Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Το Ανάκτορο των Αιγών – Ξενάγηση από την Αγγελική Κοτταρίδη (βίντεο)


Την πρώτη ξενάγηση, αποκλειστικά για τα μέλη του Σωματείου «Οι Φίλοι του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου αυτού» έκανε το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου 2024 η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη στο Ανάκτορο των Αιγών.

Η οικονομική ιδιοφυΐα του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Ουσιαστικά εφάρμοσε την θεωρία του Aνταμ Σμιθ που γράφηκε περίπου 2.000 έτη μετά.

Δρ. Γιώργος Σ. Ατσαλάκης, Αρθρογράφος

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης

Επανάσταση του Ολύμπου: Ο προπομπός του Μακεδονικού Αγώνα


Σαν σήμερα στις 19 Φεβρουαρίου 1878, η Επανάσταση του Ολύμπου (του Λιτοχώρου), αν και αποτυχημένη, επηρέασε τη μετέπειτα ιστορία της Μακεδονίας, οδηγώντας στην ταχύτατη απελευθέρωσή της.

Σέβεται η Τουρκία τη Συνθήκη της Λοζάνης; Εκδήλωση για τα 101 έτη τουρκικής διαστρέβλωσης και παραβίασης


(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)

Από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Νικόπολης Θεσσαλονίκης «Φίλων Κτενίδης»

Λάρνακα, 1978: Το μακελειό που οδήγησε στη διακοπή των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου


Στο επίκεντρο των ενδοαραβικών διενέξεων βρέθηκε η Κύπρος τον Φεβρουάριο του 1978, ενόψει και της διπλωματικής προσέγγισης Ισραήλ – Αιγύπτου και των Συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ. Η χώρα ενεπλάκη σε μια περιπέτεια που άφησε πίσω της 15 νεκρούς κομάντος και τις σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου σε τεντωμένο σχοινί.

Η 2η τετραετία Μητσοτάκη: ατολμία, αδιαφορία και οικοφοβικές ιδεοληψίες

του Γιώργου Κουτσαντώνη

Αν και πρώην ψηφοφόρος της ΝΔ, για λόγους πολιτικού πραγματισμού (και μόνο), σε ό,τι αφορά στη κρίση μου, είναι δεδομένο ότι αυτή της 2ης τετραετίας Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την πρώτη, ΔΕΝ είναι μια καλή Κυβέρνηση. ΔΕΝ είναι καν μια Κυβέρνηση άνω του μετρίου, όπως η πρώτη. 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Αναγκαία η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Κυπριακό

Φρίξος Δαλίτης


Ικανοποιημένος από την ανακοίνωσης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στην διαπίστωση της για  έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών δήλωσε χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών  στο Κυπριακό.

Chinook: Αγωνία για τα ελικόπτερα – Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αεροπορία Στρατού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου


*Του Κώστα Σαρικά

Σε σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί με χαμηλές διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων Chinook CH-47D τους επόμενους μήνες, ενόψει και των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν εντός της αντιπυρικής περιόδου, βρίσκεται η Αεροπορία Στρατού.

Αναβάλλεται η αγορά των αμφίβιων AAV-7 από τις ΗΠΑ – Προτεραιότητα σε ελικόπτερα


Η προτεραιοποίηση των προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έφερε από το ΓΕΕΘΑ την απόφαση να κατέβει στη σχετική λίστα η προμήθεια των αμφίβιων AAV-7 από τις ΗΠΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολεμική Αεροπορία: Η απόκτηση των F-35 και η «πλάνη του κυρίαρχου αφηγήματος»

Στέφανος Καραβίδας

Σε προηγούμενο μας άρθρο – ανάλυση, επιχειρήθηκε να αποτυπωθεί το Αεροπορικό ισοζύγιο στο τέλος της δεκαετίας. Εάν τα όσα έως τώρα γνωρίζουμε, υλοποιηθούν και από τις δύο πλευρές, η Τουρκία θα διαθέτει έναν σχετικά ομοιογενή στόλο 271 αεροσκαφών F-16, με σαφές αριθμητικό πλεονέκτημα σε ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (119 αμερικανικής παραγωγής στα Viper και 36 εγχώριας στα Blk30) και υπέρτερες δικτυοκεντρικές δυνατότητες συνολικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσε όρο απαγόρευσης χρήσης του πολεμικού υλικού των ΗΠΑ εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις του προς το Κογκρέσο: Οι ρήτρες στην Αγκυρα για τα μαχητικά F-16


FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (2Δ) και ο Αμερικανός ομόλογός του ‘Αντονι Μπλίνκεν (Anthony Blinken) (Δ) κάνουν δηλώσεις, κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Της ΛΕΝΑΣ ΑΡΓΥΡΗ, Καθημερινή – Αθήνα

Ακόμη και την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή µέρους της παράδοσης του αμερικανικού αµυντικού υλικού που παρέχεται σε συµµάχους του ΝΑΤΟ µπορεί να ενεργοποιήσει η χρήση του για µη «νόµιµους στρατιωτικούς σκοπούς», σύµφωνα µε το τελικό προσχέδιο της επιστολής που συντάχθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) των ΗΠΑ το καλοκαίρι, κατόπιν απαίτησης του Κογκρέσου, στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Αυστηροί όροι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

Αποφασισμένη να τηρήσει πιστά τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε με τη Διακήρυξη των Αθηνών, μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι η χώρα μας, κάτι που μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον Αμερικανό ομόλογό του Αντόνι Μπλίνκεν στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Των Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ – ΠΗΓΗ: Realnews

Π. Μαρινάκης για Τουρκία: Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά δεν είμαστε αφελείς – Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα (video)


«Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, επιδιώκουμε τον διάλογο, ο διάλογος φαίνεται ότι στην μεγάλη εικόνα αποδεικνύεται πολύ πιο χρήσιμος και ωφέλιμος για τις δύο χώρες, παρά μια συνθήκη παρατεταμένης έντασης.

Ίμια: Βίντεο-ντοκουμέντο με τους επικίνδυνος ελιγμούς τουρκικής ακταιωρού


Η στιγμή που τουρκική ακταιωρός έχει εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλεί ελληνικό αλιευτικό καταγράφεται σε βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ.

Σοζτζού: Τεταμένο Σαββατοκύριακο στο Αιγαίο


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι αναφέρει το τουρκικό δίκτυο για το περιστατικό στα Ίμια

Γ. Γεραπετρίτης: Γεύμα εργασίας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου


Σε γεύμα εργασίας που διοργανώθηκε από το Ατλαντικό Συμβούλιο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα X.

Στην Ινδία ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

Για το Νέο Δελχί αναχωρεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar και θα απευθύνει χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων «India Europe Business & Sustainability Conclave». 

«Κλείδωσε» η Επιχείρηση EUNAVAL ASPIDES: Το crash test της «ΥΔΡΑΣ», η επιχειρούμενη λύση του αφορολόγητου στο επίδομα στόλου και οι διαρροές από το Π.Ν.


Βολή αντιαεροπορικού πυραύλου Sea Sparrow: κατά τη διάρκεια άσκησης από την φρεγάτα ΥΔΡΑ του πολεμικού ναυτικού. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

«Δεν χρειάστηκε καν να φτάσουμε στην 19η Φεβρουαρίου για την επικύρωση της επιχείρησης που φέρει το ελληνοπρεπές όνομα ΑΣΠΙΔΕΣ, καθώς η απόφαση έχει ήδη δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και παράλληλα συμφωνήθηκαν κι όλοι οι επιχειρησιακοί κανόνες».

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Επιχειρησιακός Διοικητής ο Αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης


Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε σήμερα την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες».

Μπορέλ: Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα συμβάλλει στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε σήμερα την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες». Ο στόχος της αμυντικής αυτής επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας είναι η αποκατάσταση και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο.

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – Υπογραφή συμφωνίας


Συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Λιβύη: Απόφαση «βόμβα» του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης υπέρ της ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες [pics]


Απόφαση «βόμβα» του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης στη Λιβύη προβλέπει την ακύρωση του παράνομου μνημονίου που είχαν υπογράψει η  προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (με έδρα την Τρίπολη) και η Τουρκία για την συνεργασία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, τον Οκτώβριο του 2022.

Τζον Μπόλτον: Ο Τραμπ θέλει να βγάλει τις ΗΠΑ απ’ το ΝΑΤΟ, η σχέση με Τουρκία


“Ο Ερντογάν θα προσελκύσει τον Τραμπ ως κάποιος με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί και νομίζω ότι ο Τραμπ θα το δεχόταν αυτό», δηλώνει στην «Κ» το πολύπειρο «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, πρέσβης Τζον Μπόλτον. 

Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν, Ρούτε στο ΝΑΤΟ;


Νέα θητεία επιδιώκει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γερμανικό δημοσίευμα "βλέπει" τον Ολλανδό Ρούτε επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο Λούλα δεν είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας

(AP Photo/Amr Nabil)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ μέχρι να πάρει πίσω σχόλια όπου συνέκρινε τον πόλεμο εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Τα λόγια του προέδρου της Βραζιλίας τρέλαναν τον Νετανιάχου


Φεβρουάριος 18, 2024. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε την κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ ως «γενοκτονία» και τη συνέκρινε με τις ενέργειες του ηγέτη των Ναζί Αδόλφο Χίτλερ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε στη σύγκριση του Λούλα ντα Σίλβα με τον Χίτλερ και είπε ότι « Έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε ζώνη της Ζαπορίζια


Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο σήμερα για «σφοδρά πυρά» εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ρομπότινε, μια κοινότητα στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, την οποία ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί στην αντεπίθεσή τους, το περασμένο καλοκαίρι.

Αυξάνεται ο κίνδυνος εκ Ρωσίας, λέει η Σουηδική Υπηρεσία Πληροφοριών


Η ασφαλεια της Σουηδίας διακυβεύεται καθώς η Μόσχα κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανυπομονεί να δει τον Όρμπαν ο Σουηδός πρωθυπουργός -Θετικά σημάδια για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ


Ανυπομονεί ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπάν, εν όψει της προσπάθειας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Γεωργίας προειδοποιεί ότι αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, σειρά έχουν οι χώρες της ΕΕ


Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ρωσικής επιθετικότητας εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Η εξαιρετικά δυστοπική ανάλυση του Economist για την αμυντική επάρκεια της Ευρώπης: Υπάρχει «ζωή» χωρίς την ομπρέλα των ΗΠΑ;


File Photo epa09241528 NATO Secretary-General Jens Stoltenberg, Assistant Secretary General for Defence Policy and Planning, Patrick Turner, Director of the Private Office of the NATO Secretary General Stian Jenssen, Supreme Allied Commander Europe, General Tod D. Wolters, Chairman of the NATO Military Committee, Air Chief Marshal, Sir Stuart Peach, and Secretary of the North Atlantic Council Jorgen Christian Jorgensen take part in an online North Atlantic Council meeting at the Alliance’s headquarters, in Brussels, Belgium. EPA, JOHANNA GERON, POOL

Κατά πόσον η Ευρώπη είναι σε θέση να υπερασπίσει τον εαυτό της χωρίς τις ΗΠΑ, διερευνά σε ανάλυσή του ο Economist. Ο θάνατος του Alexei Navalny, του κορυφαίου ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, θα ήταν από μόνος του ένα σοκ για την Ευρώπη, αλλά για τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, δεν ήταν παρά μόνο μία από τις πολλές δυσοίωνες εξελίξεις για την ήπειρο, εκτιμά το περιοδικό.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ενας ακόμα θάνατος με ευθύνες του Κρεμλίνου

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο θάνατος του ακτιβιστή και πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος Πούτιν. Το Κρεμλίνο δεν θα αναλάβει την ευθύνη γιατί δεν χρειάζεται.

Ο Ναβάλνι δεν ήταν άγιος - ήταν όμως σίγουρα γενναίος και "ενοχλητικός"

Του Marc Champion

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας πέθανε την Παρασκευή, ήταν ένας άνθρωπος τόσο φιλόδοξος όσο και θεαματικά γενναίος, τιμωρημένος για πράξεις οι οποίες σε άλλες κοινωνίες θα ανταμείβονταν. Όλοι όσοι στη Δύση θαυμάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δύναμή του και τις αντιφιλελεύθερες αξίες του θα πρέπει να ρίξουν μια σοβαρή ματιά, γιατί η μοίρα του Ναβάλνι είναι το αληθινό πρόσωπο της διακυβέρνησης του Κρεμλίνου.

Κίνα: Stealth μαχητικό J-20 τώρα και σε ρόλο έγκαιρης προειδοποίησης (vid.)

Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία εξόπλισε το αεροσκάφος J-20 με αισθητήρες που θα τους επιτρέψουν να δρα και ως αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης εκτός από το ρόλο τους ως μαχητικά αεροσκάφη.