Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Als ® Class 125 Air Defence Frigate

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Παρουσίαση ανάλυση της αντιεροπορικής φρεγάτας ALS CLASS 125, ειδικά σχεδιασμένη για τα Ελληνικά επιχειρησιακά δεδομένα και το δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και της Νοτιάς Ανατολικής Μεσογείου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά

Συνολικό μήκος 128,12 μέτρα

Πλάτος μέγ. 18,30 μέτρα

Βύθισμα 4,95 μέτρα

Καμπίνες-πλήρωμα έως 160 άτομα

Προώθηση CODAG

Προωθητήρας πλώρης 1 x 700 kW ανασυρόμενο αζιμούθιο

Μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβοι

Αυτόνομη εμβέλεια 6.000 ν.μ. στους 15 κόμβους

Εκτόπισμα πλήρους φορτίου 5.050 τόνους

Ραντάρ SEA MASTER 400

APAR2.

STIR 1.2

Πυροβόλα OTO Melara 127/64 Lightweight με δυνατότητα βολής βλημάτων VULKANO με εμβέλεια έως τα 120 χιλιόμετρα.

Δυο πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών εκατέρωθεν της Γέφυρας.

Δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών στο επίστεγο (επάνω από το υπόστεγο ελικοπτέρων)

Πυροβόλο Millenioun των 35 χιλιοστών

Πύραυλοι επιφανείας 8 EXOCET III

Συστήματα RAM δυο που καλύπτουν και της 360 μοίρες του πλοίου.

VLS εκτοξευτές πυραύλων

4 ΜΚ-41 στο πρόστεγο για πυραύλους ESSM II/SM-2/SM-6

2 MK-41 στο μεσόστεγο

Ελικοδρόμιο μεγάλου μεγέθους και υπόστεγο για ελικόπτερο των 11 τόνων.

Δυο ΡΗΙΒ 11.5 μέτρων.

Δυνατότητες: Το πλοίο είναι παρόμοιου μεγέθους με της φρεγάτες FDI HN! Οι Φρεγάτες FDI HN δεν έχουν πυροβόλο των 127 χιλιοστών! Δεν έχουν οι Φρεγάτες FDI HN δυο συστήματα RAM, Millenioum, δυο πυροβόλα των 30 mm, δυο πολυβόλα των 12,7 mm, δυο ραντάρ και 6-8 VLS και όμως της πήραμε;

Ικανότητες: Η αντιεροπορική φρεγάτα μπορεί να πάρει το εξής αριθμό πυραύλων μέσα στα VLS MK-41: 32 πυραύλους SM-2/SM-6, & 64 ESSM II.

Αναμένετε στα τέλη της δεκαετίας ο ESSM ER με δυο στάδια-ορόφους, ανάλογος των ASTER-30 με εμβέλεια 100 χιλιόμετρα (Μέγιστη εμβέλεια τα 130 χιλιόμετρα) που θα αντικαταστήσει μέρος των SM-2 και θα μπορεί να μπει σε τετράδες.

Μαχητικότητα: Η αντιεροπορική φρεγάτα με τα 6 VLS MK-41, τα πυροβόλα και τα δύο συστήματα RAM, έχει περισσότερες μαχητικές ικανότητες από την νέα φρεγάτα των ΗΠΑ!

Είναι η καλύτερη φρεγάτα για ΑΑ ρόλο παρόλο το μικρό της μέγεθος. Δεν κινδυνεύει από επίθεση 16 πυραύλων επιφανείας εναντίον της γιατί μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Τα πυροβόλα και το ραντάρ APAR2 στην Χ μπάντα, μπορούν να δουν και να καταστρέψουν δεκάδες UAV και περιπλανώμενα πυρομαχικά, συνεπικουρούμενα από τους πυραύλους GRIFFIN μέσα στα δυο RAM.

H ανθυποβρυχιακή της ικανότητα με τα sonar της, τις τορπίλες της και το ανθυποβρυχιακό της Ε/Π, είναι ισάξια της φρεγάτας FREM αφού μπορεί να πάρει SONAR VDS CAPTAS 4!

Πρέπει να αναφέρουμε και τα decoy της που είναι πολλά για φρεγάτα μεγέθους 125 μέτρων. Ας μην ξεχνάμε πως έχει περίπου το μήκος των φρεγατών S αλλά μεγαλύτερο πλάτος.

Εν κατακλείδι Έχουμε μια φρεγάτα ανώτερης σχεδίαση με πολλές ικανότητες. Το πλοίο αν και δεν έχει σχεδιαστεί με τα συμπεράσματα του πολέμου της Ουκρανίας, έχει όμως εξ αρχής της ικανότητες να αντεπεξέλθει σε επιθέσεις κορεσμού, να αντιμετωπίσει 16 SSM & και να αντιμετωπίσει δεκάδες UAV και περιπλανώμενα πυρομαχικά.

Όλες οι σχεδιάσεις του Γιάννη Τζαγκαράκη και της ομάδας της ALS NSD είναι διαχρονικές και χρειάζονται ελάχιστες βελτιώσεις για να παραμένουν αξιόμαχες όσα χρόνια και αν περάσουν.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου