Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Σάτμπυ: «Ζωντανεύει» σήμερα η Ελληνιστική Νεκρόπολη της Αλεξάνδρειας


Ο αρχαιολόγος-ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δρ Κυριάκος Σαββόπουλος μιλάει για τα εγκαίνια που γίνονται σήμερα, 8 Μαΐου του αρχαιολογικού πάρκου της τελευταίας κατοικίας των πρώτων Ελλήνων που μετανάστευσαν στην Αλεξάνδρεια τον 4ο αιώνα π.Χ.

Μνημείο και πλατεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων αποκτούν τα Χανιά

Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης με το πρόπλασμα του γλυπτού (φωτ.: Facebook / odysseas.tosounidis)

Εκδήλωση το Σάββατο 14 Μαΐου, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των 104 χρόνων

Cyberwar και εξέλιξη του πολέμου

Oι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ήδη εδώ. Μένει μόνο να δούμε το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν και πόσοι θα συμβαδίσουν με αυτές.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Αρθρογράφος
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας - IISCA Sec Group

Πρωτιές του ΑΠΘ: Επιστημονική ομάδα κατασκεύασε τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης από φωτονικούς νευρώνες


Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ φωτο ΑΜΕ-ΜΠΕ

Τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η κατάργηση του φύλου των γονέων στα δημόσια Καλλιτεχνικά Σχολεία


Δημόσια διαμαρτυρία …πατέρα

του Τάσου Χατζηαναστασίου*

Οι γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο Καλλιτεχνικό Σχολείο της χώρας θα βρεθούν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη: στο έντυπο αίτησης για τη συμμετοχή του παιδιού τους στις εισαγωγικές εξετάσεις δεν αναγράφεται το φύλο του γονέα, αναγράφονται όμως οι, χωρίς προσδιορισμό φύλου, καινοφανείς όροι: «1ος γονέας» και «2ος γονέας» ενώ στη συνέχεια ζητείται να προσδιοριστεί η… σχέση κάθε γονέα με τον υποψήφιο.

Η ώρα της πολύπλευρης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Γράφει ο Ευάγγελος Τσούρης, φοιτητής πολιτικής επιστήμης και δημοσίας διοίκησης, ΕΚΠΑ

 Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η μορφή του διεθνούς συστήματος μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το διεθνές σύστημα καθίσταται πολυπολικό. 

Εργαλεία αποτροπής αναβάθμισης του ψευδοκράτους

ΣΤΑ πλαίσια της συστηματικής μεθοδευμένης προσπάθειας της κατοχικής Τουρκίας για αναβάθμισης της και αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, γίνονται κινήσεις συμμετοχής του ψευδοκράτους σε διεθνείς οργανισμούς. 

Α/ΓΕΕΘΑ: Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σύμης – «Δεν θα χαρίσουμε ούτε κόκκο ελληνικού χώματος» [pics]

Την Δευτέρα 08 Μαΐου 2023 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρέστησαν στις εκδηλώσεις εορτασμού της 78ης Επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθέριου Παπακαλοδούκα.

Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα Στρογγύλη και Ρω για να κόψουν ελληνοκυπριακή ΑΟΖ


Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. τονίζει ότι η κυριαρχία της Τουρκίας «συνεχίζεται στα άλλα νησιά, βραχονησίδες και βράχους της περιοχής, εκτός από το Καστελόριζο».

Διονύσης Αντωνέλλος

«Ακτινογραφία» στο αεροσκάφος που θα οδηγήσει τους νέους ιπτάμενους σε F-35, Rafale και Viper – Πότε «προσγειώνονται» τα δύο πρώτα καινούργια εκπαιδευτικά Μ-346


Με την παραλαβή των δύο πρώτων υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών M-346 τα ‘’μπλε’’ φτερά κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα

Κώστας Σαρικάς

ΕΑΒ με προϊόντα ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και UAV προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ στην DEFEA 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συμμετέχει και φέτος δυναμικά στην έκθεση DEFEA και σας περιμένει στο Περίπτερό της (Hall 3, Stand D2) για να γνωρίσετε τις απεριόριστες δυνατότητες της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ DEFEA: Εκατοντάδες οι εκθέτες από 28 χώρες, όλες οι εξελίξεις


Με 346 εκθέτες από 28 χώρες ανοίγει αύριο τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση για την άμυνα και την ασφάλεια DEFEA 2023. Μετέχουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα, που διαμορφώνουν τις εξελίξεις στο τομέα των υψηλών τεχνολογιών. 

Η Saab παρουσιάζει τις λύσεις για το μέλλον των ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας


Στα πλαίσια της ελληνικής έκθεσης αμυντικών συστημάτων η σουηδική SAAB παρουσιάζει τις δυνητικές λύσεις για το μέλλον των Erieye EMB-145 AEW&C της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ή πιο γνωστά ως ΑΣΕΠΕ (Αεροφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου) της 380 Μοίρας «Ουρανός».

ΕπιχειρήσειςONEX: Η Νότια Κορέα επέλεξε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για το νέο Κέντρο Καινοτομίας

<<Τα ONEX Elefsis Shipyards καθίσταται κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης για την εγχώρια και της διεθνή ναυτιλία αναφορικά με την μετατροπή-αναβάθμιση πλοίων συμβατικής τεχνολογίας σε "eco-friendly", μέσω της επιλογής από το "Korea Evaluation Institute of Industrial Technology Aerospace & Shipbuilding Team", της συμμετοχής σε σχετικό πρόγραμμα R&D, εταιρείας του Ομίλου ΟΝΕΧ».

Η απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προβοκάτσιες


Πάνος Αμυράς

Στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν πάρει απόφαση. Θα χάσουν τις εκλογές της 21ης Μαΐου και με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, που έχει καταλάβει το χώρο του Κέντρου και διαθέτει ως δυνατό χαρτί τις επιδόσεις της οικονομίας.

Σάλος με τα «τοπικά νομίσματα» της «Ομπρέλας» του Τσακαλώτου

Μπορεί η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» να έχει προκαλέσει θυμηδία στο πανελλήνιο και να μην υιοθετείται επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν είναι αρνητική στην ιδέα ενός παράληλλου νομίσματος που θα χρησιμοποιηθεί για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Υπεγράφη συμφωνία με τη Γαλλία για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον σιδηροδρομικό τομεα

Υπεγράφη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηροδρόμων μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αρμόδιου για θέματα μεταφορών, με τον Γάλλο Υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον.

Η Τούρκια «έδιωξε» Σκανδιναβούς βουλευτές - Τους κατηγόρησε για «τρομοκρατία»


Σάλος με την απαγόρευση των τουρκικών αρχών εισόδου σκανδιναβών βουλευτών στη χώρα, εν όψει των εκλογών.

Τουρκία: Νέα επίθεση σε γραφεία του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP

Νέο περιστατικό επίθεση κατά των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζονται τα γραφεία του CHP σημειώθηκε αυτή τη φορά στην πόλη Ούρφα (Σανλιούρφα) της νοριοανατολικής Τουρκίας, όπως καταγγέλλει ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Μαχμούτ Ανάλ.

Νίκη Κιλιτσντάρογλου με διαφορά 5 μονάδων προβλέπουν δημοσκοπήσεις


Κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ενισχύεται ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης. «Ιδρώνει» ο πρόεδρος Ερντογάν.

Πρόεδρος κουρδικού κόμματος στην Τουρκία «να ψηφίσουμε Κούρδους και όχι να εκτουρκιστούμε»


Μάιος 7, 2023. Ελλάδα.

Ντιγιαρμπακίρ.

 Ο πρόεδρος του «HAK-PAR»,  Ντουζγκούν Καπλάν δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος στόχος τους στις εκλογές είναι να δημιουργήσουν κουρδική εκπροσώπηση από Κούρδους και είπε χαρακτηριστικά:

Anadolu: Προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας είχε παίξει διπλό παιχνίδι με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελαρίου Κολ στη Γερμανία είχε παίξει διπλό παιχνίδι με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μεταδίδει το Anadolu επικαλούμενο αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το Der Spiegel.

Συμπλοκή Τούρκων στο Άμστερνταμ σε εκλογικό κέντρο


Οι αρχές δεν διευκρίνισαν ανάμεσα σε ποιες πλευρές ξέσπασε ο διαπληκτισμός

Τα μουσειακά τανκς «Τ-55» του 1948 στέλνουν στην Ουκρανία οι Ρώσοι


                                             Σοβιετικό τανκ Τ-55AP Photo / Zuhari Saade

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του CNNi ότι οι Ρώσοι στέλνουν στην Ουκρανία τανκς από μουσεία.  

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα, έκρηξη στην Οδησσό, τραυματίες στο Κίεβο


Έκρηξη ακούστηκε κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε αξιωματούχος, ενώ σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στο Κίεβο.

Σε επιφυλακή το Βερολίνο για την 8η και 9η Μαΐου

Το βράδυ της 8ης προς την 9η Μαΐου η Βέρμαχτ συνθηκολόγησε με τους Συμμάχους. Πλήθος εκδηλώσεων στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο φυσικά και φέτος η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Η Ρωσία θα ηττηθεί «όπως ο ναζισμός»


Η Ρωσία θα ηττηθεί «με τον ίδιο τρόπο» που ηττήθηκε ο ναζισμός το 1945, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα 8 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Μαρία Ζαχάροβα: Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την τρομοκρατία

Το καθεστώς του Κιέβου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι χορηγός της τρομοκρατίας, έγραψε την Κυριακή στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Θέλουν να σταματήσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας! Ο Νότης Μηταράκης στην Ομάδα Αλήθειας


Καλέσαμε τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στo Podcast της Ομάδας Αλήθειας και συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, τις ΜΚΟ, αλλά και για τα fake news για τη "νεκρή" Μαρία.

Τουρκία: Καθοριστική η ψηφος των 6 εκατ. νέων στις εκλογές

Η εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλύτή και συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη με καλεσμένο τον πρέσβη Επί Τιμή, Γιώργο Αϋφαντή.

Σωτήρης Σέρμπος, Το καλάθι του νοικοκυριού δίνει προβάδισμα στον Κιλιντσάρογλου αλλά...


Αντικρουόμενα αποτελέσματα συνεχίζουμε να έχουμε από τις δημοσκοπήσεις στην Τουρκία λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και με την ψηφοφορία στα Τουρκικά προξενεία της Ευρώπης να διεξάγεται ήδη. Ακόμα και για νίκη Κιλιντσάρογλου από τον πρώτο γύρο μιλούν κάποιες εταιρείες, ένώ οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα για τις δύο βασικές παρατάξεις.

Η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μια κρίση με την Τουρκία (7-5-2023)

Σάββας Καλεντερίδης: Η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μια κρίση με την Τουρκία

Οριστικό τέλος από τον Τσαβούσογλου για τα F-35 | Μεσημβρινό δελτίο | 08/05/2023

1. Οριστικό τέλος από τον Τσαβούσογλου για τα F-35
2. Γερμανικός τύπος για Ερντογάν: "Ήρθε η ώρα να αποσυρθεί"

Financial Times: Ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο εταιρίες που στηρίζουν την Ρωσία


1. Financial Times: Ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο εταιρίες που στηρίζουν την Ρωσία
2. ΗΠΑ: Κατασκευάστηκαν όπλα με βιομετρική ασφάλειο
3. Δεν έχει δωθεί σημασία από τα κόμματα σε διεθνή θέματα
4. Τουρκία: Τα 3 σενάρια για τα αποτελέσματα των εκλογών - Ποιος θα κρίνει το αποτέλεσμα
5. Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου: Ποιο αποτέμεσμα ευνοεί την Δύση

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1


Ο Τάσος Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1

Απειλές Τσαβούσογλου: "Αν δεν επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεσπάσει καβγάς" | Σήμερα | 08/05/2023


1. Επίθεση με πέτρες σε συγκέντρωση του Ιμάμογλου στην πόλη Ερζερούμ 
2. Μπαχτσελί προς αντιπολίτευση: "Ή θα καταδικαστούν ή θα δεχθούν σφαίρες" 
3. Ερντογάν: "Στις 14 Μαΐου θα τινάξουμε τις κάλπες και κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν"
4. Απειλές Τσαβούσογλου: "Αν δεν επιλύσουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα θα ξεσπάσει καβγάς"

Γουόρεν Μπάφετ: Ρίχνει την ευθύνη στα μεγαλοστλέχη τους για τις πρόσφατες τραπεζικές καταρρεύσεις


1. Ουκρανία: Νέο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων
2. Τουρκία: Επίθεση με πέτρες κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου
3. Γουόρεν Μπάφετ: Ρίχνει την ευθύνη στα μεγαλοστλέχη τους για τις πρόσφατες τραπεζικές καταρρεύσεις