Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Η ΑΟΖ ως διαπραγματευτικό χαρτί

Του Ν. Λυγερού

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ειδικά αφού θεσπιστεί, είναι ότι αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι απλώς ένα τεράστιο θαλάσσιο εμβαδόν, είναι και τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία ακολουθούν ως γεωλογική συνέχεια εκείνα του Ισραήλ (ειδικά τα κοιτάσματα Leviathan και Tamar) και της Κύπρου (κοίτασμα Αφροδίτη). Αυτή η δυνατότητα, αφού δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαιτούμενες γεωτρήσεις, αλλάζει ήδη τα δεδομένα σε γεωπολιτικό επίπεδο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση ένα πλαίσιο υπερθετικό την ώρα που παλεύει για ν’ αλλάξει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και που συνομιλεί με ξένες χώρες.

Επιφυλακτικότητα έφερε στη Wall Street η επαφή με τα υψηλά

Dow13.203,58-68,06 -0,51%  



  Nasdaq3.067,26-8,95 -0,29%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το θετικό ξεκίνημα και ενώ στις αρχικές συναλλαγές βρέθηκαν να κινούνται σε υψηλά πολλών ετών.

Στα υψηλά της ημέρα ο βιομηχανικός Dow Jones σκαρφάλωσε μέχρι τις 13.331 μονάδες για να χάσει στη συνέχεια τα κέρδη του. Κλείσιμο του βιομηχανικού δείκτη σε αυτά τα επίπεδα θα αποτελούσε νέο υψηλό για το 2012 και θα σηματοδοτούσε το υψηλότερο κλείσιμο από τον Δεκέμβριο του 2007. Ο S&P αναρριχήθηκε στις 1.427 μονάδες στα υψηλά της ημέρας ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2008.

Το αρχικό ράλι πυροδότησαν οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει σύντομα δράση για βοηθήσει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που έχουν βρεθεί στη δίνη της κρίσης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται ταυτόχρονα στις συναντήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα για την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker θα επισκεφθεί την Αθήνα αύριο για να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα συναντηθούν στο Βερολίνο. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο.

Πακιστάν – Στοκχόλμη αεροπορικώς: 300 ευρώ... Γιατί, λοιπόν, έρχεσαι Ελλάδα με 10.000 ευρώ το κεφάλι; (Εαν «πράγματι» έχεις προορισμό την Στοκχόλμη)



Του Γιώργου Ανεστόπουλου


Πόσο «ηλίθιος» μπορεί να νοιώσει κάποιος (ότι τον θεωρούνε «κάποιοι άλλοι») διαβάζοντας τον παραπάνω τίτλο;


«Απλέ Έλληνα καθημερινέ Πολίτη», είσαι σίγουρος ότι αντέχεις την Αλήθεια;


Ναι, ξέρω:

Η Πυραμίδα και το Σύνδρομο

Του Γιάννη Βαρουφάκη

Το Πρόγραμμα 24 Ημερών δεν υιοθετήθηκε, όπως και δεν περίμενα να υιοθετηθεί – προφανώς. Έτσι, σήμερα ξημερώνει η 20ή Αυγούστου ως αποφράς ημέρα. Σήμερα, το ελληνικό δημόσιο θα στείλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως αποπληρωμή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ και, έτσι, η κυβέρνησή μας χάνει και το τελευταίο διαπραγματευτικό της χαρτί απέναντι στον άξονα Βερολίνου-Φραγκφούρτης, με το οποίο θα μπορούσε να πιέσει για την σωτηρία της χώρας.

Πραγματικές σκέψεις

Του Ν. Λυγερού


Αν εξετάσουμε προσεχτικά την έννοια της καινοτομίας μπορούμε ν’ αντιληφθούμε ότι ενώ προέρχονται από πραγματικές σκέψεις, παράγουν εξωπραγματικές κινήσεις, αφού αποτελούν την επόμενη πραγματικότητα. Πραγματικές σκέψεις, όπως είναι αυτές του Leibniz και του Pascal, ξέρουμε ότι αποτελούν αλλαγές φάσης τόσο σε μαθηματικό όσο και φιλοσοφικό. Με αυτήν την έννοια, βλέπουμε ότι η νοόσφαιρα ξεπερνά την κλειστή πραγματικότητα για την οποία υπάρχει μια κοινωνική σύμβαση. Μέσα σε αυτή, τα άτομα θεωρούν τους στοχαστές ως ανθρώπους στο περιθώριο που δεν διαμορφώνουν στην ουσία την πορεία της πραγματικότητας, διότι θεωρούν ότι είναι οι ίδιοι η κινητήρια δύναμη. Η ιστορία όμως μας διδάσκει ότι η κοινωνία χαρακτηρίζεται περισσότερο από την αδράνεια και πρέπει να υπάρξει μία ισχυρή σκέψη και δύναμη για να αλλάξει γνώμη.

Το CNG ως ενδιάμεσο υψηλής στρατηγικής

Των  Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού


Η απόφαση της κατασκευής μιας μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου είναι ένα δείγμα των αποτελεσμάτων της υψηλής στρατηγικής στην Κύπρο. Μόνο και μόνο η ύπαρξη του κοιτάσματος Αφροδίτη (7TCF) και του κοιτάσματος Leviathan (16TCF), όχι μόνο υποστηρίζει αυτήν την απόφαση, αλλά και την δικαιολογεί. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και η σχετική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η οποία όμως είναι αναμενόμενη για γεωπολιτικούς λόγους. Η στρατηγική επένδυση είναι της τάξης των 10δις, αλλά έχει νόημα διότι ο σταθμός θα μπορεί να παράγει σε πρώτη φάση 5mtpa και σε δεύτερη το διπλάσιο. Σημασία έχει ο σύνδεσμος με την αγορά του LNG, η οποία είναι μια ανερχόμενη αγορά.

Δεδομένα και υπολογισμοί ενεργειακής σκακιέρας στα Δωδεκάνησα


Των Ν. Λυγερού, Χρ. Σπανού


Για να επινοήσουμε πώς θα είναι η μελλοντική ενεργειακή σκακιέρα στα νησιά μας και ειδικά στα Δωδεκάνησα, μέσω του πλαισίου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί με τα σημερινά δεδομένα. Ας εξετάσουμε λοιπόν τους τωρινούς σταθμούς αποθήκευσης :
1. Κάλυμνος, ιδιοκτησία Κάτρη (αντιπρόσωπος Jet oil – Μαμιδάκη) χωρητικότητας 3000 m3 .
2. Κάλυμνος, ιδιοκτησία Ψαρόβα (εταιρεία Argo) χωρητικότητας 2500 m3 .
3. Ρόδος, ιδιοκτησία ΕΚΟ, χωρητικότητας περίπου 18000 m3 (στις δεξαμενές της ΕΚΟ φιλοξενούνται όλες οι εταιρείες που πουλάνε καύσιμα, όπως Jetoil, BP, Ελήν , Aegean κλπ)

Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;

 Τούρκοι πίσω από το ολοκαύτωμα της Χίου;
O ακήρυχτος πόλεμος της φωτιάς και οι απαντήσεις που ζητά ο ελληνικός λαός 
 
Ο απολογισμός που θα αφήσει το ολοκαύτωμα του ελληνικού νησιού είναι τραγικός. Τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε επίπεδο τοπικής οικονομίας οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Η τοπική κοινωνία και μαζί και όλη η χώρα θρηνεί για ακόμη μια φορά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και αυτό το καλοκαίρι, αφού για μια ακόμη χρονιά παραδίδεται απροστάτευτη στον «πύρινο» εφιάλτη.
Και ποιοι είναι αλήθεια εκείνοι που αποσκοπούν στην ολοκληρωτική καταστροφή; Ποιοι είναι εκείνοι που λειτουργώντας με τέτοιο συντονισμό και τέτοιον επαγγελματισμό στέλνουν την Ελλάδα στο εκτελεστικό απόσπασμα; Γιατί εδώ μιλάμε για έναν αργό θάνατο, χωρίς καμία αμφιβολία.

Τα δέκα μέτρα-«φωτιά» για μισθούς και συντάξεις

 Τα δέκα μέτρα-«φωτιά» για μισθούς και συντάξεις
Περικοπές ύψους 13-14 δισ. ευρώ προβλέπει το πακέτο μέτρων που παρουσίασε στον Α. Σαμαρά ο Γ. Στουρνάρας
Επώδυνες επιβαρύνσεις σε μισθούς και συντάξεις θα επιφέρει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, που καλείται να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο κατάλογος των μέτρων βρίσκεται από τη Δευτέρα στα χέρια του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα τα παρουσιάσει τόσο στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα, όσο και στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την προσεχή Παρασκευή.

Οριακές ζημιές καταγράφει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

Λευκωσία: Οριακές ζημιές καταγράφει την Τρίτη μέχρι τις 12:54 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτης να σημειώνει πτώση 0,05% και να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 104,3 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίαζε την ίδια ώρα οριακή μείωση 0,05% και υποχωρεί στις 41,1 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφωνόταν στις 68.384 ευρώ.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες κέρδη κατέγραφαν μέχρι τις 12:54 η Παράλληλη Αγορά (0,18%). Από την άλλη, ζημιές σημείωναν οι Τράπεζες (0,07%), η Κύρια Αγορά (0,07%), και η Παράλληλη Αγορά (0,01%). Χωρίς μεταβολή παρέμεναν οι δείκτες των Ξενοδοχείων και των Επενδυτικών.

Οι μετοχές του FTSE20 "οδηγούν" την άνοδο στο Χ.Α. - Ανακάμπτει ο τζίρος

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Με το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρωμένο στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και με τις μετοχές των Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και Alpha να «οδηγούν» την άνοδο στον FTSE20, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται ανοδικά την Τρίτη, ανακτώντας τις 630 μονάδες.

Η γενικότερη εικόνα της αγοράς παραπέμπει ωστόσο σε στάση αναμονής, τόσο για την οριστικοποίηση του νέου «πακέτου» δημοσιονομικών μέτρων, όσο και για τις κρίσιμες επαφές που θα έχει αυτή την εβδομάδα ο έλληνας πρωθυπουργός, αρχής γενομένης αύριο, με τον Jean-Claude Juncker.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, και καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για τις επαφές αυτές είναι μάλλον περιορισμένες, το κλίμα στο ελληνικό ταμπλό δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Αφού «έσβησαν» την Ελλάδα… Συγγνώμη για το φιάσκο με τον χάρτη!!!

Σάλο ξεσήκωσαν τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο οι παγκόσμιοι χάρτες που είχαν αναρτηθεί στο Hyde Park όπου βρισκόταν το Pin Trading Centre των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στο Ολυμπιακό Κέντρο, και δεν περιλάμβαναν την Ελλάδα. Οι χάρτες προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη σε όσους τους παρατηρούσαν, καθώς ήταν τουλάχιστον κακόγουστο να λείπει από έναν «ολυμπιακό» χάρτη η ίδια η πατρίδα των Αγώνων. Η αντίδραση πολλών Ελλήνων –και όχι μόνο- ήταν άμεση, και έσπευσαν να στείλουν εκατοντάδες e-mail στα κεντρικά της Coca-Cola, καθώς ήταν η εταιρεία που έφερε την ευθύνη για τους χάρτες.

Πόσα ακόμη θα βγάλουν οι Γερμανοί από την κατάρρευση του ευρωπαϊκού Νότου; Η κρίση έχει νικητή: Τη Γερμανία!

Η Ελλάδα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πληρώνει το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έληξε προ ημερών και έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας νέα κέρδη σε αυτά που έχει ήδη αποκομίσει από την παρατεταμένη κρίση στην ευρωζώνη η Γερμανία, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με αυτά, όταν η ΕΚΤ επιστρέψει τα κέρδη της στις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο καθώς διατηρεί τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτήν.

Ψάχνουν σχέσεις του τρομοκράτη της Πάρου με Αλβανούς

Ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ένα laptop, ένα πολυμηχάνημα εκτυπωτής-σκάνερ, μηχάνημα πλαστικοποίησης, δύο κουτιά με διαφάνειες πλαστικοποίησης, κινητό τηλέφωνο, πολλά βιβλία και το ποδήλατο το οποίο ο Τάσος Θεοφίλου χρησιμοποιούσε για να βιντεοσκοπεί την Εθνική Τράπεζα της Λαμίας βρέθηκαν στο διαμέρισμα-γιάφκα της οδού Τυμφρηστού 21, στη Λαμία.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η ανάλυση στα εργαστήρια των ευρημάτων θα ανοίξει νέους δρόμους στις έρευνες για τον εντοπισμό και των άλλων μελών της οργάνωσης αλλά και την αποκάλυψη των όσων είχαν διαπράξει τους προηγούμενους μήνες.

Ο τοξοβόλος, η τριαντάρα και η Λαμία



Του Μαρίνου Αλειφέρη από το enikos.gr


Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό μιας 30χρονης και του "τοξοβόλου του Συντάγματος", την ώρα που ακόμη το σπίτι του 29χρονου Τάσου Θεοφίλου στη Λαμία γίνεται φύλο και φτερό.

Η γυναίκα μυστήριο
Η 30χρονη που αναζητούν οι αρχές, υπάρχει σε βίντεο και φωτογραφίες στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής από την επιχείρηση του 2010 στην πόλη του Αγρινίου.

Στο φως το μινωικό κτίριο(Βίντεο)



Ένα σημαντικό μινωικό κτίριο που χρονολογείται ανάμεσα στα 1.600 – 1.400 π.Χ. έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Γαϊδουροφάς στην Ανατολή Ιεράπετρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται για ένα σημαντικό κτίριο το οποίο με τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από την ανασκαφή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έπαυλη.

Να σημειωθεί, πως για την περιοχή κάνει λόγο στο ημερολόγιο του ο Άρθρουρ Έβανς όταν περνώντας από το σημείο το 1898, διαπίστωσε πως στο χώρο και παρά τις επιχώσεις, υπήρχαν αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την παρουσία μινωικού κτιρίου.

Η ΠΑΣΚΕ αυτονομείται από το ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από το real.gr

«Η ΠΑΣΚΕ δεν είναι παράταξη ενός κόμματος, είναι η συνδικαλιστική έκφραση της ευρύτερης σοσιαλιστικής και δημοκρατικής αριστεράς», δηλώνει ο Γιάννης Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας τις ευρύτατες-και υπόγειες προς το παρόν- διεργασίες στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr ειλημμένη είναι η απόφαση για μετεξέλιξη της ΠΑΣΚΕ από παράταξη του ΠΑΣΟΚ σε παράταξη όλου του χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι φιλοδοξίες, μάλιστα, καθίστανται ισχυρότερες, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ δεν διαθέτει συνδικαλιστική παράταξη ή αξιόλογες οργανωμένες δυνάμεις στους εργασιακούς χώρους.

Σε τρεις ημέρες 282 πυρκαγιές - Στις έρευνες και η ΕΥΠ

Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η φωτιά στη Χίο. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τρία 24ωρα είναι ότι πλέον στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και τα αεροπλάνα, μια και οι άνεμοι που πνέουν στο νησί δεν ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Πλέον υπάρχει κάτι παραπάνω από αισιοδοξία ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης και θα ξεκινήσει αυτό της αποτίμησης που χωρίς αμφιβολία θα είναι το ίδιο βαρύ και δύσκολο.

Θορυβήθηκε το Μαξίμου από την «πιστολιά» Κουβέλη

Να μην χαλάσει η καλή χημεία Σαμαρά - Κουβέλη με αφορμή την εργασιακή εφεδρεία επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου που ψάχνει έναν εύσχημο τρόπο για να προχωρήσει το παραπλήσιο μέτρο.

Χαμηλούς τόνους έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν από τα ταξίδια του σε Βερολίνο και Παρίσι, στο εσωτερικό μέτωπο έπειτα από την «πιστολιά» του κ. Κουβέλη για την εργασιακή εφεδρεία.

Κοίτα το αδύνατο!!!


Κοίτα το αδύνατο!!!
 Του Ν. Λυγερού

Από τις σεισμικές γραμμές στις στρατηγικές επενδύσεις Νότια της Κρήτης


Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού


Σε παγκόσμια κλίμακα, σε γενικό πλαίσιο, κι όχι μόνο στη Μεσόγειο, έχει διαπιστωθεί ότι Συγκλίνουσες Λιθοσφαιρικές Πλάκες φιλοξενούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σε αυτό εξάλλου το περιβάλλον έχει ανακαλυφθεί το 20% του συνόλου των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δεν είναι λοιπόν μία θεωρητική προσέγγιση μόνο, αλλά ένα πρακτικό δεδομένο της έρευνας του τομέα. Στην υπεράκτιο Νότια Κρήτη, δηλαδή στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπάρχει σύγκλιση τεκτονικών πλακών και ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου πάχους πετρελαιοπιθανών ιζημάτων που κυμαίνονται από 8 χιλιόμετρα πάχους μέχρι και 12 χιλιόμετρα πάχους κάτω από το πυθμένα της θάλασσας.

Πλωτό Σύστημα Yγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ


Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού


To 1972, δέκα χρόνια πριν την υπογραφή του Δικαίου της Θάλασσας, ανακαλύφθηκε στην ελληνική ΑΟΖ, στο Βόρειο Αιγαίο, το κοίτασμα Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με αποθέματα ύψους ~1 Δις m3, δηλαδή διακόσιες φορές μικρότερα αποθέματα από αυτά της Αφροδίτης ~200 Δις m3 (~7 Τρις κυβικά πόδια) που ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι η Νότια Καβάλα συνεχίζει να παράγει φυσικό αέριο ακόμη και σήμερα. Τον Οκτώβριο του 2010, η πρώην Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. Κα Τερέζα Φωκιανού παρουσίασε για πρώτη φορά σε Συνέδριο του ΕΛΚΕΘΕ υποθαλάσσια σεισμική καταγραφή υψηλής ευκρίνειας 80km Νότια της Κρήτης, η οποία έδειχνε με σαφήνεια πιθανή ύπαρξη σημαντικού στόχου αποθέματος Φυσικού Αερίου.

Στάση αναμονής στη Wall Street

Dow13.271,64-3,56 -0,03%  



  Nasdaq3.076,21-0,38 -0,01%  

Η Wall Street χθες
Με οριακές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall με τους επενδυτές να παραμένουν στο περιθώριο απουσία σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων και ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα δεν στάθηκαν ικανά να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά.

Ο Dow Jones έχασε μόλις 3 μονάδες έπειτα από δύο διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης την προηγούμενη Παρασκευή συμπλήρωσε έξι διαδοχικές εβδομάδες κερδών πλησιάζοντας τα προηγούμενα υψηλά πολλών ετών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες η επιφυλακτικότητα στην αγορά καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve την Τετάρτη και τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Dell Inc. και Hewlett-Packard Co.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και σήμερα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά το δημοσίευμα του Spiegel ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την επιβολή συγκεκριμένων ορίων στις αποδόσεις των ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ σκοπεύει να προβαίνει σε αγορές κρατικών χρεογράφων όταν τα spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα ξεπερνούν τα συγκεκριμένα όρια.