Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Αιμορραγία στην έρευνα και διάσωση με τα ελικόπτερα που λείπουν από κρίσιμες αποστολές: Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διέθεσαν ότι μπορούσε να πετάξει με ασφάλεια…


 Τα ελικόπτερα Super Puma εδώ και 3 δεκαετίες βρίσκονται πάντα εκεί που χρειάζεται γινόμενα ο απο μηχανής Θεός για ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Μπορεί τα φώτα να έχουν στραφεί και δικαιολογημένα, στην απογύμνωση του συστήματος έρευνας και διάσωσης λόγω της οριακής διαθεσιμότητας ελικοπτέρων Super Puma.

Όμως εκείνα που έλαμψαν δια της απουσίας τους από αυτή την έκτακτη ανάγκη για παροχή βοήθειας ήταν τα ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού ΝΗ-90.

Ελικόπτερα σχεδόν καινούρια με ελάχιστες ώρες πτήσης τα οποία με την άφιξή τους στην Ελλάδα αιμορραγούσαν- και συνεχίζουν- λόγω  της έλλειψης μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης.

Μπορεί ο ελληνογαλλικός διάλογος να έχει εκκινήσει περίπου από το 2020 με σκοπό ν’αποκατασταθεί το κακό προηγούμενο, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα με αποτέλεσμα τα προβλήματα με τις διαθεσιμότητες να παραμένουν.

  • Πριν από λίγα χρόνια τα ΝΗ-90 είχαν έρθει αντιμέτωπα με τεχνική οδηγία που αφορούσε την χρήση του βαρούλκου για την έρευνα και διάσωση (hoist), ύστερα από ατύχημα που είχε γίνει στο εξωτερικό.

Η εταιρεία επιβαρύνθηκε για τα ΝΗ-90 που είχε πουλήσει ώστε να αποστείλει ανταλλακτικά που αφορούσαν την επιδιόρθωση του προσδιορισμένου θέματος.

Από τότε ως σήμερα έχει περάσει περίπου μια 5ετία, τα ΝΗ-90 μπορεί να κοσμούν την βάση των Μεγάρων, στο 2ο Τάγμα ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και τα υπόστεγα της Μοίρας Αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων, πλην όμως τα περισσότερα αποτελούν μια παρατεταμένη «στατική έκθεση».

Τα ΝΗ-90 μπορούμε φυσικά, όπως και πολλούς άλλους τύπους ελικοπτέρων να μετέχουν σε αεροδιακομιδές από νησιά στο Αν. Αιγαίο, αλλά και ως μέσο μεταφοράς VIP σε ακριτικές περιοχές!

Βεβαίως το βάρος της έρευνας και διάσωσης θεσμικά δεν ανήκει στα ΝΗ-90, αλλά ούτε και στα Chinook τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον μαζικό απεγκλωβισμό 93 συμπολιτών μας από το χωριό Βλοχός.

Επιπλέον είτε Chinook του 4ου Τάγματος ελικοπτέρων, είτε της Μοίρας ειδικών αεροπορικών επιχειρήσεων έδωσαν το παρόν κατά τη μεταφορά τροφίμων και πόσιμου νερού σε κομβικά σημεία ώστε στη συνέχεια με βάρκες τα στελέχη του στρατού ξηράς ή οι διασώστες του πυροσβεστικούσώματος να τα προωθήσουν στους ανθρώπους που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν τα  σπίτια τους.


Και το καταγράφουμε αυτό μιας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, διέθεσαν ότι μπορούσε να πετάξει με ασφάλεια πάνω από τις περιοχές που ήταν κατακλεισμένες από τόνους νερού και λάσπης.

Διαχρονικός πονοκέφαλος δίχως λύσεις

Το θέμα των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης δεν είναι κάτι καινούριο για το αεροπορικό επιτελείο.

Αρκετοί αρχηγοί της πολεμικής αεροπορίας, όπως και αρχηγοί ΓΕΕΘΑ κάθε μέρα στην πρωινή αναφορά γνώριζαν τις ελλειπτικές διαθεσιμότητες για τα Super Puma.

Ήταν και παραμένει δυστυχώς ο ξεχωριστός πονοκέφαλος μαζί με τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130.


Αλλά και οι προσπάθειες να δοθεί λύση μέσω ιδιωτών στο ζήτημα της συντήρησής τους φαίνεται ότι έχει πέσει σε κενό αέρος. Στον τομέα αυτό νομικά ζητήματα έχουν οδηγήσει στο πάγωμα των διαδικασιών καθώς αναζητούνται οι πιστοποιήσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία των ελικοπτέρων.

Από την άλλη πλευρά οι διερευνητικές επαφές του αεροπορικού επιτελείου με την κατασκευάστρια εταιρεία για την αναβάθμιση μέρους του υφιστάμενου στόλου έχουν τις δικές τους δυσκολίες.

Κυρίως επειδή η κοστολόγηση μιας τέτοιας κίνησης αγγίζει νούμερα αγοράς ολοκαίνουριων μέσων έρευνας και διάσωσης.

Την ίδια στιγμή ο νέος πονοκέφαλος που έρχεται να προστεθεί είναι οι μεγάλες επιθεωρήσεις που πρέπει να περάσουν από μέρα σε μέρα ορισμένα εκ των διαθεσίμων Super Puma.

Ποιος μπορεί ν’ αναλάβει την κίνηση αυτή και να την ολοκληρώσει, διότι στο παρελθόν όσοι ανέλαβαν την δράση αυτή δεν έφεραν το απολύτως επιθυμητό αποτέλεσμα, κυρίωςτο χρονικό.

Όποια λύση κι αν βρεθεί απαιτείται χρόνος

Ο φάκελος της έρευνας και διάσωσης έχει περάσει εκτάκτως και στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διότι μπορεί ως νούμερα να γράφετε ότι υπάρχουν 12 Super Puma, το ερωτηματικό είναι πόσα από αυτά είναι διαθέσιμα και με περίσσευμα ωρών πτήσης.

Τις επόμενες ημέρες το ίδιο θέμα τίθεται στο αεροπορικό συμβούλιο και στη συνέχεια στο συμβούλιο της στρατιωτικής ηγεσίας. Και αυτό διότι έχει ολοκληρωθεί η επιχειρησιακή αξιολόγηση πάνω σε προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τρεις εταιρείες για νέα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης.

Όμως εφόσον ληφθεί απόφαση για προμήθεια νέων μέσων, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε ο γόρδιος δεσμός.

Από την ώρα της απόφασης μέχρι τη συμβασιοποίηση, την εντολή κατασκευής, τι δοκιμές, την παράδοση των πρώτων ελικοπτέρων, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα μακρύς, με πολλά αγκάθια και παγίδες.

Η κυριότερη αφορά την συνέχιση της έλλειψης μέσων που οδηγεί στην δυσκολία υπεράσπισης της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης στο Αρχιπέλαγος, εκεί δηλαδή που καραδοκεί πάντα η γείτονα να αμφισβητήσει τις διεθνείς αποφάσεις για το ποιος έχει τον πρώτο
λόγο στο SAR στην περιοχή αυτή.

ΠΗΓΗ hellasjournal

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου