Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

ΝΑΤΟ: 28 χώρες υποστηρίζουν τον Μαρκ Ρούτε ως Γενικό Γραμματέα – υπολείπονται 4


Απρίλιος 3, 2024. Ελλάδα.

28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από τις 32 υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας. Αυτό ανέφερε σήμερα η Ολλανδική Ραδιοφωνική Εταιρεία (NOS), επικαλούμενη πηγές.

Αυτές τις μέρες, οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της συμμαχίας, όπου θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση για τον διάδοχο του Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του στις αρχές Οκτωβρίου.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι 28 από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Mark Rutte, γράφει το NOS.

Τις τελευταίες 10 ημέρες, τρεις ακόμη χώρες τάχθηκαν υπέρ του. Αυτό σημαίνει ότι ο Ρούτε πρέπει να έχει τη θετική θέση από άλλα τέσσερα μέλη, καθώς ο διορισμός απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη και από τα 32 κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η Ρουμανία έχει τον δικό της υποψήφιο – αυτός είναι ο Πρόεδρος Karl Iohannis , η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους στον Rutte και η Σλοβακία δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την επιλογή της.

Πηγές του ΝΑΤΟ είπαν στο NOS ότι ο Ρούτε βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τέσσερις χώρες σχετικά με το όραμά του για την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Θα ήταν ευκολότερο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να αλλάξουν τη θέση τους εάν ο Ρουμάνος πρόεδρος απέσυρε την υποψηφιότητά του, πιστεύει η NOS.

 Μέχρι να συμβεί αυτό, θα ήταν κρίμα για τους Ούγγρους και τους Σλοβάκους να αρνηθούν να υποστηρίξουν τον μοναδικό επίσημο υποψήφιο από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Μέχρι τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, η οποία θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, θα πρέπει να είναι σαφές ποιος θα γίνει ο νέος Γενικός Γραμματέας, στη συνέχεια η 75η επέτειος του ΝΑΤΟ θα εορταστεί σε μεγάλη κλίμακα, συνοψίζει η ολλανδική ραδιοφωνία.

The Hellenic Information Team

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου