενεργοποιώντας το ΝΑΤΟ, το οποίο διακαώς αναζητούσε ρόλο ύπαρξης και με την κατοχική Τουρκία ως δύναμη για όλες τις αποστολές,  κάνουν τη μεγάλη επιστροφή τους στην ευρύτερη περιοχή. Πρώτος στόχος η Ρωσία, απώτερος η Κίνα με ξεκάθαρο σχεδιασμό ελέγχου, γεωστρατηγικού, πολιτικού και οικονομικού. Ο νέος ψυχρός πόλεμος έχει μεν χαρακτηριστικά του παλιού είναι, όμως, σαφές πως επιστρατεύει και καινούργια εργαλεία. Ο πόλεμος επί του εδάφους προκαλεί θανάτους και καταστροφή ενώ η συνέχεια θα είναι… φυσιολογική. Οικονομική προέλαση με πρώτο φόντο τα ενεργειακά, που επείγουν ενώ η συνέχεια θα αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και των οικονομιών της Ευρώπης. Με σφραγίδα Αμερικανική.

Η ηχηρή απουσία των Ηνωμένων Εθνών από τις εξελίξεις

ΟΙ εξελίξεις στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος, φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Διεθνής Οργανισμός, που θεωρείται ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και εγγυητής της ειρήνης, με βάση τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του, είναι ο μεγάλος απών στα όσα διαδραματίζονται στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Είναι απών στα όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Φιλοξενεί συνεδριάσεις ενώ κατά καιρούς καταγράφονται παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις εξελίξεις σε αυτό το ανοικτό μέτωπο. Παρεμβάσεις, που έχουν, εν πολλοίς, χαρακτήρα εκκλήσεων. Επίσης, παρουσιάζουν διά ανακοινώσεων και στοιχεία από το πεδίο του πολέμου (νεκροί, πρόσφυγες κλπ). Χθες ο Γ.Γ., δύο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της εισβολής παρουσιάσθηκε έτοιμος να παρέμβει.

Ευρωφοβία και Ευρωλαγνεία

Του Σπύρου Κουτρούλη

Πρόκειται για δύο στάσεις εξίσου προβληματικές που δείχνουν πρώτα και κύρια την λανθασμένη σχέση με τον εαυτό μας.

α. Η ελληνική ταυτότητα, τα θεμελιώδη στοιχεία της η γλώσσα, η ορθοδοξία, η ιστορική συνείδηση ούτε κινδύνεψαν, ούτε μπορούσαν να απειληθούν από την σχέση τους με την Ευρώπη. Στοχαστές όπως ο Γ.Θεοτοκάς, ο Χ.Μαλεβίτσης, ο Κ.Τσάτσος επεσήμαναν ότι ο ελληνισμός προσέρχεται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την δική του ταυτότητα την οποία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αλλά να εμπλουτίσει. Η ορθοδοξία, στην Ευρώπη μάλιστα χαίρει σεβασμού και η πατερική σκέψη εδώ και δεκαετίες γίνεται αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.

Τβερ: Καταστράφηκε ολοσχερώς το «στρατηγείο» των Iskander και των S-400 – Σαμποτάζ η αιτία;

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα βασικό ρωσικό αμυντικό ερευνητικό ινστιτούτο στο Τβερ βορειοδυτικά της Μόσχας, σύμφωνα με αναφορές.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από τη φωτιά της Πέμπτης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, και ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι αγνοούνται.

Ο αριθμός των νεκρών είχε αρχικά υπολογιστεί σε πέντε, αλλά το Tass είπε ότι αυξήθηκε σε επτά.

«Επιβεβαιώνουμε έναν αριθμό επτά θανάτων αυτή τη στιγμή», είπε το Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές στο Τβερ. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

EKTAKTO-Nέα επίθεση από Ζαχάροβα σε Ελλάδα για την απέλαση των διπλωματών-Τι είπε για Νούλαντ & για τις φωτιές στη Πελοπόννησο

”Η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν βαθιές ιστορικές ρίζες, ανακοίνωσε την απέλαση Ρώσων διπλωματών μια πολύ συγκεκριμένη ημέρα – τις 6 Απριλίου. Πόσο συμβολικό, αυτή είναι μια μαύρη μέρα στην ιστορία της Ελλάδας. Ήταν στις 6 Απριλίου 1941 που το ναζιστικό Ράιχ επιτέθηκε στη χερσόνησο (επιχείρηση «Μαρίτα»), για τους Έλληνες η 6η Απριλίου είναι για εμάς σαν 22 Ιουνίου. Τι ήταν από την πλευρά των Αμερικανών συμβούλων, σύμπτωση ή διαβολικά ακριβής υπολογισμός;”

H Ζαχάροβα επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Αθήνα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. «Και αν η Νούλαντ εμφανιστεί κάπου, τότε μην περιμένετε καλά πράγματα από εκεί», σημείωσε h διπλωμάτης.

Ενδείξεις επιχειρήσεων Στρατηγικών Δολιοφθορών στην Ρωσία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, στις 21 Απριλίου, πυρκαγιά ξέσπασε σε αμυντικό ερευνητικό κέντρο της Ρωσίας στην πόλη Tver, περί τα 150 χλμ. βορειοδυτικώς Μόσχας, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 30. 

Επρόκειτο για το Δεύτερο Κεντρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, το οποίο όπως αναφέρεται δραστηριοποιείται στον τομέα της αναπτύξεως οπλικών συστημάτων αεροδιαστημικής και πυραυλικής τεχνολογίας.

Η αποκάλυψη των Times για το P-8 Poseidon και το ρωσικό Moskva ίσως είναι “μισή” (Βίντεο - Φωτο)

Δυο μόλις λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ξεκινούσε η 16η Απριλίου, το DP αναρτούσε εκτεταμένη ανάλυση με την οποία εγείρονταν αμφιβολίες για την ικανότητα των Ουκρανών να έχουν οι ίδιοι, χωρίς δυτική βοήθεια, τη δυνατότητα να στοχοποιήσουν το εμβληματικό ρωσικό καταδρομικό Moskva και να το πλήξουν με δυο πυραύλους Neptune. Στις 20 Μαρτίου, η βρετανική εφημερίδα The Times, ανέφερε σε ανάρτηση στον ιστοχώρο της, ότι “μπορεί να αποκαλύψει ότι αμερικανικό αεροσκάφος περιπολούσε στη Μαύρη θάλασσα τις ώρες προτού το Moskva πληγεί από τους ουκρανικούς πυραύλους”, κατονομάζοντας τον τύπο του αεροσκάφους: Boeing P-8 Poseidon.

Και ο στρατός στην πρόληψη πυρκαγιών – Σε θέση μάχης τον Ιούνιο οι δασοκομάντος

Με αυξημένες περιπολίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο στρατός μαζί με τις δασικές υπηρεσίες και τους πυροσβέστες, θα ενισχυθεί η πρόληψη κατά την αντιπυρική περίοδο, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σήμερα στην ΕΡΤ.

Έτοιμοι τον Ιούνιο οι δασοκομάντος – Αύξηση των ποινών για εμπρησμό από αμέλεια

Ακόμη, ανακοίνωσε το σώμα των δασοκομάντος (440 δασοπυροσβέστες και 60 δασολόγοι) θα είναι έτοιμο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία επιλογής τους. Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται μαζί με το

RM-70 Vampir και νέες ρουκέτες: Αναβαθμισμένη και διευρυμένη η συνεργασία με επίκεντρο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα

Γιάννης Νικήτας

Σε ιδιαίτερα θετικό επίπεδο είναι η συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας MIMA – EdePro και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) αναφορικά με το πρόγραμμα συμπαραγωγής των νέων ρουκετών διαμετρήματος των 122mm για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 του Πυροβολικού Μάχης.

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού αξιολόγησε με άριστα τον ΠΕΠ RM-70 Vampir της τσέχικης εταιρείας EXCALIBUR ARMY πάνω στον οποίο βασίζεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών RM-70.

H αλήθεια για τις προκλήσεις στο Αιγαίο: O Ερντογάν και η παρέα του δυναμιτίζουν το “καλό” κλίμα της Κωνσταντινούπολης…

Μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 350 παραβιάσεις στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία 21/04/2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ξέχασαν πολύ γρήγορα το κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι και με πρώτο τον Ταγίπ Ερτογάν, ανεβάζουν «στροφές», δείχνοντας πως τα θεμέλια δεν διαθέτουν τον ανάλογο οπλισμό που απαιτείται για να είναι γερά και ν’ αντέχουν σε κλυδωνισμούς.

Daily Mail: Tι συμβαίνει με την υγεία του Πούτιν -H εμφάνιση που πυροδότησε τις φήμες για καρκίνο(Βίντεο)

Επιβαρυμένη φαίνεται πως είναι η υγεία του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με ανάλυση της εικόνας από τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Σε μια σπάνια ζωντανή μετάδοση, ο Bλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε πως η Ρωσία «απελευθέρωσε» την πολιορκημένη Μαριούπολη, διατάζοντας μάλιστα τον υπουργό Άμυνας να σφραγίσει όλες τις οδούς έξω από τις χαλυβουργίες Azovstal όπου έχουν καταφύγει οι Ουκρανοί ώστε «να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Σύμφωνα με την Daily Mail, η στάση του σώματος και το φουσκωμένο πρόσωπο του Πούτιν μαρτυρούν ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ το γεγονός ότι κρατάει με τα χέρια του το τραπέζι

Ο Τελευταίος να Κλείσει την Πόρτα

Χρονικό προαναγγελθείσας αποχώρησης ήταν η ανακοίνωση της TotalΕnergies, ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα και τα δύο block, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που της είχαν παραχωρηθεί  με σύμβαση, τον Οκτώβριο του 2019. Το energia.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι Γάλλοι είχαν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της ελληνικής αγοράς, την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν ήδη ένα χρόνο νωρίτερα. Ισχυρίζονταν ότι ένιωθαν απογοητευμένοι από το πάγωμα των ερευνών και προδομένοι από την Κυβέρνηση που τόσες υποσχέσεις τους είχε δώσει στην αρχή. Μη φανεί παράξενο αν τα χνάρια της TotalEnergies ακολουθήσει οσονούπω και η εταίρος της στην περιοχή, ExxonMobil, για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Και τώρα τί γίνεται, θα ρωτήσει κανείς. Τί θα γίνουν τα δυνητικά, πανάκριβα ασημικά του ελληνικού υπεδάφους και εκείνα που κρύβουν οι βαθιές ελληνικές θάλασσες; Στην ΕΔΕΥ θεωρούν ότι δεν είναι όλα χαμένα, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους ξένους πετρελαϊκούς ομίλους για τους εγχώριους υδρογονάνθρακες, καθώς η ρωσική  εισβολή στην

Ανενόχλητη η Τουρκία σφίγγει την «δαγκάνα» στη Μέση Ανατολή και στο Αιγαίο

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr


Μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να βρήκε την ευκαιρία να βγάλει την «στολή του ιεραπόστολου» και να φορέσει στρατιωτικό αμπέχονο. Και μάλιστα μέσα στο Ραμαζάνι! Τουρκικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρειοανατολική Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ,Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση με την

Η ατζέντα Μπάιντεν Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, η ομιλία μήνυμα

Κώστας Αλεξανδρής

Δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες πιθανόν να επισκεφτεί τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχή θα γίνει στις 16 Μαΐου όταν ο κ.Μητσοτάκης συναντηθεί στο Οβάλ γραφείο με τον Τζο Μπάιντεν. Το τετ α τετ ουσιαστικά «κλείδωσε» στο χθεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με την πρόσκληση να εκκρεμούσε εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ο κορονοϊός όμως εμπόδισε τον κ.Μητσοτάκη να μεταβεί στις ΗΠΑ πέρσι τέτοιο καιρό, κάτι που τελικά θα γίνει σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Με την ολοκλήρωση του τετ α τετ στον Λευκό Οίκο θα ακολουθήσει η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν σίγουρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Μεσσίας ή Μολώχ

Του Αθανάσιου Μπούνταλη*

Η πρώτη Ημέρα της Γης γιορτάστηκε στις 22 Απριλίου 1970. Ήταν απότοκο της αγανάκτησης που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα του 1969 στα ανοιχτά της Σάντα Μπάρμπαρα, από διαρροή σε πλατφόρμα άντλησης της Unocal. Η Οικολογία όμως είναι αρκετά παλαιότερη υπόθεση. Χρονολογείται από τότε που οι άνθρωποι κατανόησαν την εξάρτησή τους από τους φυσικούς πόρους, καθώς και το πεπερασμένο αυτών.

Ο Ησίοδος στο «Έργα και ημέραι» [757-758] συμβούλευε για την διατήρηση της καθαρότητας των υδάτων: «μηδέ ποτ’ ἐν προχοῇς ποταμῶν ἅλαδε προρεόντων μηδ’ ἐπὶ κρηνάων οὐρεῖν, μάλα δ’ ἐξαλέασθαι· μηδ’ ἐναποψύχειν· τὸ γὰρ οὔ τοι λώιόν ἐστιν». Στον «Κριτία» ο Πλάτων θρηνεί την αποψίλωση του Υμηττού και την διάβρωση των εδαφών της Αττικής, ενώ στην «Πολιτεία» [Β’, 372-373] συζητά με τον Γλαύκωνα την αυτάρκεια και την υπερκατανάλωση, δηλαδή την βιωσιμότητα.

Τον 17ο αιώνα ο Άγγλος John Evelyn προβληματίστηκε για την βιωσιμότητα της υλοτομίας (Sylva, 1662) και τον 19ο αιώνα ο Αμερικανός Theodore Roosevelt για την βιωσιμότητα του κυνηγιού. Σημείωσε μάλιστα ένα ορόσημο στο αμερικανικό Conservation movement, με την ίδρυση του «Boone and Crockett Club» (1887). Ο Θορώ με τον «Walden» (1854) θα ενέπνεε την ίδρυση του Sierra Club (1892), ενώ όλον τον 19ο αιώνα το ρομαντικό κίνημα θα εξέταζε την σχέση ανθρώπου-φύσης.

Ακάρ: Η Ελλάδα επιδιώκει διάφορες συμμαχίες και επιδίδεται σε κούρσα εξοπλισμών

 

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε στους κυβερνήτες των πλοίων που συμμετέχουν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναφέρθηκε ξανά σε ‘προκλητικές ενέργειες και ρητορική ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων.

Τουρκικά ΜΜΕ για Αγία Σοφιά: Επισκευάστηκε η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη (Εικόνες)

Εικόνες στα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν την Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία να έχει επισκευαστεί.

Εικόνες από την αποκατεστημένη Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας προβάλλουν σήμερα αρκετά τουρκικά ΜΜΕ

Στις φωτογραφίες φαίνεται η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη να έχει αποκατασταθεί, αλλά οι αντιδράσεις από το εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται στα social media.

Οι χρήστες κάνουν λόγο για έλλειψη φροντίδας στο σπουδαίο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένης και του διπλασιασμού των επισκεπτών στην Αγία Σοφιά.

Η Γαλλία σε σταυροδρόμι, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών

 

Οι γαλλικές εκλογές αναδεικνύουν συνολικότερα προβλήματα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών

Η δημοκρατία υποτίθεται ότι το πολιτικό σύστημα που προσφέρει επιλογές έτσι οι ψηφοφόροι να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα ή τον πολιτικό που προτιμούν και με αυτό τρόπο να εκφραστούν οι ανάγκες, οι αναζητήσεις, οι αγωνίες ακόμη.

Τι γίνεται, όμως, όταν ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αισθάνεται ότι στην πραγματικότητα αυτό που του προσφέρουν δεν είναι ακριβώς αυτό που αναλογεί στις δικές τους ανάγκες; Όταν αισθάνονται αποξενωμένες και αποξενωμένοι από όλες τις επιλογές; Όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο;

Κρεμλίνο: Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αερίου σε ρούβλια

Ολα τα χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές είχαν καθοριστεί στο προεδρικό διάταγμα του Πούτιν στα τέλη Μαρτίου 

Εμμένει στη θέση της για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια από τον Μάιο η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της Μόσχας για να πληρώνουν οι ξένες εταιρείες το φυσικό αέριο σε ρούβλια, μετά την απόφαση της Βρετανίας να χορηγήσει στην Gazprombank άδεια για πληρωμές φυσικού αερίου μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα για τις πληρωμές είχαν καθοριστεί στο προεδρικό διάταγμα του Πούτιν στα τέλη Μαρτίου και οι διακανονισμοί θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το εν λόγω διάταγμα.

Υδρογονάνθρακες: Τι έρχεται μετά την αποχώρηση της Total από τα «οικόπεδα» της Κρήτης

Η στροφή των πετρελαϊκών κολοσσών στην πράσινη ενέργεια, η «τομή» με το παρελθόν και η τελευταία ελπίδα για τις έρευνες ελληνικών κοιτασμάτων

Η χθεσινή ανακοίνωση της Total ότι αποχωρεί από τα «οικόπεδα» της Κρήτης δημιουργεί νέα δεδομένα στο, ούτως ή άλλως, σύνθετο τοπίο των ερευνών για ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Και εδώ υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα κρίνουν την «επόμενη μέρα».

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός με τρόπο που χαρακτηρίστηκε από ορισμένες πλευρές ως «άκομψος», δήλωσε συγκεκριμένα ότι μετά την ολοκλήρωση των μελετών που διεξήχθησαν σχετικά

H Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, παρά τις απειλές στην Ελλάδα - Εξαγωγές - ρεκόρ 1,6 δισ. το 2021

 

Σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, εξάγει πάνω από το 60% των όπλων της η Γερμανία

Πυρά Ιαπωνίας κατά Ρωσίας για αμφισβητούμενα νησιά: «Είναι υπό παράνομη κατοχή»

 

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας - ΡωσίαςAP Photo

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και το Τόκιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια είπε πως τέσσερα αμφισβητούμενα νησιά έχουν «καταληφθεί παράνομα» από τη Μόσχα.

Βούτσιτς σε «Financial Times»: Τα σερβικά συμφέροντα κινδυνεύουν αν προσχωρήσουμε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε στους Financial Times  ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία


Απρίλιος 21, 2022. Ελλάδα.

Η Σερβία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά της συμφέροντα προσχωρώντας στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Τα παράδοξα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και ο «προβλέψιμος σύμμαχος Ελλάδα»-Π.Γερογλής

 

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι πλέον προφανές ότι θα τραβήξει πολύ. Και σ ΄ αυτή την κατεύθυνση δεν οδηγούν μόνο οι δύο άμεσα αντιμαχόμενοι, η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Δύση με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της δείχνει ότι θέλει τη συνέχιση της πολεμικής σύγκρουσης. Υπάρχει λογική;

Monitor: Ειδικός οπλισμός και σύστημα ГЛОНАСС (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Monitor: Ειδικός οπλισμός και σύστημα ГЛОНАСС

Κατάσταση σκέτη παράνοια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα | Σάββας Καλεντερίδης

 

Σάββας Καλεντερίδης: Κατάσταση σκέτη παράνοια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα Την έναρξη της δεύτερη φάσης του πολέμου στην Ουκρανία με την εκκίνηση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Γιώργος Φίλης - Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά που έρχονται

 

Γιώργος Φίλης - Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά που έρχονται

Βασίλης Μαρτζούκος, Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να "δαγκώσει" αν χρειαστεί

 

Με αφορμή τις τελευταίες Τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο Ναύαρχος ε.α Βασίλης Μαρτζούκος δηλώνει ότι η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να "δαγκώσει" αν χρειαστεί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 58η ημέρα της εισβολής

 

Νέα έκκληση για τους 100.000 αμάχους, αλλά οι «διάδρομοι» παραμένουν κλειστοί. Δεν θα υπάρξει διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, λόγω «υψηλού κινδύνου», γνωστοποίησε το Κίεβο - Συνετρίβη αεροσκάφος Antonov κοντά στη Ζαπορίζια, «υπάρχουν νεκροί», λένε οι αρχές.