Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας;


Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας; Πώς διατηρήθηκε, όχι μόνον η γλώσσα, αλλά και η ελληνική παιδεία, μέσα στους τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας; Τι γνωρίζουμε για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα»; Τι είναι άραγε τα «μαθηματάρια»; Σε ποιες περιοχές άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα όπου έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης; Και πώς, τελικά, η παιδεία έθρεψε την ιδέα του αγώνα για την ελευθερία;

Η «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως» του 1509 στη Κωνσταντινούπολη


Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1509, ισχυρός σεισμός, γνωστός ως «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως», χτυπά την Κωνσταντινούπολη.

Ο σεισμός συνέβη περίπου στις 10μμ, είχε εκτιμώμενο μέγεθος 7,2 ± 0,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Συνοδεύτηκε από τσουνάμι με ύψος τουλάχιστον 6μ. και 45 ημέρες έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας. Τα θύματα αυτού του σεισμού είναι ελάχιστα γνωστά, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 4.000 έως 13.000, ενώ γκρεμίστηκαν 1070 σπίτια, 109 τζαμιά και μεγάλο μέρος των τειχών.

20. Θρίαμβος και καταστροφή 1940-1949

 

Ο Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη

Μια σειρά κειμένων του Γιώργου Καραμπελιά για την ελληνική ιστορία.

Η Ελλάδα, στη διάρκεια της Κατοχής, μέσα από ένα πρωτοφανές αντιστασιακό κίνημα, που εγκαινιάστηκε από μια πάνδημη κινητοποίηση ενάντια στην ιταλική εισβολή, εγκυμονούσε μια δυνητική λαϊκή επανάσταση. Στην απελευθέρωση, τον Οκτώβρη του 1944, το ήμισυ του πληθυσμού ήταν οργανωμένο ή ακολουθούσε το ΕΑΜ και ένα 10% περίπου τον ΕΔΕΣ και τις άλλες σοσιαλδημοκρατικές οργανώσεις, ενώ το 70-80% των νέων, ηλικίας 16 έως 25 χρόνων, συμμετείχε στην ΕΠΟΝ. Η παλιά Ελλάδα είχε κυριολεκτικά συντριβεί κάτω από τις μυλόπετρες της Κατοχής και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Προτεραιότητα στις υποδομές


 Γιάννης Ευαγγελίδης 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία ήταν πραγματικά πρωτοφανείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των βροχοπτώσεων στην Καρδίτσα ήταν 331 χιλιοστά και στο Μουζάκι 223 χιλιοστά. Ασύλληπτα νούμερα, που εξηγούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί εξαιτίας του όγκου του νερού τα φράγματα δεν άντεξαν και οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Από την άλλη, οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι ακραίοι καύσωνες αποτελούν παραδοσιακά τη «συνταγή» για τις λεγόμενες μεγα-πυρκαγιές, ειδικά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες, σε δασικές πυρκαγιές, περιοχές του κόσμου. Για αυτό και το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα επλήγη από εκατοντάδες πυρκαγιές αλλά και από μεγα-πυρκαγιές, όπως η τελευταία στον Εβρο, που προκάλεσε μάλιστα την απορία «γιατί δεν σβήνει».

Οι εγχώριες ελίτ και οι ευκαιρίες που χάνονται - Όσοι νομίζουν ότι το τουρκικό θηρίο χόρτασε θα πέσουν έξω

Αγωγός από το Ισραήλ και νέος… EastMed με «τάνκερ»


Γιάννος Χαραλαμπίδης  

Κλείνουν το μάτι στη Σ. Αραβία για τον άξονα με την Ινδία και οι ευλογίες των ΗΠΑ λόγω της κινέζικης «εισβολής» στην Ευρασία - H σημασία της Αλεξανδρούπολης και πώς οικοδομείται νέος άξονας και δίκτυο ασφάλειας και η σύνδεσή του με τους Άραβες και τους «εχθρούς της Δύσης»

Τον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής προσδοκούν να αλλάξουν το επόμενο διάστημα Κύπρος και Ελλάδα, με πρωταγωνιστή το Ισραήλ, που ως η περιφερειακή δύναμη σέρνει τον χορό, επιδιώκοντας να έχει ως συμπρωταγωνιστές άλλα κράτη που διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στη γειτονιά τους και διεθνώς, όπως είναι η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Γερμανικά παιχνίδια για κατάργηση του βέτο στην ΕΕ


Ανδρέας Πιμπίσιης 

Αίφνης τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο ήρθε να ανακινήσει ένα πολυσυζητημένο θέμα που ταλαιπωρείται εδώ και μερικά χρόνια, την κατάργηση του δικαιώματος βέτο που έχουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ανακίνησε το θέμα της αλλαγής του τρόπου που η ΕΕ λαμβάνει τις αποφάσεις προκαλώντας ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από δύο γειτονικές της χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Οι πλείστες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, είχαν εξ αρχής τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο να αρθεί το δικαίωμα βέτο που έχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ένοπλες Δυνάμεις: Απεγκλώβισαν ήδη 2029 πλημμυροπαθείς – Αγώνας δρόμου για να επουλωθούν οι πληγές της κακοκαιρίας(ΦΩΤΟ)


Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απεγκλωβίσει μέχρι στιγμής 2.029 πολίτες από τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

  • 475 πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ),
  • 35 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ),
  • 45 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και
  • 1474 από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με κατάλληλο εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές, μέρα νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο σώζοντας ζωές, μεταφέροντας πολίτες σε ασφαλή σημεία, συνδράμοντας με τα μηχανήματά τους, με ασθενοφόρα, λεωφορεία, λέμβους, πολεμικά πλοία, ελικόπτερα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μελέτη χρήσης του ΠΕΡΣΕΥΣ για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την περαιτέρω επιχειρησιακή αξιοποίηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού που εξασφαλίστηκε από την τελευταία δωρεά του Ιδρύματος “Αικατερίνης Λασκαρίδη”, έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη αρμόδιοι επιτελείς. Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΠΕΡΣΕΥΣ, την δωρεά του οποίου υπέγραψε στις 22 Ιουνίου ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, είναι το τέταρτο της κατηγορίας που προστίθεται στην δύναμη του Στόλου τα τελευταία έτη και είναι φυσικό πλέον λόγω του αριθμού, να εξετάζονται πιο προωθημένες ιδέες για την αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που προσφέρουν.

Αιμορραγία στην έρευνα και διάσωση με τα ελικόπτερα που λείπουν από κρίσιμες αποστολές: Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διέθεσαν ότι μπορούσε να πετάξει με ασφάλεια…


 Τα ελικόπτερα Super Puma εδώ και 3 δεκαετίες βρίσκονται πάντα εκεί που χρειάζεται γινόμενα ο απο μηχανής Θεός για ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Μπορεί τα φώτα να έχουν στραφεί και δικαιολογημένα, στην απογύμνωση του συστήματος έρευνας και διάσωσης λόγω της οριακής διαθεσιμότητας ελικοπτέρων Super Puma.

Όμως εκείνα που έλαμψαν δια της απουσίας τους από αυτή την έκτακτη ανάγκη για παροχή βοήθειας ήταν τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού ΝΗ-90.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στη σήψη και στην οργή


Αντώνης Πανούτσος

Το 2011 και την εποχή των Αγανακτισμένων ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάτω πλατεία βάσισε την πολιτική του στο ότι το παλιό κομματικό κατεστημένο είχε χρεοκοπήσει την Ελλάδα.

Αλήθειες και ψέματα για τα «πλημμυρισμένα» ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο


Μεγάλος ντόρος ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες απεικόνιζαν στρατιωτικά ελικόπτερα να βρίσκονται εν μέρει μέσα σε λάσπες.

Τούρκοι: Βυθίστηκαν ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού – Θα αποσυρθούν λόγω φθοράς; – Τι λέει η Ελλάδα


Μάλιστα στις τουρκικές αναρτήσεις υπάρχει και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Διονύσης Αντωνέλλος

Μαρινάκης: Χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις – Τα fake news διαψεύστηκαν πανηγυρικά


«Ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι πολίτες μεγάλων περιοχών αντιμετωπίζουν το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, διάφοροι βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στις Βρυξέλλες μέσα στην εβδομάδα ο Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΕΘ: Υπέρ των πληγέντων σε Θεσσαλία και Έβρο το 10% των εσόδων από τα εισιτήρια


Παράλληλα, το πρόγραμμα των συναυλιών της διοργάνωσης είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις

Υπέρ των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές στον Έβρο, θα διατεθεί το 10% των εσόδων από τα εισιτήρια της 87ης ΔΕΘ (9-17/9), με ελάχιστο ποσό τις 100.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα των Music Events Live, που ξεκινά αύριο και θα πραγματοποιηθεί κανονικά, θα είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που βίωσαν και βιώνουν δραματικές στιγμές. Αυτό επισημαίνει με σημερινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

Στη Λάρισα ξανά σήμερα ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε Φον ντερ Λάιεν για στήριξη από την Ε.Ε.


Στη Λάρισα θα μεταβεί για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του θα βρίσκονται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, που βρίσκονται ακόμη στη Λάρισα από την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού την Παρασκευή.

Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: Οι 3 «σκόπελοι» στον διάλογο με την Τουρκία και η παγίδα της Χάγης

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Με την πρόσφατη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη-Χακάν Φιντάν ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών Αθήνας-Αγκυρας, που μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα διευρυνθεί με τη συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν (σε λιγότερο από δύο εβδομάδες), τις συναντήσεις Γεραπετρίτη-Φιντάν ως και των υπουργών Αμυνας, Νίκου Δένδια-Γιασάρ Γκιουλέρ (στο περιθώριο των φθινοπωρινών συνόδων των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες), τις επαφές του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη για τη «χαλαρή»/ήπια θεματολογική ατζέντα μέσα στον Οκτώβριο (οικονομικά, εμπορικά, περιβαλλοντικά θέματα) και στις αρχές Δεκεμβρίου του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.

“Πόρτα” Μπάιντεν σε Ερντογάν στην G20, ΗΠΑ, σουλτάνος και Ρωσία


Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, τελικά έλεγε την αλήθεια: ότι δηλαδή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δεν θα συναντούσε τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Νέο Δελχί, στο περιθώριο της συνόδου της G-20. Έτσι, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του Ερντογάν, για μία τετ-α-τέτ συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να έχει την ευκαιρία να παίξει το εσωτερικό παιγνίδι του. 

Ερντογάν: Μίλησα με τον Μπάιντεν για τα F16 – Συνδέει συνεχώς το θέμα με τη Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο των G20 στο Νέο Δελχί AP Photo/Dar Yasin

Το ζήτημα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, κατά τη σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, στο Νέο Δελχί.

G20: Τετ α τετ Ερντογάν - Σίσι έπειτα από μία δεκαετία


ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, σηματοδοτώντας το τέλος μίας δεκαετίας τεταμένων διμερών σχέσεων.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα σώοι 108 Έλληνες από το Μαρόκο


Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" σώοι οι 108 επιβάτες της ειδικής πτήσης επαναπατρισμού της Aegean, η οποία δρομολογήθηκε χθες από την εταιρεία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Μαρόκο: Οι διασώστες ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια -Πάνω από 2.000 οι νεκροί του σεισμού


Οι διασώστες αναζητούν σήμερα επιζώντες μετά τον φονικότερο σεισμό που έχει πλήξει το Μαρόκο εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες, την ώρα που οι νεκροί ήδη ξεπερνούν τους 2.000.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν πραξικόπημα στην Αρμενία;


Οι πληροφορίες για τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με το Ερεβάν εξόργισε τον Πούτιν

Σεπτέμβριος 9, 2023. Ελλάδα.

Το κανάλι Bagramyan 26 στο Telegram που είναι προσκείμενο των αρμενικών αρχών, ανέφερε πρόσφατα ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στο Ερεβάν με τη βοήθεια μισθοφόρων από την ομάδα Βάγκνερ.

Ουκρανία: Επιμένει για διεθνές δικαστήριο κατά του Πούτιν και μεταφορά παγωμένων ρωσικών πόρων στο Κίεβο


«Υπάρχουν διαφωνίες για το πρώτο και ξεκάθαρα έλλειψη βούλησης για το δεύτερο», ανέφερε για τη στάση των Δυτικών συμμάχων ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών

Τεστ για τον Πούτιν οι περιφερειακές εκλογές και οι ψευδοεκλογές


Τοπικές εκλογές σήμερα στη Ρωσία χωρίς αντιπολίτευση, αλλά και ψευδο-κάλπες στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές. Οι στόχοι του Κρεμλίνου, οι συμμετέχοντες, οι απέχοντες και οι κυρώσεις.

Μπάιντεν: Ανακοίνωσε εμπορικό διάδρομο Ινδίας-Μ.Ανατολής-Ευρώπης μέσω Ισραήλ – Σχέδιο χωρίς αντίκρισμα για τον εκφοβισμό της Κίνας


Στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία εμπορικού διαδρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδεθεί η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη με μία ποικιλία υποδομών, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή σιδηροδρόμου που θα συνδέσει τον Περσικό Κόλπο και την Μεσόγειο, διασχίζοντας τα ΗΑΕ, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και θα καταλήγει στις ισραηλινές μεσογειακές ακτές.

Ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν σήμερα στο Βιετνάμ – Εκνευρισμός στην Κίνα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα στο Βιετνάμ με στόχο να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, υπό το φόντο της αντιπαλότητας των ΗΠΑ με την Κίνα.