Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Αγγελική Κοτταρίδη για Πομπηία: Η σύνδεση των νέων ευρημάτων με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό


Πομπηία, τοιχογραφία, ο Πάρης συναντά την ωραία Ελένη.

Η νέα ανακάλυψη του «μαύρου δωματίου» στην Πομπηία έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους αρχαιολόγους αλλά και το κοινό. 

Για τις ελληνικές επιγραφές στις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην αρχαία πόλη της Πομπηίας αναφέρθηκε η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη σε εκπομπή της ΕΡΤ.  

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου/13 Απριλίου 1917: Ο Μωραϊτίνης βομβαρδίζει τη Βουλγαρία, το Μέτωπο της Μακεδονίας αφυπνίζεται

 

Ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες πολεμικές πράξεις της νέας “Συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής” (Armées alliées en Orient) που οργανώθηκε από τις δυνάμεις της Entente. Τον Μάρτιο του 1917, ο Γάλλος στρατηγός Sarrail μπορούσε να παρατάξει 24 Μεραρχίες, 6 γαλλικές, 6 αναδιοργανωμένες σερβικές, 7 βρετανικές, τρεις ελληνικές, 1 ιταλική και 3 ταξιαρχίες ρωσικές. 

Η πρώτη Άλωση – 13 Απριλίου 1204


https://el.wikipedia.org

Του Γιώργου Καραμπελιά* 

Κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια, μέχρι την Άλωση του 1204, η κατάσταση επιδεινώνεται αδιάλειπτα. Όταν οι στρατιές των σταυροφόρων κατόρθωσαν να την εκπορθήσουν, στις 13 Απριλίου 1204, η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη αλωθεί εκ των ένδον. 

Εκδήλωση Ηλιούπολη: “Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη” (24-4-24)

Η Λέσχη Πολιτικού Προβληματισμού και Δράσης «Ανδρέας Κάλβος»
διοργανώνει την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 19.30 εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector από τον ΑΔΜΗΕ – Απαντά στον Παπαναστασίου


Χρύσανθος Μανώλη


Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ενημερώνει με σημείωμά του το κοινό σε Κύπρο και Ελλάδα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές.

Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια ΕΕ για μεταναστευτικό


Κύπρος και Ελλάδα θα διεκδικήσουν από κοινού κονδύλια από το ταμείο για Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, συμφωνήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.

Νέα JCET ειδικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (pics)


Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, η διμερής συνεκπαίδευση Joint Combined Exchange Training (JCET) μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Η.Π.Α., η οποία έλαβε χώρα από την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας.

Αρχύτας: Έφερε τα πάνω κάτω η ΕΑΒ – Ριζικός επανασχεδιασμός με πολλές εκπλήξεις και εντός Απριλίου η πτήση του iron bird

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αρχύτας είναι ότι πρόκειται για αεροσκάφος και όχι drone, δηλαδή θα έχει και αντοχές αεροσκαφικές.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο «νόμος» των Rafale: Απόλυτος κυρίαρχος στον «ΗΝΙΟΧΟ» το μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας


*Του Κώστα Σαρικά

Όσο οι Έλληνες ιπτάμενοι μυούνται στα μυστικά του Rafale τόσο το πανίσχυρο γαλλικό μαχητικό εδραιώνει την κυριαρχία του, αποδεικνύοντας σε όλες τις μεγάλες ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τη Στρατιωτική Συνεργασία με την Ινδία: Με έχουν εντυπωσιάσει οι ικανότητές της – Δείτε εικόνες


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης επέστρεψε από την Ινδία, όπου υπέγραψε την ιστορικής σημασίας Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας, 20 χρόνια μετά την αναθέρμανση των σχέσεων, σε κυβερνητικό επίπεδο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Διπλός Θόλος Iron Dome και Drone Dome σε Θράκη και Αιγαίο

Θα παρέχει στην Ελλάδα προστασία σε δύο επίπεδα.

Διονύσης Αντωνέλλος

Ο “ύφαλος” του επιπλέον κόστους των φρεγατών FDI HN


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 9 Απριλίου η γαλλική ιστοσελίδα ναυτικών θεμάτων Mer et Marine ανέφερε ότι στα τέλη Μαρτίου εκκίνησαν για πρώτη φορά οι μηχανές της φρεγάτας AMIRAL RONARC’H, πρώτη FDI που ναυπηγείται για το Γαλλικό Ναυτικό. 

Την ανάγκη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ τόνισε ο Ν. Δένδιας από τη Βοστώνη


Την Κυριακή 14 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, καθώς θα είναι ο τελετάρχης της φετινής μεγάλης ελληνικής παρέλασης στη 5η Λεωφόρο, ενώ θα παραστεί και σε ομογενειακές εκδηλώσεις.

Μαρινάκης: Εμείς δεν πήγαμε ποτέ στην Ευρώπη να ζητήσουμε να κοπούν χρήματα για την Ελλάδα (video)


Για τους τρεις πυλώνες πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μίλησε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται μέχρι τις 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε συζήτηση με τη Χριστίνα Βίδου, δημοσιογράφο, ERTNEWS, ΕΡΤ.

Πλήρης αναδιάρθρωση της ΕΥΠ – Τι προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα


Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) προχωράει σε μια σημαντική αναδιάρθρωση προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των συμβατικών και υβριδικών απειλών της σύγχρονης εποχής, καθώς το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 17/2024) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου2024, προβλέπει σημαντικές οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές.

Γ. Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη ήσυχης γειτονίας


Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Για τα ελληνοτουρκικά, την υπόθεση Μπελέρη, τις συγκρούσεις στη «γειτονιά» της Ελλάδας, αλλά και το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές Νοεμβρίου, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Έντι Ράμα ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Αθήνα και συνεχίζει μετά… στην Ουάσιγκτον


Απρίλιος 13, 2024. Ελλάδα.

Χειμάρρα.

«Νέες εκλογές στη Χιμάρα ή μήπως ευρωπαϊκή λύση»; Μια συζήτηση, που έχει επηρεάσει την Αλβανία, για τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Γράφει στο SManalysis ο Σταύρη Μάρκο

Η προσγείωση με την επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» και το πρώτο crash test


Νίκος Μελέτης

Τη λεπτή ισορροπία της διατήρησης του ήπιου κλίματος ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα αλλά και της συνέχισης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας παρά τις «ενστάσεις» και απειλές της Τουρκίας, αναζητεί η Αθήνα, μετά την εμπλοκή που υπήρξε με την αντίδραση της Τουρκίας στην αναγγελία ίδρυσης Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο.

Εξαλλος ο Μητσοτάκης: κάλεσαν εν ενεργεία «υπουργό» του ψευδοκράτους στο Delphi Forum

EUROKINISSI

Μεγάλη γκάφα έκαναν οι διοργανωτές του Delphi Forum, που προσκάλεσαν στην Αράχοβα εν ενεργεία Τουρκοκύπριο «υπουργό», μία γκάφα που έφτασε μέχρι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και εξέφρασε την οργή του.

Ισραηλινός πρέσβης: Τουρκία καταστροφέας της περιοχής… αμφιβολίες για EastMed


Προειδοποίηση στο Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ απηύθυνε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Λιβύη: Μάχες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες στην καρδιά της Τρίπολης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένοπλες ομάδες με επιρροή ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας τα ξημερώματα της Παρασκευής 12/04, πανικοβάλλοντας πολλούς ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι είχαν βγει για να γιορτάσουν τη δεύτερη ημέρα του Έιντ αλ Φιτρ, του τέλους του μήνα της νηστείας του ραμαζανιού, ανέφεραν λιβυκά ΜΜΕ χθες Παρασκευή.

Σε επιφυλακή και η Αθήνα για ενδεχόμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ


Αλεξία Τασούλη

Προβληματισμός και επιφυλακτικότητα για τις προθέσεις της Τεχεράνης

Εντείνεται η ανησυχία πως επίκειται επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χεζμπολάχ - Μετακινεί πυραύλους η Τεχεράνη


Όπως ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε «ένα μεγάλο στρατιωτικό συγκρότημα» της Χεζμπολάχ - Οι ΗΠΑ παρατήρησαν το Ιράν να ετοιμάζει έως και 100 πυραύλους κρουζ 

Πρώην επικεφαλής Μοσάντ: Το Ισραήλ πίστευε πως η Χαμάς είχε παρακμάσει


Είχαν σημάδια πως κάτι θα συμβεί, αλλά δεν μπορούσαν να διανοηθούν την επίθεση από 3.000 άντρες, τόνισε ο Ντάνι Γιατόμ για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Εικοσιπενταμελές πλήρωμα έχει το ισραηλινό πλοίο που κατέλαβαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Τα στενά του Ορμούζ βρίσκονται κοντά εκεί όπου έγινε η κατάληψη από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Kamran Jebreili

Είκοσι πέντε μέλη πληρώματος έχει το πλοίο που κατέλαβε το Ιράν το Σάββατο (13/4) κοντά στο Στενό του Ορμούζ, στον Κόλπο, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC.

Διχασμός στο Ιράν για την απάντηση προς το Ισραήλ- Τι παίζεται

Απρίλιος 13, 2024. Ελλάδα.

Διχασμός επικρατεί στη συνολική ηγεσία της Τεχεράνης ως προς την απάντηση στο Ισραήλ για την επίθεσή του στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας και το θάνατο σημαντικών διπλωματικών του μελών.

Ενα επιπλέον σύστημα πυραύλων Patriot στέλνει άμεσα η Γερμανία στο Κίεβο: «Συναγερμός» μετά την αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων


File Photo: Εκτόξευση πυραύλου Patriot. EPA, YONHAP SOUTH KOREA OUT

Η Γερμανία θα στείλει ένα “πρόσθετο” σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στο Κίεβο για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει την “αύξηση των ρωσικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Ουκρανίας”, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

ΗΠΑ και Βρετανία απαγορεύουν τις εισαγωγές μετάλλων-κλειδιών από τη Ρωσία


Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε χθες την εισαγωγή στις ΗΠΑ αλουμινίου, χαλκού και νικελίου ρωσικής προέλευσης, στο πλαίσιο επιπρόσθετων κυρώσεων που επιβάλλει από κοινού με τη Βρετανία προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας.

«Αν η Ουκρανία αρχίσει να αισθάνεται ότι θα χάσει τον πόλεμο δεν υπάρχει γυρισμός»: Απόστρατος Βρετανός στρατηγός εκτιμά ότι το 2024 το Κίεβο μπορεί να ηττηθεί από τη Ρωσία


FILE PHOTO: Από παλαιότερη διαδήλωση στο Κίεβο. EPA/FILIP SINGER

Ο πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ηττηθεί από τη Ρωσία το 2024.

ΗΠΑ: Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να πραγματοποιήσει "τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ανάπτυξη από τη σοβιετική εποχή"


Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να πραγματοποιήσει "τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ανάπτυξη από τη σοβιετική εποχή και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι νομίζαμε ότι ήταν εφικτό" στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Πεκίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με την Πιονγιάνγκ -Τι δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος


Η κινεζική ηγεσία έχει την θέληση να συνεργαστεί με την ηγεσία της Βόρειας Κορέας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την προώθηση της διμερούς συνεργασίας δήλωσε ο πρόεδρος της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης Ζάο Λετζί σε μία ομιλία του στην Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με μία χθεσινοβραδινή αναφορά του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.