Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Τουρκία: Πρώτη συνεδρίαση του ΣΕΑ μετά τις εκλογές… F-16, PKK, Γάζα


Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Τουρκία που ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, με κερδισμένη βασικά την αντιπολίτευση και ταπεινωμένο τον πρόεδρο Ερντογάν, η ζωή στην έδρα της Τουρκικής Προεδρίας επανέρχεται στην κανονικότητα. 

Έτσι, ύστερα από διακοπή δύο μηνών, συνέρχεται σε λίγη ώρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, με φορτωμένη ατζέντα. Στα προς συζήτηση θέματα προέχουν οι διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των μαχητών του ΡΚΚ στο έδαφος του Ιράκ, αλλά και η επικείμενη ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στα τέλη Απριλίου στη Βαγδάτη.

ΠΗΓΗ DW

Είναι η πρώτη μετά από δέκα χρόνια σε μια διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με έμφαση και στην οικονομική συνεργασία. Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα στη σημερινή συνεδρίαση είναι η κρίσιμη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με την αμερικανική ηγεσία. Το θέμα της προμήθειας των μαχητικών F-16 στην Τουρκία θα συζητηθεί σήμερα από το ΣΕΑ, ενώ δεν λείπει από τη συζήτηση η τραγωδία στην Γάζα και η συνέχεια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Τουρκία. Ιδιαίτερης σημασίας πάντως θα είναι η παρουσίαση που θα γίνει σήμερα του επικαιροποιημένου Εγγράφου Εθνικής Πολιτικής Ασφαλείας, ή αλλιώς γνωστού ως «Κόκκινου Βιβλίου», που θεωρείται κάτι σαν μυστικό Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει τις μελλοντικές πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Στη σημερινή παρουσίαση θα συζητηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στο κείμενο, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί προς έγκριση από το ΣΕΑ πριν από το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου