Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Η Αρχαιοελληνική Αντίληψη Περί Πατρίδας και ο Σημερινός Ευτελισμός της

H περί πατρίδας πολιτική αντίληψη των κλασικών ελλήνων και η νεώτερη προπαγανδιστική διαστροφή της σε “πατριωτισμό”, “εθνική ενότητα” και “εθνική ομοψυχία”. Οι έλληνες δεν μάχονταν για «ιδέες», «ιδανικά» και άλλες ιδεολογικοποιημένες (αυτ)απάτες, αλλά για απόλυτα καθορισμένες και χειροπιαστές σημασίες, όπως η πόλη – πατρίδα. Η τελευταία σε πλήρη αντίθεση με τον σημερινό συσκοτισμό της («έθνος – κράτος») δεν ήταν μια ιδεολογική αφαίρεση· ήταν πρωταρχικά μια αυτοκυβερνώμενη ανθρώπινη κοινότητα, η οποία αυτοπροσδιοριζόταν βιολογικά (κοινός γεννήτορας και πρόγονοι) χρονικά (κοινή ιστορική διαδρομή), συνειδησιακά (κοινά έθιμα, θεσμοί, σημασίες κ.λπ.) και μόνο δευτερευόντως, γεωγραφικά.

Η Αλεξάνδρεια είχε χτιστεί ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο στα γενέθλια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Οι Ιταλοί αρχαιοαστρονόμοι δρ. Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Πολυτεχνείου του Μιλάνο υποστηρίζουν σε πρόσφατη δημοσίευσή τους ότι η αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου είχε χτιστεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο την ημέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο μεγάλος κεντρικός δρόμος της πόλης, η Κανωπική Οδός ή Μέσον Πεδίον, ευθυγραμμίζεται σχεδόν τέλεια με τον ήλιο όπως θα ανέτελλε το πρωινό της 20ής Ιουλίου 356 π.Χ. σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το σύνηθες σε πόλεις εκείνης της εποχής θα ήταν η κύρια οδός να είχε σχεδιαστεί παράλληλη με την ακτή της Μεσογείου, και παρ' όλο που η Κανωπική οδός ήταν με κατεύθυνση δυτική/ανατολική, παρεκκλίνει από την παράλληλο με την παραλία.

Το τέλος ενός θρύλου: Με δάκρυα στα μάτια η τελευταία πτήση για τα phantom – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης, η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, εκεί όπου για τέσσερις περίπου δεκαετίες επιχείρησαν με δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσεις τα θρυλικά αεροσκάφη phantom της Πολεμικής Αεροπορίας μας.


Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 1978, όταν το πρώτο phantom με αριθμό 1761 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Έκτοτε με συνολικά 181.000 ώρες πτήσεις (!) τα phantom προσέφεραν τα μέγιστα στην Πολεμική Αεροπορία και την πατρίδα, καταγράφοντας ωστόσο 12 ανθρώπινες απώλειες για το υπέρτατο εθνικό καθήκον.

Η Ελλάδα της ΑΟΖ

Του Ν. Λυγερού

Η Ελλάδα της ΑΟΖ δεν είναι ακόμα αυτό που ζούμε λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν κατάλαβαν ότι το μέγεθός της ούτε την εμβέλειά της όσον αφορά στη γεωπολιτική. Σίγουρα τα 20 θαλάσσια οικόπεδα έδωσαν ένα σοβαρό δείγμα της διάστασής της ακόμα και στους πιο άσχετους με το θέμα. Ενώ οι αντίπαλοι της ΑΟΖ ακόμα αφρίζουν για την εξέλιξη που έχουμε στο χώρο του Ελληνισμού. Με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουμε 33 θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο εκεί όπου κανείς δεν πίστευε σε τίποτα πριν μερικά χρόνια μόνο.

Στο στόχαστρο των Τούρκων - Ξένοι διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ

Για τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τους πολίτες ξένων κρατών ενημέρωσε η Λευκωσία διπλωματικές αποστολές, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την έκδοση «οδηγίας προς ναυτιλλομένους» από την Τουρκία για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε προς χώρες οι οποίες έχουν εμπλοκή στις έρευνες που διεξάγονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της περιοχής που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Οι Βρυξέλλες αναθεωρούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Εκκρεμούν προς ψήφιση εκατό μέτρα

Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου εξέφρασε, Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις.

Σουλτς: Δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους της Γερμανίας να ψηφίσουν για τη θανατική ποινή - Δηλώσεις στο Der Spiegel

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα δημοψήφισμα που αντιτίθεται στις αξίες και σύνταγμά μας», τόνισε ο υποψήφιος για την καγκελαρία
Αποφασισμένος να εμποδίσει τη συμμετοχή των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία σε ένα πιθανό δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της καμπάνιας που διεξάγει για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας.