Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η έρημη καστροπολιτεία των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων. Ήκμασε τους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου και εκεί έφταναν έμποροι από την Ευρώπη για να αγοράσουν μετάξι...

Σε μια απότομη πλαγιά που φτάνει τα 621 μέτρα δεσπόζει ο Μυστράς, η «νεκρή πολιτεία» του Μεσαίωνα. Το κάστρο και η πόλη ήταν το κέντρο της Πελοποννήσου και άκμασε τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Εκεί συναντήθηκαν οι Φράγκοι με τους Βυζαντινούς και αργότερα με τους Τούρκους.

Η πολιτεία ήταν καλά οχυρωμένη και στην κορυφή της βρισκόταν η ακρόπολη, απ’ όπου μπορούσαν να ελέγχουν την γύρω περιοχή. Ιδρύθηκε το 1246 όταν οι Φράγκοι υπό τον Γουλιέλμο Β’ τον Βιλλαρδουϊνο κυριάρχησαν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ο Γουλιέλμος βρήκε ένα πλάτωμα πάνω σε ένα βουνό και έκτισε ένα κάστρο που το ονόμασε «Μυζηθράν».

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Όπως πολύ σωστά έγραψε κάποιος : « Άλλοι λαοί λάτρεψαν στους θεούς τους το πνεύμα και άλλοι την ύλη. Οι Έλληνες λάτρεψαν το σημείο της ισορροπίας τους:
Το κάλλος.». Και κάνω την αναφορά αυτή στους Θεούς των Ελλήνων καθότι η Ολυμπιάδα ήταν γέννημα από αυτή την αντίληψη της θρησκευτικότητας, της πίστης, της απόστασης εκείνης που καλύπτεται μέσα από μία διαφορετική έκφραση σύζευξης του ανθρώπινου και του θείου!!!

Η επίσημη εμφάνιση των ολυμπιακών Αγώνων καθώς σεβόμενη την συμβατή ιστορία αποδεχόμαστε πως ανάγεται περί τον 8ο αι. π.Χ. Είναι μία μεταβατική περίοδος που όπως μας λένε οι επιστήμονες-αρχαιολόγοι η Γεωμετρική εποχή σιγά-σιγά δίνει την θέση της σε μία άλλη, την επονομαζόμενη Αρχαϊκή και όπως είναι φυσικό οι μεταβολές είναι πολλές και σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης έκφρασης και έκφανσης…

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ… «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΕΛΛΗΝΕΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Ένα πλοίο, κατά πάσα πιθανότητα ελληνικό, που μετέφερε κυνηγημένους πρόσφυγες από την Σμύρνη που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την τουρκική σφαγή και που βυθίστηκε πιθανώς από τουρκικά κανόνια, βρέθηκε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου από επιστημονική ομάδα του πανεπιστήμιου της πόλης.

«ΧΑΘΗΚΕ» Ο ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Από το nikosxeiladakis
 
Έκπληκτοι οι Τούρκοι φύλακες πριν από λίγες μέρες αντίκρισαν το πρωί στην περιπολία τους στο βυζαντινό κάστρο στα Μύρα της Λυκίας, ότι ο μεγάλος σταυρός που δέσποζε στην εκκλησία του κάστρου είχε εξαφανιστεί.

 Όπως αναφέρεται στο κάστρο της περιοχής Αττάλειας κοντά στην πόλη Μύρα γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, στον τρούλο της εκκλησίας υπήρχε ένας μεγάλος σταυρός που βρίσκονταν εκεί άθικτος από τον 12ο αιώνα.

Η Τροία των Σλήμαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Της Αντιγόνης Καρατάσου
Από το liberal
 
Έχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκθέματα από την Τροία; Βεβαίως και έχει και τα παρουσιάζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε προβεβλημένη θέση. Το «Αθέατο Μουσείο» είναι αφιερωμένο στην «Τρωική συλλογή της Σοφίας Σλήμαν» και παρουσιάζει πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα και μαρμάρινα ειδώλια, που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Ερρίκου Σλήμαν στην Τροία τη δεκαετία του 1870 και δωρήθηκαν μετά το θάνατό του από τη Σοφία Σλήμαν, στο ΕΑΜ.

Το άγνωστο μαντείο τη Αττικής, που χτίστηκε προς τιμήν Αμφιάραου αγαπημένου πολεμιστή του Δία (Βίντεο)

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στο πευκόφυτο δάσος υπάρχει  ένας αρχαιολογικός χώρος σπάνιας ομορφιάς, σε μια μικρή κοιλάδα. Το Αμφιάρειο βρίσκεται βορειοανατολικά της Αττικής, στην περιοχή του Ωρωπού, κοντά στον οικισμό Κάλαμος.
Ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα π. Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στην επιρροή των Αθηναίων. Η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του ήταν ο 3ος αιώνας π. Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ.

Αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα που προσφέρουν γέλιο και προβληματίζουν!

Τα αρχαία Ελληνικά ανέκδοτα, εκφράζουν το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και προσφέρουν εκτός από γέλιο, γνώση και προβληματισμό.

Παραθέτουμε μερικά από αυτά:
#1. Ο Μ. Αλέξανδρος έστειλε στο Φωκίωνα 100 τάλαντα. Ο Αθηναίος πολιτικός ρώτησε τους ανθρώπους που του έφεραν το μεγάλο αυτό ποσό: “Γιατί ο Αλέξανδρος διάλεξε εμένα απ’ όλους τους Αθηναίους για να μου χαρίσει 100 τάλαντα; “

Τελειώνει και η τουρκοκυπριακή προπαγάνδα(Βίντεο)

Τελειώνει και η τουρκοκυπριακή προπαγάνδα
Tου Ν. Λυγερού

Ενώ έχουμε τόσους μήνες που μας εξηγούν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την Τουρκία, βλέπουμε τώρα πως επρόκειτο για καθαρή προπαγάνδα που είχε στόχο να μπερδέψει τους Ελληνοκύπριους και μάλιστα σε πολιτικό πλαίσιο. Ο κύριος Ακινζί που σπούδασε στην Άγκυρα δείχνει όλο και πιο φανερά την προτίμηση που έχει για τη συνέχεια του σκοπού του και παρουσιάζεται πλέον ως υπέρμαχος της τουρκικής κατοχικής προσέγγισης παρά οποιασδήποτε κυπριακής. Γίνεται κατανοητό σε όλους πια ότι επιχειρήματα του τύπου: «η ειρήνη και η ευμάρεια που υπάρχει στην Κύπρο, οφείλονται στην παρουσία του τουρκικού στρατού» δεν μπορούν να είναι σκέψεις ενός διαπραγματευτή για την επίλυση του κυπριακού.

Το ΝΑΤΟ αμφισβητεί την Τουρκία

Tου Ν. Λυγερού

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής το 2018, που έπρεπε να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, το ΝΑΤΟ μέσω της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, αμφισβητεί την Τουρκία. Κι ενώ υπάρχει συμμαχικό πεδίο δράσης, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, οι αντιδράσεις γίνονται όλο και περισσότερες, διότι η Τουρκία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σ’ ένα αυταρχικό σύστημα που καταπατά επίσημα τους ίδιους τους πολίτες της. Είναι ένας τρόπος ξεκάθαρος για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν τις διαφωνίες τους ως προς την απαράδεκτη πολιτική της Τουρκίας. Διότι δεν θα ήθελαν με μια σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη να θεωρηθεί ότι συμφωνούν με τη συμπεριφορά της.