Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Κάστρο Κυλλήνης(Φωτο)

Το Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι ή Clermont ή Castel Tornese ήταν τo σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Κατασκευάστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας από το Γοδεφρείδο Β' Βιλλεαρδουίνο στην Ηλεία και προστάτευε και την Ανδραβίδα, αλλά και το επίνειο της, τη Γλαρέντζα.

Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Το Χλεμούτσι βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ύψους περίπου 220 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 2-2,5 χλμ), στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, απέναντι από τη Ζάκυνθο, στην ίδια ευρύτερη περιοχή με το λιμάνι και το κάστρο της Γλαρέντζας (σε απόσταση 5-6 χλμ.) και την Ανδραβίδα (κάπου στα 12-13 χλμ), την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Frankfurter Rundschau: Στην Ελλάδα το κράτος αναρρώνει, αλλά ο λαός έχει χρεοκοπήσει - ΣΕ ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Παρά τη σταδιακή βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, οι πολίτες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, επισημαίνει η Frankfurter Rundschau.
Την αντίθεση ανάμεσα στη βαθμιαία βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και στη δεινή οικονομική κατάσταση των ελλήνων πολιτών αναδεικνύει ανταπόκριση της Frankfurter Rundschau από την Αθήνα. Με τίτλο «Το κράτος αναρρώνει – ο λαός έχει χρεοκοπήσει», η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, φρέσκο χρήμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας. Ο λαός αντίθετα χρωστάει στα δημόσια ταμεία σχεδόν 100 δις ευρώ».

Κυπριακή Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στο «3»

Πέτρος Θεοχαρίδης 
Από το philenews

Με Navtex που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Δημοκρατίας που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

Πρόκειται για περιοχή που εφάπτεται της ζώνης που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».

Fitch: Ισχυρή η ανάπτυξη της Κύπρου - Αναφορές σε Κυπριακό

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει η Κύπρος και η συνέχιση της πολιτικής, υπό τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρό της, θα στηρίξουν τα υπό βελτίωση δημόσια οικονομικά της χώρας, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως "η πολύ αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη".

Ταυτόχρονα ο αμερικανικός οίκος αναφέρει σε σχόλιο του για την κυπριακή οικονομία με τίτλο «Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή, οι τράπεζες παραμένουν βασική πρόκληση» ότι ένας μεσοπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης τάξης του 2% είναι δικαιολογημένος και ότι το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να μειωθεί γύρω στο 80% του ΑΕΠ το 2022, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό τονίζει ότι η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου καταδεικνύει τις προκλήσεις που υπάρχουν για επανένωση του νησιού.

Βρυξέλλες:Γιούνκερ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας(Βίντεο)

Λακωνικός αλλά γεμάτος νόημα ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στα Ίμια, όσο και στην Κύπρο.


Απαντώντας σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες, έπειτα από την απόπειρα της Τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος στα Ίμια, αλλά και με τις διαρκείς παρενοχλήσεις των ερευνών για φυσικό αέριο στη Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος συμπεριφορά της Τουρκίας».

Ποια αποκλιμάκωση; Οι Τούρκοι κατεβάζουν στρατό δίπλα από τα Ίμια

Χτίζουν στρατιωτικό φυλάκιο μόλις 2 μίλια από τις βραχονησίδες – Μετέφεραν ήδη δεξαμενή νερού και γεννήτρια – Δείτε φωτογραφίες και χάρτες
Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι η ένταση με την Τουρκία οδεύει προς αποκλιμάκωση, η Άγκυρα όχι απλά συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά στέλνει στρατιώτες σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες των Ιμίων.
Μετά το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Τούρκοι έστειλαν στο μικρό νησί Τσαβούς, που βρίσκεται απέναντι από τα Ίμια, χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες προκειμένου να κατασκευάσουν στρατιωτική εγκατάσταση.

ΑΟΖ και NAVTEX - Ο Δήμαρχος των Σκοπίων

ΑΟΖ και NAVTEX
Του Ν. Λυγερού


Όσοι δεν διαβάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η έννοια της ΑΟΖ λειτουργεί πάνω στα Διεθνή Χωρικά Ύδατα κι ότι δεν προβλέπεται να εμποδίζει την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από τη στιγμή που αυτές δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος. Αν κάποιος δηλώσει από πριν μια NAVTEX έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην περιοχή και να παρεμποδίζει οποιονδήποτε βρίσκεται εκεί για να κάνει ακόμα και γεωτρήσεις. Είναι εντελώς νόμιμο το όλο πλαίσιο. Αν κάποιος θέλει να κάνει μια γεώτρηση πρέπει να βγάλει μια NAVTEX για να μην έχει δικαίωμα κανένας άλλος να μπει στην περιοχή του γεωτρύπανου.

Συνεντεύξεις του Ν. Λυγερού(Βίντεο)



Συνέντευξη Ν. Λυγερού 
στον Γ. Κοβρίδη, 3XY Radio Αυστραλίας. 
12/02/2018