Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μινωικό ανάκτορο στα Μάλια – Επεμβάσεις προστασίας


Ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων στην Κρήτη

Άμεση είναι η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων στην Κρήτη και κυρίως το μινωικό ανάκτορο, το οποίο δεν είναι στεγασμένο, επομένως το επηρεάζουν ιδιαίτερα τα καιρικά φαινόμενα. Τις φθορές, που είναι πλέον εμφανείς, πρόκειται να αντιμετωπίσουν όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και ήδη έχει συνταχθεί μελέτη για τη συντήρηση και τη στερέωση των δομικών του στοιχείων, η οποία κατατέθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου/4 Απριλίου 1821: Ελευθερώνεται η Καλαμάτα, η πρώτη πόλη στο Μωριά


Στάθης Βασιλείου

Δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν τους λόφους γύρω από την Καλαμάτα και άλλα τμήματα υπό τους Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Αναγνωσταρά βοηθούν στον αποκλεισμό της και την απελευθερώνουν από τους Τούρκους με πανουργία.

Θεσσαλονίκη: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Η Εκατοντάχρονη Οδύσσεια των Ελλήνων Ποντίων του Αντικαυκάσου και Καυκάσου»


Το εξώφυλλο του βιβλίου

Την Κυριακή 7 Απριλίου

Σπύρος Σούρλας: «Καλό θα είναι να ορίσουμε ξανά την έννοια του δικαιώματος που τείνει να γίνει η νέα τυραννία»


Συνέντευξη στον Γιώργο Γκόντζο 

Την επιστημονική του προσέγγιση καταθέτει ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής ο Σπύρος Σούρλας με αφορμή το Νομοσχέδιο για «τον γάμο των ομοφύλων». Ταυτόχρονα, αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πτυχές για επίκαιρα θέματα που έχουν αναδειχθεί σε συζητήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

ΕΛ.ΑΣ, δολοφονία έξω από το Α.Τ και η… ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗ δημόσια συζήτηση

Εδώ και μερικά 24ωρα έχουν αρχίσει και διακινούνται πληροφορίες για το «υπόβαθρο» των στελεχών που υπηρετούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα (ΑΤ) των Αγ. Αναργύρων, όπου σε μόλις 50 μέτρα απόσταση, έχασε τόσο άδικα και πρόωρα τη ζωή της, μια 28χρονη γυναίκα, από τον πρώην σύντροφό της. 

Από το θετικό πρόσημο στις ορδές μεταναστών


Φρίξος Δαλίτης


Η Κύπρος βρίσκεται σε κρίση σοβαρή σε σχέση με το μεταναστευτικό. Απαιτούνται άμεσα μέτρα και όχι ευχολόγια. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί, πολύ σύντομα δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Στο Λίβανο ο ΠτΔ για μεταναστευτικό - «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση»


Στον Λίβανο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης για συνάντηση με την ηγεσία της χώρας σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως ο ίδιος ανέφερε το απόγευμα.

Μεταναστευτικό: Eπί ποδός και η Αστυνομία – Ενισχύθηκαν τα κλιμάκια για εξάρθωση κυκλωμάτων


Η κρίση που περνά η Κύπρος στο μεταναστευτικό ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες δεν οφείλεται στην αποδυνάμωση των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Mάριος Χαρτσιώτης.

Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα κ. Ali Khalfan Al-Mansouri. ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 04 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα κ. Ali Khalfan Al-Mansouri.

«Ηνίοχος 2024»: Η Πολεμική Αεροπορία υποδέχεται αεροσκάφη από 9 χώρες στην Ανδραβίδα (φωτό)


ΓΕΑ

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση θα διεξαχθεί από τις 8 ως τις 18 Απριλίου.

Bradley: Επιλογή των πρώτων 62 + 20 τεθωρακισμένων και ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς ακόμη 160


*Του Κώστα Σαρικά

Στις ΗΠΑ αναμένεται να ταξιδέψει τις επόμενες εβδομάδες κλιμάκιο αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού προκειμένου να προχωρήσει στην τελική επιλογή των πρώτων 62 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley Μ2Α2.

Τα θετικά του προγράμματος 35 ελικοπτέρων UH-60M


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ελέχθησαν και εγράφησαν αρκετά για το πρόγραμμα προμήθειας των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, με τα οποία θα εξοπλιστεί η Αεροπορία Στρατού και σε ορισμένα σημεία υπήρξαν παρεξηγήσεις. 

Το πολύπαθο πρόγραμμα των ΝΗ-90 φτάνει πιθανώς στο τέλος του: Εφόσον μέσα στον χρόνο τα τέσσερα τελευταία ελικόπτερα προσγειωθούν στα Μέγαρα

Όλα αυτά τα χρόνια που έχει η αεροπορία στρατού τα ΝΗ-90 καταγράφει ως ιστορικό ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα έχουν γράψει εκατοντάδες ώρες για αεροδιακομιδές από τα νησιά του Αιγαίου.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Από τον Αύγουστο του 2003 που είχε υπογραφεί η συμφωνία για την προμήθεια 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ΤΤΗ (σ.σ. Tactical Transport Helicopter), έχουμε φτάσει στο πρώτο 6μήνο του 2024 και η Αεροπορία Στρατού, αντί να σχεδιάζει τις μετέπειτα τεχνικές υποστηρίξεις για το ελικόπτερο 4ης γενιάς, παραμένει σε διαδικασία παραλαβής των ΝΗ-90…

Ο στόχος της οροφής 200 μαχητικών το 2030


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια για επιδίωξη περιορισμού της πολυτυπίας σε μαχητικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας και η διερεύνηση της πιθανότητος μεταπωλήσεως κάποιων εξ αυτών, πυροδότησε όπως ήταν φυσικό έντονο σχολιασμό. Είναι αυτονόητο ότι ο υπουργός δεν μίλησε εκφράζοντας προσωπική άποψη αλλά ο βασικός προβληματισμός με διερεύνηση διαφόρων ενδεχομένων έχει μεταφερθεί από την στρατιωτική ηγεσία.

Ελληνικά μαχητικά με το αμερικανικό «BONE» πάνω από το Αιγαίο


Το αμερικανικό βομβαρδιστικό με το παρατσούκλι «Bone» (από τα αρχικά «B-One»), γνωστό από τις επιχειρήσεις πριν από δύο μήνες εναντίον τζιχαντιστών στην Συρία, έκανε την εμφάνισή του στο Αιγαίο, όπου πραγματοποίησε εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πυροβολικό: Διδάγματα από την Ουκρανία, απαραίτητα για τον Ελληνικό Στρατό

Ευθύμιος Λάζος

Στη διάρκεια του συνεδρίου «Global Force 2024» ο στρατηγός James Rainey, επικεφαλής  της Διοίκησης Μέλλοντος του Αμερικανικού Στρατού, η οποία διαχειρίζεται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του Αμερικανικού Στρατού, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη μελέτη τακτικών πυρών του Αμερικανικού Στρατού. 

ΥΠΕΘΑ για δημοσίευμα της Εφ.Συν.: Καπνογόνα και όχι εμπρηστικά τα πυρομαχικά προς την Ουκρανία


Τα πυρομαχικά στα οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι καπνογόνα και όχι εμπρηστικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που σημειώνει ότι όπλα που πωλούνται στην Ουκρανία είναι «απαγορευμένα από διεθνείς συνθήκες».

Τουρκία: Πρώτη συνεδρίαση του ΣΕΑ μετά τις εκλογές… F-16, PKK, Γάζα


Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία που ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, με κερδισμένη βασικά την αντιπολίτευση και ταπεινωμένο τον πρόεδρο Ερντογάν, η ζωή στην έδρα της Τουρκικής Προεδρίας επανέρχεται στην κανονικότητα. 

Η στάση και οι όροι της Τουρκίας στον ορισμό του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους στον Ρούτε

ΝΑΤΟ: 28 χώρες υποστηρίζουν τον Μαρκ Ρούτε ως Γενικό Γραμματέα – υπολείπονται 4


Απρίλιος 3, 2024. Ελλάδα.

28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις 32 υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας. Αυτό ανέφερε σήμερα η Ολλανδική Ραδιοφωνική Εταιρεία (NOS), επικαλούμενη πηγές.

Βρυξέλλες: Ο Γεραπετρίτης στην ειδική τελετή για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ


Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, θα παρευρεθεί σήμερα σε ειδική τελετή για τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις Βρυξέλλες. 

Φρεγάτες: Από την Ελλάδα το περιμέναμε και οι Δανοί πήγαν να την πάθουν με τους Χουτι

Από τις πλέον αδύναμες φρεγάτες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας είναι η ελληνική φρεγάτα Ύδρα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Δανία: Καρατομήθηκε ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μετά τη δυσλειτουργία οπλικών συστημάτων φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα


O Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στην Δανία, Στρατηγός Φλέμινγκ Λέντφερ, καρατομήθηκε με απόφαση του υπουργού Άμυνας της χώρας, χθες Τετάρτη 03 Απριλίου 2024.

Συναγερμός στη Δανία: Πύραυλος αστόχησε, έκλεισε ο εναέριος χώρος


Όπως ανακοίνωσε ο στρατός της Δανίας, το πρόβλημα με τον πύραυλο προκλήθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής, με την ενεργοποίηση του εκτοξευτή.

Αναδιοργανώνεται ο γερμανικός στρατός, στο τραπέζι η υποχρεωτική θητεία


Tο σχέδιο Πιστόριους θέτει στόχο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι «έτοιμες για πόλεμο». Νέος κλάδος ηλεκτρονικού πολέμου, η ρωσική πρόκληση και οι σκέψεις για επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στράτευσης.

Το «πέφτει δεν πέφτει» η Κυβέρνηση στη Γερμανία έχει ανατινάξει τις Βρυξέλλες: Δεν την θεωρούν πλέον αξιόπιστο και σταθερό εταίρο, στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ευρώπης

FILE PHOTO: epa10942292 German Chancellor Olaf Scholz (L) and European Commission President Ursula von der Leyen. EPA, OLIVIER HOSLET

Η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας δεν επηρεάζει μόνον το εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατηγική της σε μια εποχή που υπάρχουν τεράστια οικονομικά αλλά κυρίως γεωπολιτικά ανοικτά ζητήματα.

Πώς ο Πούτιν ανοίγει νέο μέτωπο στα Βαλκάνια


Του James Stavridis*

Σε όλη την ιστορία της Ρωσίας, οι τσάροι έψαχναν τρόπους ώστε να κυριαρχήσουν σε εκείνο που αποκαλούσαν "εγγύς εξωτερικό" της εκτεταμένης αυτοκρατορίας τους. Στον σημερινό κόσμο, η παράνομη εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη γειτονική Ουκρανία ακολουθεί αυτό το στρατηγικό σχήμα. 

«Spiegel»: Αποθήκη όπλων της «Χαμάς» ανακαλύφθηκε στη νότια Βουλγαρία


Απρίλιος 3, 2024. Ελλάδα.

Μια κρύπτη με όπλα που ανήκαν σε μέλη της «Χαμάς» ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία μετά από πληροφορία της γερμανικής αστυνομίας έπειτα από συλλήψεις στο Βερολίνο και το Ρότερνταμ, γράφει η γερμανική «Spiegel».

Χαμάς: Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε έναν φαύλο κύκλο


Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά το γεγονός ότι «δείχνουμε ευελιξία», όπως είπε.

Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ εντός 48 ωρών!


Γαλλικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ

Απρίλιος 4, 2024. Ελλάδα

«Ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA είπαν στο Ισραήλ ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο ισραηλινό έδαφος τις επόμενες 48 ώρες. Το σενάριο απαιτεί μια συνδυασμένη επίθεση από ένα σμήνος drones και πυραύλων κρουζ που θα εκτοξευθούν απευθείας από το Ιράν εναντίον στρατηγικών στόχων», γράφει η Israel Hayom.

Ουάσινγκτον: Ο ΟΗΕ δεν είναι ο τόπος για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους


Κατηγορηματική η Ουάσινγκτον αναφορικά με το Μεσανατολικό, διαμηνύει πως ο ΟΗΕ δεν είναι ο τόπος για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

ΝΑΤΟ: 5ετές πακέτο 100 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια για την ασφάλεια της χώρας για αρκετά χρόνια

Πεσκόφ: Η Μόσχα βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ


Το ΝΑΤΟ έχει "ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση που αφορά την Ουκρανία και συνεχίζει να κινείται προς τα σύνορά μας και να επεκτείνει τη στρατιωτική του υποδομή προς τα σύνορά μας", είπε ο Πεσκόφ

Μπλίνκεν: «Η Ουκρανία θα ενταχθεί εν τέλει στο ΝΑΤΟ»


Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί εν τέλει στο ΝΑΤΟ καθώς η υποστήριξη προς τη χώρα παραμένει «σταθερή» μεταξύ των κρατών μελών της Συμμαχίας.

Η Φινλανδία παρατείνει επ' αόριστον το κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία

Tα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας. AP Photo

Η Φινλανδία θα παρατείνει επ’ αόριστον το κλείσιμο των χερσαίων συνοριακών περασμάτων με τη Ρωσία και θα προσθέσει αρκετά λιμάνια στον κατάλογο των σημείων όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τον ανατολικό της γείτονα, όπως δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Πούτιν: Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος των Ισλαμιστών φουνταμενταλιστών


Ρωσία δεν μπορεί να είναι στόχος των Ισλαμιστών φουνταμενταλιστών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, περίπου δύο εβδομάδες μετά την τρομοκρατική μαζική επίθεση κοντά στη Μόσχα στην οποία τουλάχιστον 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.