Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 31 Μαρτίου/13 Απριλίου 1917: Ο Μωραϊτίνης βομβαρδίζει τη Βουλγαρία, το Μέτωπο της Μακεδονίας αφυπνίζεται

 

Ο Υποπλοίαρχος Αριστείδης Μωραϊτίνης.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες πολεμικές πράξεις της νέας “Συμμαχικής Στρατιάς της Ανατολής” (Armées alliées en Orient) που οργανώθηκε από τις δυνάμεις της Entente. Τον Μάρτιο του 1917, ο Γάλλος στρατηγός Sarrail μπορούσε να παρατάξει 24 Μεραρχίες, 6 γαλλικές, 6 αναδιοργανωμένες σερβικές, 7 βρετανικές, τρεις ελληνικές, 1 ιταλική και 3 ταξιαρχίες ρωσικές. 
Επρόκειτο για το πιο πολυεθνικό μέτωπο. Απέναντί τους βρίσκονταν 12 βουλγαρικές Μεραρχίες, 1 βουλγαρική ταξιαρχία και μια γερμανική Μεραρχία.
Η πρώτη επίθεση της Συμμαχικής Στρατιάς θα γίνει στα τέλη Απριλίου αλλά θα αποκρουστεί με σημαντικές απώλειες. Οι Σύμμαχοι θα ανακαλέσουν τις δυνάμεις τους παραμένοντας στο μέτωπο που ήδη είχε δημιουργηθεί από το Φθινόπωρο του 1915 γύρω από τη Θεσσαλονίκη (είχαν ήδη κερδίσει το όνομα “περβολάρηδες της Σαλονίκης” από τους ντόπιους).

Η παραπάνω αναφορά που βασίστηκε σε επίσημη πηγή (ΕΔΩ) δίνει το έναυσμα για μια απαραίτητη υποσημείωση καθώς εντοπίζεται εδώ μια ανακρίβεια. Το «κατόρθωμα του Μωραϊτίνη» περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο-ιστορική μελέτη του Πασχάλη Παλαβούζη, «Θάσος – το άγνωστο αεροδρόμιο (1916-1918)» (ISBN 978-618-82068-6-1, εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ) ο οποίος έχει πολλές φορές συνεργαστεί με το περιοδικό “ΠΤΗΣΗ”.

Η αλήθεια είναι ότι τη νύχτα της 31ης Μαρτίου 1917 (με το νέο ημερολόγιο) ο Μωραϊτίνης έχοντας σαν παρατηρητή τον Ανθυποπλοίαρχο (Ι) Παντελή Ψύχα πραγματοποίησε νυχτερινή επιδρομή στα βουλγαροκρατούμενα εδάφη της ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στη Δράμα (και όχι στο Ζέρεβιτς, το οποίο βρισκόταν στη λίμνη Βιστωνίδα στο νομό Ξάνθης και φιλοξενούσε γερμανική βάση υδροπλάνων).

Σύμφωνα με τα βρετανικά αρχεία, από την εβδομαδιαία αναφορά επιχειρήσεων #55 (6/4/1917): «Σάββατο, 31 Μαρτίου – Πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη νυχτερινή επιδρομή στη Δράμα από ένα Henri Farman. Το αεροδρόμιο δέχτηκε επίθεση από ύψος 600 ποδών με μία βόμβα των 100 λιβρών και τέσσερις των 16 λιβρών. Όλες έπεσαν πολύ κοντά στα υπόστεγα και μία βόμβα των 16 λιβρών πέτυχε απευθείας χτύπημα σε ένα από τα (πάνινα) υπόστεγα, το οποίο κατέρρευσε. Έπειτα ρίχτηκε μία βόμβα των 100 λιβρών από ύψος 500 ποδών στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου βρίσκονταν 3 τραίνα, προφανώς γεμάτα με στρατεύματα, μια που εκδηλώθηκε πυκνό πυρ με ατομικά όπλα. Αυτή η βόμβα έπεσε στο κέντρο του σιδηροδρομικού σταθμού και είναι σίγουρο πως προκάλεσε σημαντικές καταστροφές. Πιλότος – υποπλοίαρχος (Ι) Μωραϊτίνης με παρατηρητή τον ανθυποπλοίαρχο (Ι) Ψύχα (αμφότεροι του Ελληνικού Ναυτικού) με το (αεροσκάφος) HF.27 ‘9139’ (με κινητήρα C. U. υπ. αριθμ. ‘4560’)».

ΠΗΓΗ https://military-history.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου