FILE PHOTO: epa10942292 German Chancellor Olaf Scholz (L) and European Commission President Ursula von der Leyen. EPA, OLIVIER HOSLET
Η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας δεν επηρεάζει μόνον το εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατηγική της σε μια εποχή που υπάρχουν τεράστια οικονομικά αλλά κυρίως γεωπολιτικά ανοικτά ζητήματα.
Σε ανάλυσή του στον Spiegel με τίτλο «Ο επικεφαλής του FDP σε τροχιά αντιπαράθεσης. Θα τινάξει τώρα ο Christian Lindner την Κυβέρνηση Συνασπισμού στον αέρα;» ο Severin Weiland αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με φήμες που διαδίδονται στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» την Κυβέρνηση Συνασπισμού, προκαλώντας πρόωρες εκλογές, καθώς κατά το επόμενο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται η ιδανική αφορμή, ήτοι η κατάρτιση του προϋπολογισμού.
- Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο Lindner επιθυμεί την επιβολή πολιτικής λιτότητας, προκαλώντας με δηλώσεις του το SPD και τους Πράσινους.
Στη συνέχεια ο Weiland διερωτάται εάν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ακολουθεί το παράδειγμα των Hans-Dietrich Genscher και Otto Graf Lambsdorff οι οποίοι το 1982 οδήγησαν το FDP μακρυά από την τότε Κυβέρνηση Συνασπισμού, κίνηση για την οποία έχει μιλήσει με επαινετικά λόγια ο Lindner, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι η νυν Κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε κοινές θέσεις. Σύμφωνα με τον Weiland αποτελεί τακτική του Lindner να προκαλεί αβεβαιότητα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο SPD και τους Πράσινους ώστε να καταλήξουν σε συμβιβασμό.
Επίσης υπογραμμίζεται ότι, αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2025, θα πρέπει τα Υπουργεία να προχωρήσουν σε περικοπές, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει τρύπα ύψους 25 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μπει η οικονομία και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης καθώς και να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. Προς επίτευξη των ανωτέρω, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Lindner πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του, απαιτώντας αλλαγή κατεύθυνσης σε ό,τι αφορά τη Γερμανική Οικονομία, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά τα επόμενα τρία έτη.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, πίσω από την άσκηση πίεσης εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών κρύβεται στρατηγική σκέψη, καθώς οι ήττες που υπέστη το FDPστις τελευταίες εκλογές των ομόσπονδων κρατιδίων οφείλονται, όπως εκτιμά το κόμμα, στο γεγονός ότι δεν μπόρεσαν οι πολίτες να κατανοήσουν την οικονομική πολιτική (…)
Σπάει ο μηχανισμός των συμβιβασμών στην ΕΕ
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Politico η χάραξη πολιτικής της ΕΕ έχει εκτροχιαστεί καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και ο κύριος ένοχος είναι οι κομματικές διαμάχες της Γερμανίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι πρωτεύουσες αμφισβητούν απροσδόκητα πολλές συμφωνίες -που πιστεύεται ότι έχουν διευθετηθεί- τελευταία στιγμή. Και το Βερολίνο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων. Καθώς ο τρικομματικός συνασπισμός βρίσκεται συχνά σε αντιπαράθεση για τα πάντα, από τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, την τόνωση της οικονομίας και τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.
Η αμφισβήτηση των συμφωνιών μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στο τελευταίο βήμα της νομοθετικής διαδικασίας, όταν οι υπουργοί συνήθως υπογράφουν μια συμφωνία, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη – παραβιάζοντας μακροχρόνια πρότυπα της ΕΕ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το αδιέξοδο στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, που «εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συνέπεια και τη σταθερότητα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ», όπως δήλωσε (1/4) ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevičius αφού οι υπουργοί περιβάλλοντος δεν μπόρεσαν να υιοθετήσουν τους κανόνες, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλος της Πράσινης Συμφωνίας.
Η ΕΕ βασίστηκε εδώ και καιρό στη δημιουργία συναίνεσης μεταξύ διαφορετικών πολιτικών οικογενειών και μεγάλων θεσμών – και στη συνέχεια να εμμείνει σε αυτές τις συμφωνίες μόλις επιτευχθούν.
Ο Oliver Treib, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Münster, χαρακτήρισε την προσέγγιση της Γερμανίας «δομικό» πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι εφόσον οι εταίροι του συνασπισμού «συντονίζονται κακώς», οι διαφωνίες συχνά εμφανίζονται μόνο την τελευταία στιγμή. Αυτό που είναι νέο είναι η συχνότητα των αποχών αργά στη νομοθετική διαδικασία, πρόσθεσε.
- Οι πρόσφατες αποχές της Γερμανίας αποδυναμώνουν τη θέση της στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Thu Nguyen, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου Jacques Delors στο Βερολίνο: «Η Γερμανία δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος γιατί, την τελευταία στιγμή, πρόκειται να αλλάξουν. την ψήφο τους».
«Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να σπαταλήσει τη φήμη για την αξιοπιστία και την προβλεψιμότητα που έχτισε κατά τη διάρκεια δεκαετιών», σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των κανόνων για την αλυσίδα εφοδιασμού.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή «τόσο απρόβλεπτη όσο και η εθνική της πολιτική».
Αυτό καθιστά δύσκολο για τους διαπραγματευτές να βρουν ισχυρές πλειοψηφίες σε ορισμένους φακέλους, δεδομένου ότι η Γερμανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 19% του πληθυσμού της ΕΕ. Για να περάσουν, οι περισσότεροι νόμοι της ΕΕ χρειάζονται τη λεγόμενη ειδική πλειοψηφία χωρών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65 τοις εκατό του πληθυσμού της ΕΕ.
Η ανησυχία είναι ότι άλλες κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, σημείωσε ο Nguyen. «Εάν εξαπλωθεί σε άλλα κράτη μέλη, νομίζω ότι θα γίνει πολύ προβληματικό», είπε.
Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης μπορεί να γίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η νομοθεσία κρέμεται από ένα νήμα αφού η Ουγγαρία, η οποία αρχικά υποστήριξε το κείμενο, άλλαξε τη στάση της την περασμένη εβδομάδα – δίνοντας ένα σχεδόν μοιραίο χτύπημα στο νομοσχέδιο.
- Επισημαίνεται ο καταλυτικός ρόλος των ευρωεκλογών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συντηρητικοί πολιτικοί μιμούνται επίσης τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οδηγώντας σε εκστρατείες της τελευταίας στιγμής για να αυξήσουν την σχεδόν κεκτημένη νομοθεσία.
Και, συμπτωματικά, εμπλέκονται έντονα και οι Γερμανοί. Το ΕΛΚ πραγματοποίησε (ανεπιτυχώς) σταυροφορίες της τελευταίας στιγμής για να τροποποιήσει δραματικά τόσο τους αμφισβητούμενους κανόνες αποκατάστασης της φύσης όσο και τα αυστηρότερα όρια ρύπανσης για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η ομάδα έχει ξεχωριστό γερμανικό άρωμα – αρχηγός της είναι ο Manfred Weber και η βάση της περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα γερμανών συντηρητικών.
Αλλά σε αντίθεση με το FDP, το οποίο διεκδικεί να παραμείνει επίκαιρο στην εθνική πολιτική, το ΕΛΚ απευθύνει ρητορικές εκκλήσεις στους δυσαρεστημένους αγρότες και ψηφοφόρους της υπαίθρου με βλέμμα στις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο. Το ΕΛΚ προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις, αλλά αντιμετωπίζει μια ανερχόμενη ακροδεξιά που προσπαθεί επίσης να επωφεληθεί από τις διαμαρτυρίες των αγροτών και τον θυμό κατά των πράσινων κανόνων. Αλλά οι ενέργειες του ΕΛΚ έχουν διασπάσει τις τάξεις του, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου