Χρύσανθος Μανώλη
Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ενημερώνει με σημείωμά του το κοινό σε Κύπρο και Ελλάδα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές.
Ενημερώνει επίσης ότι το επόμενο διάστημα, για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον, θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών.
Προφανώς ο νέος φορέας υλοποίησης του έργου στέλνει μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι το έργο κρίνεται βιώσιμο από ξένους επενδυτές και ο ίδιος θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να εντάξει στην επένδυση μεγάλα επενδυτικά ταμεία και οργανισμούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.
Στο ίδιο σημείωμα, ο ΑΔΜΗΕ σχολιάζει χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, διευκρινίζοντας τα εξής:
«Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί «ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής», όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλεον επικαιροποημενες παραδοχές από εταιρεία των Big Four.
Ο ΑΔΜΗΕ προσθέτει ότι τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.
Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου.
Πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023.
«Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του Υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στον κρατικό επενδυτικό φορέα TAQA, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου», επισημαίνει ο νέος φορέας υλοποίησης.
Και προσθέτει τα εξής: «Το Great Sea Interconnector είναι ένα έργο που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος -το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ- στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα.
Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του, όπως έκαναν όταν το έργο είχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης».
Η αναφορά αυτή πιθανό να συνιστά εκδήλωση της δυσανασχέτησης του ΑΔΜΗΕ για τις πληροφορίες ότι θα εξεταστεί από κυπριακής πλευράς το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί ο σημερινός επιμερισμός διασυνοριακού κόστους, που προβλέπει ανάκτηση του κόστους κατά 63% από τους Κύπριους καταναλωτές ρεύματος και κατά 37% από τους καταναλωτές στην Ελλάδα. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως αντιλαμβάνεται ο Φιλελεύθερος, φέρει βαρέως και την απόφαση της ΡΑΕΚ, λίγες μέρες μετά τη ανεπίσημη μεταβίβαση του έργου στον ίδιο, από τη EuroAsia Interconnector, να αυξήσει το χρονικό διάστημα ανάκτησης του κόστους από τους επνεδυτές στα 35 χρόνια αντί στα 25 που ήταν πρηγουμένως.
Η ΡΑΕΚ ενημέρωσε τον ΑΔΜΗΕ ότι η πρόθεσή της να αυξήσει την περίοδο εξόφλησης του κόστους (για μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών, μάλλον) είχε κοινοιποιηθεί έγκαιρα στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης (EuroAsia Interconnector), ο οποίος προφανώς δεν ενημέρωσε τον διάδοχό του.
Το σημείωμα καταλήγει με το εξής: «Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως την στήριξη της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου