Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική: «Λύνεται» το μυστήριο του «Αρχανθρώπου»

Ασφαλές και σύγχρονο το Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, αναμένεται να ξανανοίξει για το κοινό πριν από το καλοκαίρι του 2023, δίνοντας πλέον τεκμηριωμένα στοιχεία και σχετικά με τον «Αρχάνθρωπο», τον αρχαιότερο Ευρωπαίο, όπως είχε υποστηριχθεί πριν από δεκαετίες.Το Σπήλαιο των Πετραλώνων ήταν -μετά τη Βεργίνα- ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος στη βόρεια Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, περίπου 70 χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο.

«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, που άνοιξε για το κοινό, είχε πολύ υψηλή επισκεψιμότητα.

Επανάσταση του Ολύμπου: Ο προπομπός του Μακεδονικού Αγώνα

Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου 1878, η Επανάσταση του Ολύμπου (του Λιτοχώρου), αν και αποτυχημένη, επηρέασε τη μετέπειτα ιστορία της Μακεδονίας, οδηγώντας στην ταχύτατη απελευθέρωσή της.

Η Επανάσταση των Μακεδόνων το 1878, είχε ως σκοπό την κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, – σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας θα προσαρτούνταν στη Βουλγαρία – και την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1878 κατά τον οποίο η Ελλάδα είχε κηρύξει στις 2 Φεβρουαρίου τον πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου οι ελληνικές δυνάμεις μετά την προέλαση τους, υποχωρούν στις αρχικές τους θέσεις έπειτα από μεσολάβηση των μεγάλων δυνάμεων και την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στρατηγική συντονισμού των εθνικών επιδιώξεων με Κύπρο

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Για την Ελλάδα, η συνεργασία, η σύμπνοια, ο συντονισμός με την Κύπρο είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα.  Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Φ» ο τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και Σύμβουλος Κυβέρνησης επί θεμάτων Ακριτικών Περιοχών και Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής. Αυτό, εξήγησε, υλοποιείται  με σωρεία δράσεων και στους τέσσερις κύριους πυλώνες της εθνικής ισχύος: Άμυνα, διπλωματία, οικονομία και επικοινωνία. Απαντώντας σε ερώτηση για το Ενιαίο Αμυντικό Χώρο Ελλάδος και Κύπρου, ο κ. Στεφανής ανέφερε πως «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα από αυτό με μια συμφωνία, η οποία θα

Οι θετικές συνέπειες από την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη

Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Ομολογώ ότι χάρηκα όταν είδα πολλές ελληνικές σημαίες να κυματίζουν, μαζί με τις κυπριακές, κατά την τελετή  ανακήρυξης του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν είχε εκλεγεί ο αντίπαλός του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ανέμιζαν στον χώρο τα κόκκινα λάβαρα του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ. Ο Μαυρογιάννης είναι αξιόλογος διπλωμάτης και φρόντισε να μην τονίζει τη στήριξή του από το ΑΚΕΛ, αλλά αν είχε νικήσει, η παράταξη που τον υποστήριξε θα διεκδικούσε έντονη παρουσία και ουσιαστική παρέμβαση.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την επαύριον του σεισμού και της εκλογής νέου προέδρου της Κύπρου

Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης, Αρθρογράφος
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η δυσμενής θέση της γείτονος πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για την αναδιάταξη της ελληνικής και κυπριακής στρατηγικής...

Ενώ το ανθρώπινο δράμα δεν έχει τέλος στη γείτονα χώρα, η συζήτηση για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει ανοίξει και μάλιστα με εικασίες ως προς την αλλαγή της τουρκικής πολιτικής κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

SPEARS OF VICTORY 23: Με ελληνική συμμετοχή η πολυεθνική άσκηση στην Σαουδική Αραβία(ΦΩΤΟ)

Από την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «SPEARS OF VICTORY 23», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αεροπορικής Βάσης King Abdulaziz στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας.

Η «SPEARS OF VICTORY 23» είναι αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας τύπου LIVEX (Live Exercise), που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε ότι αφορά στην εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία, και αποσκοπούσε στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης, της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων των συμμετεχουσών Χωρών.

ΝΑΤΟ: Το TLP και ο ανταγωνισμός των αιθέρων – Γαλανόλευκο το αεροπορικό σχολείο της Συμμαχίας – ΒΕΛΟΣ και ΠΕΡΣΕΑΣ «σκοράρουν» από ψηλά

 Έξι μαχητικά F-16 block 50, τρία από κάθε Μοίρα, μαζί με τεχνικούς έχουν μετασταθμεύσει ήδη στην Ισπανική Βάση προκειμένου με συμμετέχουν στην πρώτο Flying Course της χρονιάς μαζί με συνολικά δέκα ακόμη κορυφαίες στο ΝΑΤΟ αεροπορίες.

Από την Ισπανία και την Δυτική Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο έως και Περσικό Κόλπο τα «μπλε» φτερά» δηλώνουν ηχηρό «παρών» στα μεγάλα αεροπορικά event Συμμάχων και φίλων ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη για την Πολεμική Αεροπορία.

Als ® Class 125 Air Defence Frigate

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Παρουσίαση ανάλυση της αντιεροπορικής φρεγάτας ALS CLASS 125, ειδικά σχεδιασμένη για τα Ελληνικά επιχειρησιακά δεδομένα και το δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και της Νοτιάς Ανατολικής Μεσογείου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Συνολικό μήκος 128,12 μέτρα

Το δράμα και οι ευθύνες για τα C-130

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 8 Φεβρουαρίου, το συμβάν ματαιώσεως αποστολής μεταφοράς της 2ης ΕΜΑΚ στην Τουρκία λόγω βλάβης στο C-130 που την μετέφερε, έφερε στην επιφάνεια το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία με τα αεροσκάφη τακτικών μεταφορών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο ΥΠΕΘΑ να εξεταστούν άμεσες λύσεις, όπως η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροπλάνων. Η αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το θέμα ενώ μερίδα του Τύπου και των διαφόρων μέσων, κατά την προσφιλή τελευταίως τακτική, χρέωσαν το πρόβλημα στην στρατιωτική ηγεσία. Τα στοιχεία όμως, παρουσιάζουν αδιάψευστα μια διαφορετική εικόνα.

Μετά το Rafale και το Scorpene της Naval Group θα μπορούσε να είναι το αστέρι των εξαγωγών το 2023

 

Διονύσης Αντωνέλλος

Οι Γάλλοι τονίζουν πως η Naval Group παραμένει «ένας σημαντικός παίκτης στον τομέα των συμβατικής ισχύος επιθετικών υποβρυχίων στη διεθνή σκηνή».

Μετά το Rafale και το Scorpene της Naval Group θα μπορούσε να είναι το γαλλικό αστέρι των εξαγωγών για το 2023, υποστηρίζουν οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με το γαλλικό αμυντικό σάιτ meta-defense.fr αν και τα τελευταία χρόνια τα Rafale της Dassault Aviation και το πυροβόλο CAESAR από τη Nexter ήταν τα αστέρια των γαλλικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού «υπάρχει, ωστόσο, ένας άλλος τομέας αριστείας στη γαλλική αμυντική βιομηχανία, αυτός των υποβρυχίων».

Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου και ΗΠΑ: Χτίζουμε στενούς δεσμούς φιλίας, δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς μετά τη συνεκπαίδευση (Βίντεο)

 ΦΩΤΟ:Από 13 έως 17 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο της άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «SILVER FALCON SOFEX – 2023», πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ» στον Κόρνο, συνεκπαίδευση σε αντικείμενα διαχείρισης τραυματία στο πεδίο της μάχης. Credit: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χτίζουμε στενούς δεσμούς φιλίας, συνεργαζόμενοι, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, ανέφερε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συνεκπαίδευσης μεταξύ Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

F-35A: Τα ελληνικά SSI, η περίπτωση της Πολωνίας και ο “πονοκέφαλος” με τις υποδομές στις αεροπορικές βάσεις

Αγορά μαχητικών F-35A: Tα SSI είναι η μοναδική εναλλακτική της Πολεμικής Αεροπορίας για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Έχουν παρέλθει τρία ολόκληρα χρόνια (Φεβρουάριος 2020) από την περίοδο που το DP είχε επισημάνει, με όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα από τις διεθνείς ειδησεογραφικές πηγές, τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος αγοράς μαχητικών F-35A Lightning II από την Πολωνία. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον τροχό συνεπώς. Ακολουθώντας τον σύνδεσμο, θα διαβάσει κανείς πώς τότε είχε τονιστεί ότι αυτές οι “ιδιαιτερότητες” θα πρέπει να απασχολήσουν και τη χώρα μας όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας-Άφιξη και του Αμερικανού ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα καταφτάνει ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις 23 και 24 Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Λοριάν έχει επαναπρογραμματιστεί και αναμένεται να γίνει εντός του μήνα ή του επόμενου.

Ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας. Το γαλλικό αεροναυτικό αποτύπωμα μετά την σύναψη της αμυντικής συμφωνίας Αθήνας – Παρισιού έχει αναβαθμιστεί καταλυτικώς με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται μόνιμα αναπτυγμένες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ανώτατος αξιωματικός τόνιζε στο DefenceReview.gr πως η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών έχει αυξηθεί κατακόρυφα με πολλές αθέατες όψεις ύψιστης επιχειρησιακής σημασίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει τα «φτερά για την ελευθερία»

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Μέσα στην εβδομάδα συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ καθώς και στην Ομάδα Επαφής και Αμυνας της Ουκρανίας (γνωστή ως Ράμσταϊν) το μείζον θέμα της διάθεσης πολεμικών αεροσκαφών από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει την επόμενη ρωσική επίθεση που αναμένεται προσεχώς με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη βάναυση εισβολή.

Προς το παρόν, οι πιο «ανοικτοί» είναι οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Πολωνοί και οι Ολλανδοί, ενώ πιο «σφικτοί» (αυτή τη στιγμή) εμφανίζονται οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί (αν και δεν το αποκλείουν). Η ενίσχυση των Ουκρανών με αεροπορικές δυνάμεις είναι καθοριστικής σημασίας και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να απαντηθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O κ. Δένδιας θα παραστεί, μαζί με ομολόγους του σε άτυπο πρόγευμα εργασίας με τον Ρώσο ακτιβιστή Γκάρι Κασπάροφ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρώτο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη σχετική συζήτηση αναμένεται να συμμετάσχει δια ζώσης ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Σημειώνεται ότι το αυριανό Συμβούλιο σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου).

Ποιός είπε στον Τσίπρα ότι κάνει… γκέλ στους νέους;

Η …αντισυστημικότητα του Αλέξη Τσίπρα τελείως μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του Ιουλίου του 2019. Όταν τα νταούλια σταμάτησαν να ηχούν και η Kolotoumpa μετά το δημοψήφισμα έφερε στο προσκήνιο τη φράση “το ζητούν οι θεσμοί (πρώην τρόικα)”. Όταν δηλαδή το χαρτί που έκανε… γκελ στην νεολαία τότε κάηκε μαζί με τις… αυταπάτες της ηγεσίας του συνόλου τω στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται και πάλι να δηλώνει “εκπρόσωπος” της νεολαίας. Ίσως επειδή πέρασε το δικαίωμα της ψήφου στους 17χρόνους. Ίσως επειδή πως είναι νεότερος (ηλικιακά διότι κομματικά είναι ο γηραιότερος πολιτικός αρχηγός). Ίσως διότι φωνάζει υπέρ των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, των συλλαλητηρίων και όλων των άλλων σχετικών εκδηλώσεων. Ίσως πάλι επειδή στην πανδημία, στην κορύφωση της μάλιστα, έκλεινε το μάτι σε όλους όσοι έστηνα πάρτι στις πλατείες.

Τουρκία: «Ο Ερντογάν θέλει εκλογές στις 14 Μαΐου, διαφωνούν οι σύμβουλοί του», λέει η Hurriyet

 Η συζήτηση για τις εκλογές στην Τουρκία έχει αρχίσει από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του.

Αν και δημοσιεύματα θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να πηγαίνει αρκετά πίσω τις εκλογές μετά τον φονικό σεισμό στη Τουρκία, η Hurriyet αναφέρει πως ο πρόεδρος της χώρας θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το επιτελείο του διαφωνεί με αυτή την σκέψη του και θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο να καθυστερήσουν λίγο, προτείνοντας ως εναλλακτική ημερομηνία την 18η Ιουνίου.

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει στην πράξη όσα λέει

 Κωνσταντίνος Φίλης

Το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, το οποίο είναι ανυπολόγιστο, μπορεί να την υποχρεώσει να σκεφτεί διαφορετικά για τη θέση της στο ευρύτερο σύστημα. Αντιλαμβάνεται καλά η Άγκυρα, παρά το μέγεθος της τουρκικής οικονομίας, ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό το βάρος.  

Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο για τον Ερντογάν να αναδιπλωθεί τόσο σύντομα όσο θα ήθελαν κάποιοι. Σε όσους επί παραδείγματι απορούν για το γεγονός ότι η Άγκυρα παραμένει αρνητική στην έγκριση εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως της ζήτησε προ ημερών ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, η απάντηση είναι ότι έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη, ώστε προκειμένου αυτός να κατέβει, χρειάζεται χρόνος. Δεν θα ήταν δυνατό, δύο

Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων από τον σεισμό, με εξαίρεση δύο επαρχίες

Η Τουρκία αποφάσισε σήμερα, δεκατέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.

"Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια", δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.

Κλείνουν δεκάδες σχολεία στην Κωνσταντινούπολη από τον φόβο σεισμού

Το γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έλαβε απόφαση σχετικά με ορισμένα σχολεία στη μεγαλούπολη, μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε 10 επαρχίες.

Σύμφωνα με την απόφαση 93 σχολεία θα εκκενωθούν αφού θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση σεισμού.

«Από τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές μας από 93 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού, θα μεταφερθούν σε αντισεισμικά σχολεία και θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους».

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν - Πέταξαν με Τσαβούσογλου πάνω από τις πληγείσες περιοχές

 Γιάννης Χαραμίδης 

Στην βάση του Ιντσιρλίκ προσγειώθηκε νωρίς το μεσημέρι ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσγλου επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και είδαν την βιβλική καταστροφή στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Επίσημα από τον Λευκό Οίκο αναφέρεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία

Γιώργος Καραμπελιάς: Η έξυπνη οχύρωση του Αιγαίου, κάθε νησί παγκόσμιος πόλος Παιδείας & Επιστήμης (ηχητικό)

 

Συζήτηση του Γιώργου Καραμπελιά με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή “Εμείς οι Έλληνες” στα Παραπολιτικά FM (16-2-23).

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Τον Διεθνολόγο-Οικονομολόγο Θράσο Ευτυχίδη, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Κίεβο και έχει υπηρετήσει στην Ουκρανία ως αξιωματούχος του ΟΑΣΕ έχει προσκαλέσει για τον Καφέ της Κυριακής το πάνελ της εκπομπής.

Κωνσταντίνος Φίλης, Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα, η Αμερικανική πρόταση και η Ελληνική ευκαιρία

 

Το ταξίδι Μπλίνκεν γίνεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ότι όταν προγραμματίστηκε. Ερχόταν για να αποτρέψει μία κρίση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο δρόμο προς τις εκλογές και για τις δύο χώρες και Τώρα έρχεται για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς (αν) έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία σημειώνει ο Συγγραφέας και Διεθνολόγος, Κύριος Κωνσταντίνος Φίλης

Σάββας Καλεντερίδης: Διπλό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας (18-2-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Διπλό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας

Κώστας Λάβδας, Τι θα ζητήσουν οι Αμερικανοί από την Τουρκία. Τα ενεργειακά στο τραπέζι;

 

Η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και οι συζητήσεις που θα έχει στην γειτονική χώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκρητικής πολιτικής του Παντείου, Κυρίου Κώστα Λάβδα

Ευθ. Λέκκας: Αναμένεται να γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη | Τώρα μαζί 19/2/23| OPEN TV

 

1. Γ. Καμπάς και Στ. Φενέκος για στάση Τσαβούσογλου και την επίσκεψη Μπλίνκεν
2. Ν. Μηταράκης: Είναι πιθανόν να υπάρξει προσπάθεια Σύρων και Τούρκων να μετακομίσουν προς την Ε.Ε.
3. Ο Ν. Μηταράκης για τις εκλογές, τον σεισμό στην Τουρκία και τα ελληνοτουρκικά
4. Ευθ. Λέκκας: Αναμένεται να γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη
5. Κάτοικοι της Τουρκίας ζητούν συνεχείς ελέγχους στα σπίτια που άντεξαν
6. Η διασώστρια που επιχείρησε στην Τουρκία μαζί με τον σκύλο-ήρωα της ΕΜΑΚ

Ελληνοτουρκικό: Η πρόταση Τσαβούσογλου για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα με φόντο την επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο διεθνολόγος και υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, και ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέμπρος, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις επιλογές του Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία αλλά και την επίσκεψη Μπλίκεν σε Ελλάδα και Τουρκία.

Κ. Πάππας:Άλλο η υποστήριξη στον τουρκικό λαό, άλλο στην τουρκική κυβέρνηση |Ειδήσεις Βραδινό Δελτίο | 18/02/2023

 


1. Τουρκική πρόταση από τον Τσαβούσογλου για επανέναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα
2. Διπλωματικές πηγές: Ευπρόσδεκτη κάθε τουρκική κίνηση ομαλοποίησης σχέσεων, με βάση το Διεθνές Δίκαιο
3. Κ. Πάππας:Άλλο η υποστήριξη στον τουρκικό λαό, άλλο στην τουρκική κυβέρνηση
4. Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώνονται οι έρευνες στην Κρήτη - Αισιόδοξα τα μηνύματα, υψηλές οι προσδοκίες