Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία
Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους στον Ρούτε
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για το ΝΑΤΟ αυτές τις ημέρες είναι ποιος θα αντικαταστήσει τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, η θητεία του οποίου λήγει φέτος. Το πιο πιθανό όνομα για τη θέση αυτή είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει την υποστήριξη κορυφαίων συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους στον Ρούτε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός συζήτησε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν τον περασμένο μήνα και τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της 31ης Μαρτίου και ζήτησε υποστήριξη.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας μετά τη συνομιλία του Ερντογάν με τον Ρούτε, δόθηκε στη δημοσιότητα ποια κριτήρια θα ακολουθήσει η Τουρκία για τον προσδιορισμό του νέου γενικού γραμματέα. Η Άγκυρα θέλει ο νέος γενικός γραμματέας να συμπεριλάβει στις προτεραιότητές του την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «άρση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων εντός της Συμμαχίας».
Επομένως, το πιο σημαντικό στοιχείο μεταξύ αυτών των κριτηρίων είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ είχε διορίσει έναν «Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας» στην περσινή Σύνοδο Κορυφής και διοργάνωσε ειδικές συναντήσεις για το θέμα αυτό.
Η δεύτερη σημαντική προσδοκία της Τουρκίας είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας να ενισχύσει την ενότητα της συμμαχίας και να δώσει προτεραιότητα στον πρωτογενή ρόλο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θέλει να ακούσει πειστικές δεσμεύσεις για τις θεμελιώδεις αξίες και τις καθιερωμένες πρακτικές της συμμαχίας και αναμένει από τον Ρούτε να αναλάβει ενεργό δράση για την άρση των εμποδίων μεταξύ των συμμάχων αναφορικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας.
Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευτεί για αυτό στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ορισμένες συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, διατηρούν περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Πρόσφατα, η Γερμανία είχε εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, τα οποία είχε αναπτύξει μαζί με τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Τουρκία αναμένει επίσης από τον νέο Γενικό Γραμματέα να λάβει υπόψη του τις ευαισθησίες των συμμάχων που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο αριθμός των κρατών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στη συμμαχία αυξήθηκε σε 23. Η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών αυξήθηκε πρόσφατα.
Αντιτίθεται στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η Τουρκία αντιτίθεται ειδικά στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα της ΕΕ.
Ο Ερντογάν εξέφρασε αυτές τις προσδοκίες κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Ρούτε και μετέφερε ότι «υπό το πρίσμα αυτών των αρχών, η Τουρκία θα λάβει την απόφασή της για το θέμα αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής σοφίας και της δικαιοσύνης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα θα είναι στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα και αύριο. Ο Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στη συνάντηση, αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον και τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στις Βρυξέλλες.
Η Τουρκία είχε επίσης εκφράσει τις αντιρρήσεις της κατά την εκλογή του πρώην Π/Θ της Δανίας Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος είχε διατελέσει ΓΓ του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2014, και είχε άρει το βέτο της με αντάλλαγμα κάποια διπλωματικά οφέλη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις. Σε αντάλλαγμα για την έγκριση του Rasmussen, η Τουρκία είχε λάβει μία από τις θέσεις των αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων του ΝΑΤΟ και είχε εξασφαλίσει τον διορισμό ενός Τούρκου διοικητή στο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Ο στόχος είναι να ανακοινωθεί ο νέος Γενικός Γραμματέας στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσινγκτον Ωστόσο, εάν η Ουγγαρία δεν αλλάξει την άκαμπτη στάση της, μπορεί να υπάρξει εστίαση σε άλλον υποψήφιο και η διαδικασία να παραταθεί. Η Τουρκία επίσης θα παρακολουθεί στενά αυτή τη διαδικασία και θα αποσαφηνίσει τη θέση της ανάλογα με τις εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου