Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Πώς ένα πηγάδι βοήθησε τον Έλληνα μαθηματικό Ερατοσθένη να υποστηρίξει πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή (Φωτό - Βίντεο)

Το εντυπωσιακό πείραμα που έκανε ο Έλληνας μαθηματικός και υπολόγισε την περιφέρεια της Γης τοποθετώντας δύο ραβδιά σε διαφορετικές πόλεις.
Δύο ραβδιά, το μυαλό και την παρατηρητικότητα του χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να ανακαλύψει πρώτος ότι η Γη είναι στρογγυλή και να μετρήσει την περίμετρο της. Χιλιάδες χρόνια πριν κατάφερε να υπολογίσει το μέγεθος του πλανήτη μας και να κατασκευάσει ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς με τα μέσα που διέθετε.

Tί συνέβη στην «Εύα»; Οι επιστήμονες «αναδημιούργησαν» το πρόσωπό της(Βίντεο)

Οι αρχαιολόγοι είδαν το σπίτι μιας γυναίκας η οποία πέθανε πριν από 3,700 χρόνια κάτω από περίεργες συνθήκες.

Η γνωστή ως «Εύα», η γυναίκα της παλαιολιθικής εποχής πέθανε πριν από 3,700 χρόνια αλλά επανήλθε στην ζωή αφού οι επιστήμονες «αναδημιούργησαν» το πρόσωπό της.

Παραδόξως, η «Εύα» θάφτηκε σε ένα σκαμμένο λάκκο και το κρανίο της βρέθηκε σε ανώμαλη κατάσταση (κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης δέσμευσης)!

Ο πλανήτης που… αναβοσβήνει κάθε δύο λεπτά!

Το μυστήριο που απασχολούσε τους αστρονόμους για περισσότερα από 40 χρόνια, ήταν ένας μακρινός πλανήτης, ο οποίος… αναβοσβήνει κάθε δύο λεπτά!

Το παράξενο αυτό αστέρι ονομάζεται AR Scorpii και βρίσκεται περίπου 380 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό του Σκορπιού. Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές τρελάθηκαν με το παράξενο τρεμόπαιγμα της φωτεινότητας του.

Το πνεύμα της Παλιάς Πόλης - Ο πολιτισμός του στρατηγικού τουρισμού

Το πνεύμα της Παλιάς Πόλης
Του Ν. Λυγερού

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Παλιάς Πόλης της Ρόδου που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι το ιπποτικό ύφος που προέρχεται από την παρουσία του Τάγματος των Ιωαννιτών από τα Ιεροσόλυμα, οι οποίοι στη συνέχεια θα γίνουν μετά το 1522, οι Ιππότες της Μάλτας. Αυτό το στοιχείο είναι τόσο επιβλητικό που δινει το στίγμα για όλο το νησί της Ρόδου.

Ρόδος 1522 και 2022

Του Ν. Λυγερού

Η πολιορκία του 1522 στη Ρόδο ήταν από τις πιο διάσημες ολόκληρης της Ευρώπης κι όχι μόνο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για μια σειρά εκδηλώσεων το 2022 με αποκορύφωμα την αναβίωση της μεγάλης αντίστασης που έγινε εκείνη την εποχή από τους Ιωαννίτες και τους Έλληνες ενάντια στον επεκτατισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν συνδυάσουμε αυτό το δεδομένο με την επέτειο το 2021 για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης και το γεγονός ότι την ίδια χρονιά θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πόλη της Ελλάδας, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει ένα πλαίσιο προβολής που μας επιτρέπει να παράγουμε ένα έργο που θα αφήσει ιστορία.

Δεν υπάρχει ουδετερότητα(Βίντεο)

Του Ν. Λυγερού


Δεν υπάρχει ουδετερότητα όταν πρόκειται για έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Διότι σε αυτήν την περίπτωση είσαι μόνο με τον θύτη. Η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh είναι μια γενοκτονία και τίποτα άλλο. Κι όσο αφορά στην αίρεση, είναι ισόμορφη με μια θρησκεία του θανάτου. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει πλαίσιο διαπραγμάτευσης, αφού ο στόχος δεν είναι καν η αλλαξοπιστία, αλλά η κυριολεκτική εξόντωση όλων αυτών που θεωρούνται εχθροί, κατά την εκτίμηση αυτών των εγκληματιών της Ανθρωπότητας. Έτσι η ουδετερότητα, που λειτουργεί αρχικά ως αδιαφορία και συνεχίζει ως λήθη, δρα ενάντια στην αλήθεια και διευκολύνει τους τρομοκράτες, αφού μεγιστοποιεί τη δράση τους προπαγανδίζοντας τις επιπτώσεις τους.

«Ξυπνήσαμε» τον Λίβανο για διαγωνισμό αδειοδότησης στην ΑΟΖ του - Σπεύδει για προώθηση διαδικασιών στο πρότυπο της Κύπρου

Γράφει: Πέρος Θεοχαρίδης
Από το philenews

Λευκωσία: Ξεσηκώθηκαν στον Λίβανο μετά την αισθητή επιτυχία του γ' γύρου αδειοδότησης στην Κύπρο και μετά από οκτώ χρόνια που προκήρυξαν διαδικασία για αδειοδοτήσεις χωρίς ποτέ να κάνουν το επόμενο βήμα, σπεύδουν για τον α' γύρο αδειοδότησης ακολουθώντας κατά γράμμα την «κυπριακή συνταγή».
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της Spectrum Geo, δηλαδή του οίκου συμβούλων (της κυβέρνησης του Λιβάνου για θέματα υδρογονανθράκων), οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της χώρας,

Μεγάλη φωτιά στη βόρεια Εύβοια - Το μέτωπο κινείται προς τη Λίμνη - Πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχείο και μοναστήρι - Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και αυτή την ώρα κατευθύνεται προς την κωμόπολη της Λίμνης.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται «πάνω» στην θάλασσα και η Μονή Γαλατάκη.