Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Βιάννος: Τόπος μαρτυρίου με 361 εκτελεσθέντες στις 14 Σεπτεμβρίου 1943

Συντάκτης:Νάσος Μπράτσος
Από το ert.gr
 
Ούτε οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, ούτε οι φωτογραφίες, μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στη Βιάννο της Κρήτης. Mεταφέρουμε από το ιστορικό αρχείο του Δήμου Βιάννου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βιάννου, μέρος των υλικών (χρονικό, εκθέσεις και φωτογραφίες) που βοηθούν στην κατανόηση του μεγέθους του εγκλήματος.

Έρευνα: Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν σκοπίμως ναούς στις περιοχές των σεισμικών ρηγμάτων

Ο καθηγητής γεωεπιστήμονας Ίαν Στιούαρτ υποστηρίζει πως οι αρχαίοι Έλληνες σκοπίμως έχτιζαν ναούς και κτίρια ιερής λατρείας σε σεισμόπληκτες περιοχές οι οποίες διαμόρφωσαν εν μέρει τον πολιτισμό τους.
Τα σεισμικά ρήγματα είναι πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, υποστηρίζει ένας Βρετανός γεωεπιστήμονας. Όπως πιστεύει, οι πρόγονοί μας πιθανώς έχτιζαν ναούς, ιερά και άλλα κτίρια μεγάλης γι' αυτούς σημασίας σκοπίμως σε περιοχές που προηγουμένως είχαν πληγεί από σεισμούς.

Μηχανή του Χρόνου: Η πόλη – φάντασμα που ήταν ελληνική αποικία και εκεί γυρίστηκε το 'Quantum of Solace'

Από τη mixanitouxronou.gr:

 Η Craco εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη.

Η Craco είναι μια πόλη-φάντασμα της Ιταλίας που βρίσκεται στην επαρχία Ματέρα. Εγκαταλείφθηκε οριστικά τη δεκαετία του 1980 και από τότε παραμένει έρημη.
Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Αποτέλεσε σκηνικό γυρισμάτων για την ταινία του Φραντσέσκo Ρόσι «Τhree Brothers” και για την ταινία του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace». Ιδρύθηκε από τους έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ., την περίοδο που γινόταν ο αποικισμός της Ιταλίας.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «ξέβρασε» απόκοσμο πλάσμα σε παραλία του Τέξας -Κανείς δεν ξέρει τι είναι - ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ VIRAL (Εικόνες)

Με αυτό το απόκοσμο θαλάσσιο πλάσμα ασχολούνται οι χρήστες του Διαδικτύου, το οποίο ξεβράστηκε σε παραλία του Τέξας μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ.

Συγκεκριμένα, η Πρίτι Ντεσάι βρήκε αυτό το κουφάρι ζώου στην παραλία, το φωτογράφισε και στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια του Διαδικτύου για να μάθει τι ακριβώς είναι.

 Το σώμα του είναι κυλινδρικό και θυμίζει φώκια, όμως θυμίζει φώκια μόνο σε αυτό.

ΔΝΤ: Πιθανή η λήψη και νέων μέτρων - «Οι συνθήκες αλλάζουν»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν».
Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο Τζέρι Ράις, δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για την επίσκεψη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πρόθεση του ταμείου για στενότερη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Γιούνκερ «ανοίγει την πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Καταλονία - Αναβρασμός ενόψει του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου

«Αν βγει το "ναι" στην ανεξαρτησία, θα σεβαστούμε την απόφαση» - «Θα πρέπει να ακολουθήσει τις ενταξιακές διαδικασίες που ισχύουν για όλους», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα πρέπει να αιτηθεί για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική προσέγγιση ισχύει για κάθε καινούριο κράτος.

Οι αρχές της Καταλονίας σκοπεύουν να προχωρήσουν την 1η Οκτωβρίου στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, μολονότι το Συνταγματικό Δικαστήριο το έχει κρίνει παράνομο.

Οι υδρογονάνθρακες δεν ανακαλύπτονται με γεωτρύπανα αλλά με σωστές προβλέψεις γεωτρητικών θέσεων

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Η γεώτρηση της TOTAL στον θαλάσσιο οικόπεδο 11 απέδειξε ότι -από οικονομικής άποψης- η επιλογή της θέσης του Ονησίφορος Δυτικά-1 ήταν μία γεώτρηση τοποθετημένη γεωγραφικά σε άστοχη θέση. Απέδειξε μεν ότι εκεί υπάρχει κοίτασμα τύπου Ζορ αλλά με ελάχιστη πληρότητα σε φυσικό αέριο. Τα πιστοποιημένα αποθέματα του Ονησίφορου είναι πιθανότατα της τάξης των 350 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών ή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων περίπου. Όμως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα κοίτασμα το οποίο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το κοίτασμα Νότιος Καβάλα στην Θάσο το οποίο τροφοδότησε τοπικά την περιοχή με φυσικό αέριο επί 20 χρόνια.