Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η Πόλη της Καρδιάς μας: Χρονικό της Άλωσης

Γράφει η Μάρω Σιδέρη,

Η Κωνσταντινούπολη, αχ η Κωνσταντινούπολη! Η πόλη του Κωνσταντίνου, η πόλη της Παναγιάς, η πόλη της καρδιάς μας! Το 330 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος σε μια σπάνιας ευφυΐας κίνηση μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή του Βυζαντίου, εκεί όπου Ευρώπη και Ασία συναντιούνται. Έτσι γεννήθηκε η Κωνσταντινούπολη. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη γέννηση ως την πτώση της, η Πόλη έζησε στιγμές δόξας μα και φρίκης, γνώρισε πιστούς φίλους μα και κηρυγμένους εχθρούς.

Αλβανός ιστορικός: Ο Σκεντέρμπεης υπερασπίστηκε τον Σταυρό όχι την Αλβανία!(Βίντεο)

Ο Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, πολιτικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη, δήλωσε ότι «πρέπει να κατέβουμε (από τα σύννεφα) στη γη» για να δούμε την πραγματικότητα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

«Ουδετεροπατρία» και «Αποχρωματισμός» εθνικής ταυτότητας…

Του Θανάση Κ. 
Από το dailypost

Η Ιστορικός και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Ευθυμίου, παραιτήθηκε χθες από την Επιτροπή για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, καταγγέλλοντας «ουδετεροπατρία» και «αποχρωματισμό» της Ελληνικής Ιστορίας από το εθνικό της περιεχόμενο.
Τελευταία δημοσιεύματα από άλλους συνεργάτες της Επιτροπής – που παρουσίαζαν τον Ιωάννη Καποδίστρια ως… «δικτάτορα» και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ως… «σεξιστή» – την έφτασαν στα όρια της. Ή μάλλον ξεπέρασαν τις αντοχές της.

Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με ενδιαφέρον (ΦΩΤΟ)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας ενημέρωσαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σήμερα 26 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» στο Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ανέφερε τα εξής:

Επίκειται πραξικόπημα στην Τυνησία; Κοσμικοί και Αριστεροί ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα

Πληροφορίες για επικείμενο πραξικόπημα στην Τυνησία, με στόχο την ανατροπή της φιλοτουρκικής ισλαμικής πλειοψηφίας που πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, διακινούνται στο Twitter.
«Ξένες χώρες και τοπικές οργανώσεις – προσωπικότητες συνωμοτούν για να ανατρέψουν το καθεστώς και να φέρουν στην εξουσία ένα καθεστώς σαν του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι», γράφει ο δημοσιογράφος Μουράντ Τεγιέμπ (Mourad Teyeb) στο Twitter.
Σύμφωνα με τον Τεγιέμπ, το πραξικόπημα των κοσμικών ενάντια στους ισλαμιστές θα ακολουθήσει τα εξής στάδια:

Η παραίτηση Μ. Ευθυμίου και οι προβληματισμοί για την Επιτροπή 2021

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η απόφαση της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου να παραιτηθεί από μέλος της Επιτροπής 2021 που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον Τουρκικό Ζυγό.
Χωρίς να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους η Μαρία Ευθυμίου σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ φέρεται να θέτει θέμα ασύντακτου και χωρίς σχεδιασμό τρόπου με τον οποίο η επιτροπή προσεγγίζει τον εορτασμό, γίνεται όμως τη στιγμή κατά την οποία η Επιτροπή 2021 βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων.