Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Εργασίες αναστήλωσης στο Γυμνάσιο της αρχαίας Στρατονίκειας


Αεροφωτογραφία του Γυμνασίου της αρχαίας Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας. [Credit: AA]

Γνωστή ως η «Πόλη των Μονομάχων», η αρχαία πόλη της Στρατονίκειας στα Μούγλα της Τουρκίας βιώνει την αναβίωση του 2.200 ετών γυμνασίου της, ενός από τα πιο μνημειώδη κτήρια της ελληνιστικής περιόδου.

Το φαινόμενο της υπέροχης γυναίκας


Το φαινόμενο της υπέροχης γυναίκας είναι το κομμάτι της κοινωνικής αντίληψης που θεωρεί πως η γυναίκα δεν μπορεί να είναι κακιά, ψεύτρα, ικανή για εκδικητικότητα ή έγκλημα. Ο φεμινισμός ποντάρει συνεχώς στην αγγελική μορφή της μητέρας η οποία επηρεάζει βαθιά τα αντανακλαστικά μας. 

Κρήτη | 12χρονη κατήγγειλε τη μητέρα της για ενδοοικογενειακή βία και βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της στο λιμάνι


Δειτε τωρα εδω τι γινεται. Πηρε η Ουκρανη μανα το 12χρονο κοριτσακι της, φυγαν απ την εμπολεμη χωρα τους και ηρθαν στην ησυχη Ελλαδα για να συνεχισουν τις ζωες τους, οσο πατερας/γιος/αδερφος/λοιποι Ουκρανοι ανδρες σκοτωνονται στις πρωτες γραμμες.

Συνελήφθη η κόρη του Κλιντ Ίστγουντ για ενδοοικογενειακή βία – Χτύπησε τον σύντροφό της


Η κόρη του Κλιντ Ίστγουντ, Φραντσέσκα, συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (12/10) στο Λος Άντζελες για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με πληροφορίες τσακώθηκε με τον σύντροφό της και στη συνέχεια άρχισε να τον χτυπάει.

Μπάγια Αντωνοπούλου – “Έκανε ζικ ζακ στο δρόμο, πήγε να πέσει σε διάζωμα, κοιτούσε το κινητό” καταγγέλλει ο οδηγός από τον ΟΑΣΑ (video)


Η Μπάγια Αντωνοπούλου κατήγγειλε χθες στο Πρωινό τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από οδηγό λεωφορείου, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Περιστέρι. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ανέβασε βίντεο στο Instagram από το περιστατικό, ενώ μίλησε γι’ αυτό και στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Η σημασία της γνώσης, των δεξαμενών σκέψης και η περίπτωση της Κύπρου


Σε μια κοινωνία η οποία δεν είναι μονολιθική είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δημιουργικές συγκλίσεις και συνθέσεις.

Δρ. Ανδρέας Θεοφάνους, Αρθρογράφος
Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών - Διεθνών Υποθέσεων και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Παν/μιου Λευκωσίας

Τουρκικά ΜΜΕ μετά το δείπνο για το Κυπριακό: «Η Τουρκία στο τραπέζι»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν το δείπνο για το Κυπριακό

Το «τρίτο ημίχρονο» της τριμερούς: Πώς ερμηνεύεται το χάπι των οδοφραγμάτων – Τι σημαίνει η είσοδος της ΝτιΚάρλο

Ανδρέας Πιμπίσιης

Οι συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αφήνουν πάντοτε μεγάλο περιθώριο για εκ των υστέρων αναλύσεις και συζητήσεις. Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη έχει αρκετό «τρίτο ημίχρονο» ως προς το τι τελικά επιτεύχθηκε και πώς η άτυπη αυτή συνάντηση καθορίζει την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.

Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου: Εκνευρισμένος ο Τατάρ, «Κύπριος» ο Γκουτέρες


Το παρασκήνιο του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε στο Πρωτοσέλιδο ο ανταποκριτής του Σίγμα, Δημήτρης Φιλιππίδης. 

Στις Βρυξέλλες για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ – Ενημερώνει ηγέτες για Κυπριακό


Στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Σύνοδο ΕΛΚ ο ΠτΔ – Ενημερώνει για Κυπριακό – Η ατζέντα της παρουσίας ΠτΔ στις Βρυξέλλες

Οι επαφές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουδαπέστη


Οι αρχηγοί ΓΓΕΘΑ των 27 κρατών της ΕΕ στο σύνοδο στη Βουδαπέστη Πηγή εικόνας ΓΕΕΘΑ

Η σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC) πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Φρεγάτες: Δείτε πως είναι οι Belharra από μέσα – Διαστημόπλοια – Δεν υπάρχει αυτή η φρεγάτα που πήρε η Ελλάδα

Οι γαλλικές φρεγάτες, θα είναι ίδιες με τις ελληνικές, όμως οι ελληνικές Belharra (FDI) θα είναι καλύτερα οπλισμένες.

Διονύσης Αντωνέλλος

FOS Chinook και T55-GA-714A: αδυναμία υλοποιήσεως δύο FMS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Προβληματισμός επικρατεί στο ΓΕΣ ενάμισι έτος μετά την ενεργοποίηση του προγράμματος Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως (FOS) των ελικοπτέρων CH-47D Chinook, λόγω των αρνητικών εξελίξεων που έχουν παρουσιαστεί. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου 2021 από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων. 

Απλώνει ξανά πλοκάμια η «ΜΕΔΟΥΣΑ»: Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία στέλνουν νέο ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα

*Του Κώστα Σαρικά 

Με αμφίβια αποβατική ενέργεια στο Μάλεμε Χανίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 13», η οποία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Το μεταναστευτικό διχάζει την Ευρώπη εν μέσω δύο πολέμων και ανόδου ακροδεξιάς: Αυτονονομούνται οι χώρες μέλη -Φιάσκο η συμφωνία Μελόνι με Ράμα; [videos]


FILE PHOTO: Αφρικανοί μετανάστες σε ακτή της Ισπανίας EPA, F. G. GUERRERO

Όλα δείχνουν ότι το μεταναστευτικό θα απασχολήσει σοβαρά τους Ευρωπαίους ηγέτες στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Το Βερολίνο προειδοποιεί τα Σκόπια: «Χωρίς τους Βουλγάρους στο Σύνταγμα, δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση»


«Η ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ», αναφέρει  το γερμανικό υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τα βουλγαρικά media.

Η Τουρκία θέλει συνομιλίες για λύση-πακέτο στο Αιγαίο & ανταλλάγματα στη Θράκη για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Θέλουμε να συζητήσουμε την κυριαρχία νησιών και την αποστρατικοποίησή τους, λένε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανώτερες διπλωματικές πηγές του τουρκικύ ΥΠΕΞ

του Νίκου Μελέτη 

Επικίνδυνη ένταση στη βόρεια Συρία - Η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία

Γενοκτονία των Αρμενίων: Αναγκαστική σιωπή για τουρκικό ραδιοσταθμό από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο


(Φωτ.: acikradyo.com.tr)

Ο «Ατσίκ Ράντιο» δεν μπορεί να φιμωθεί και δεν θα φιμωθεί

Φιλοπαλαιστίνια σκίζει ελληνικές σημαίες (vid.)


Φιλοπαλαιστίνια Αμερικανίδα έσκισε Ελληνικές σημαίες νομιζόντάς της για ισραηλινές έξω από ελληνικό εστιατόριο στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

«Μπορούμε να πολεμήσουμε τον Σιωνισμό»: Σε μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων καλούν τα τουρκικά ΜΜΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Γενί Σαφάκ εξέδωσε έναν κατάλογο ισραηλινών προϊόντων καλώντας τους πολίτες να τα μποϊκοτάρουν

Ισραέλ Κατς: Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα έχει σημαντικό ρόλο στην "επόμενη μέρα" του Λιβάνου


Το Ισραήλ θεωρεί πως η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο UNIFIL θα παίξει σημαντικό ρόλο την "επόμενη μέρα" μετά τον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Ο Σολτς διαβεβαίωσε το Ισραήλ ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την προμήθεια όπλων


Το Ισραήλ μπορεί να υπολογίζει στην στήριξή μας, τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και διαβεβαίωσε ότι γίνονται παραδόσεις όπλων προς τον ισραηλινό στρατό «και θα συνεχιστούν».

Ισραήλ, αντιμετώπιση drones και Ελλάδα


Στην αμυντική του βιομηχανία στρέφεται το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει την απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που, όπως αποδείχθηκε μετά την επίθεση στην έδρα της επίλεκτης ταξιαρχίας Γκολανί, μπορούν να «τρυπήσουν» την αεράμυνα και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN: Πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου η ισραηλινή επίθεση


Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ 

Ισραήλ: Αιχμαλωτίστηκαν στελέχη και διοικητής επίλεκτης δύναμης της Χεζμπολάχ – «Μακελειό» στη Ναμπάτια [vids]


Συνεχίζονται οι απώλειες σε προσωπικό και μέσα της Χεζμπολάχ, αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν χθες Τρίτη (15.10.2024) να αιχμαλωτίσουν στελέχη της επίλεκτης δύναμης Αλ Ραντουάν, μαζί με τον διοικητή της μονάδας τους, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση των IDF στο νότιο Λίβανο.

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό – Ο Νετανιάχου απορρίπτει μια «μονομερή» εκεχειρία


Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί είχαν στόχο νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Φρουροί της Επανάστασης: Θα υποστηρίξουν τους περιφερειακούς συμμάχους τους εναντίον του Ισραήλ


Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν σήμερα ότι «δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν» περιφερειακούς συμμάχους τους «αποφασιστικά» εναντίον του Ισραήλ.

«Εξαιρετικά απίθανη» μία ισραηλινή επιθέση στα πυρηνικά, εκτιμά το Ιράν

Μία γυναίκα περπατά μπροστά από μία εικόνα με πυρηνικούς πυραύλους του Ιράν (Φώτο Αρχείου) AP Photo/Vahid Salemi, File

Απίθανη έκρινε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας μία ισραηλινή επίθεση σε κρίσιμης σημασίας πυρηνικές εγκαταστάσεις σημειώνοντας ότι ακόμη και αν μια τέτοια επίθεση συμβεί, η χώρα θα μπορούσε να «αποκαταστήσει» οποιαδήποτε πιθανή ζημιά.

CΝΝ, Jerusalem Post Το 20ετές σχέδιο του Ισραήλ για να πλήξει το Ιράν - Τα προηγμένα όπλα που θα χρησιμοποιήσει το Τελ Αβίβ


«Έτοιμο» δηλώνει το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, που εκτυλίχθηκε την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο η αντεπίθεση θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους, και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Μέση Ανατολή: Οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου συναντώνται με τους επικεφαλής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έξι χωρών του Κόλπου συναντώνται σε μια εναρκτήρια σύνοδο κορυφής σήμερα σε ένα φόντο αναταραχής στη Μέση Ανατολή, κάνοντας προσπάθεια να βρεθεί μια ενιαία θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Θερισμός”… Cluster στην Ουκρανία (vid.)

Βίντεο από drone που δημοσιοποίησε ο ουκρανικός στρατός δείχνει πώς πυρομαχικά διασποράς (Cluster) από πυραύλου ATAMCS σκότωσαν πολλούς Ρώσους στρατιώτες σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στην περιφέρεια Zaporizhia που βρίσκεται υπό κατοχή της Ρωσίας.

Ο νέος τρόπος επίθεσης των Ρώσων: Πώς «εξουδετερώνουν» την ουκρανική άμυνα

Ήταν ακριβώς αυτή η αλλαγή στις τακτικές του ρωσικού στρατού που προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στην ουκρανική άμυνα που δεν προλάβαινε να καλύψει όλες τις πλευρές.

Ρωσικά drones εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών περιφερειών


Η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας πυρκαγιά σε βιομηχανική εγκατάσταση στη δυτική ουκρανική περιφέρεια του Τερνόπιλ, δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ζαχάροβα: Σε άμεση σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ οδηγεί το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι


Στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του να λάβουν επείγοντα μέτρα για να ενισχύσουν το Κίεβο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση με τη Ρωσία το επόμενο έτος.

Μ. Ρούτε: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το "σχέδιο νίκης του Β. Ζελένσκι


Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τις λεπτομέρειες του "σχεδίου νίκης" της Ουκρανίας που παρουσίασε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες μέλη της συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το σχέδιο νίκης του - Απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει στο ουκρανικό κοινοβούλιο (Press Service Of The President Of Ukraine via AP)

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο νίκης του  αποκάλυψε σήμερα, Τετάρτη 16/10 στο ουκρανικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία σταμάτησε την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-57 stealth

Η Ρωσία ανέστειλε την παραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους Su-57 πέμπτης γενιάς (αναφερόμενο όνομα του ΝΑΤΟ Felon), το οποίο διατέθηκε στο εμπόριο ως «απάντηση» στο αμερικανικό Lockheed Martin F-22 Raptor.

Η Κιργιζία υπενθυμίζει τα δυτικά λάθη στην Ουκρανία


Ο Πρόεδρος τη Κίνας Σι και πίσω του σημαίες της Κίνας και του Τ
via Associated Press
Η πορεία του ουκρανικού πολέμου αφήνει πίσω αμφίβολες ζημίες για τη Ρωσία, αλλά είναι βέβαιο ότι αυξάνει την εξάρτησή της από την Κίνα

Δρ. Μάρκος Τρούλης, Αρθρογράφος
Διεθνολόγος

Βόρεια Κορέα: Περίπου 1,4 εκατ. νέοι εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις αυτήν την εβδομάδα


Περίπου 1,4 εκατ. νέοι κατατάχθηκαν ή επανεντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA).

Προς νέο «άξονα του κακού»; Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά τις αναφορές Ζελένσκι ότι η Β. Κορέα πολεμά στο πλευρό της Ρωσίας


Σεούλ: «Είναι πολύ σοβαρό αν είναι αληθινές οι αναφορές για στρατεύματα της Βόρειας Κορέας που μάχονται κατά της Ουκρανίας». 

H Kίνα δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την προσάρτηση της Ταϊβάν – Ο Σι επισκέφθηκε επαρχία απέναντι από το νησί


Μήνυμα στην Ταϊβάν έστειλε ο Σι Τζινπίνγκ με την επίσκεψή του σε επαρχία της Κίνας απέναντι από την Ταϊβάν μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων, που αποσκοπούσαν στην κλιμάκωση της πίεσης στην κυβέρνηση της Ταϊπέι.