Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ βλήμα ελληνικής σφεντόνας 2.200 ετών

Ανακαλύφθηκε στη Γιαβνέ ελληνική σφεντόνα 2.200 ετών. Το μολύβδινο βλήμα φέρει την ελληνική φράση «Νίκη σε Ηρακλή και Χάρωνα».
twitter/Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

 Γιάννης Κατσαρός

Το όπλο φέρει επιγραφή στα ελληνικά και πιθανώς χρησιμοποίηθηκε εναντίον των Ασμοναίων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που σχετίζεται με τη Χανουκά.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ αποκάλυψε την Πέμπτη ένα μολυβένιο βλήμα σφεντόνας από την ελληνιστική περίοδο που φέρει πάνω του μια ελληνική επιγραφή με όρκο νίκης σε μάχη και πιθανώς να συνδέεται με την ιστορία της Χανουκά.

ΑΠΘ: Επιστημονικό συνέδριο για τους πρόσφυγες του 1922 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το απόγευμα η τελετή έναρξης ενώ οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο – Στο επίκεντρο ο ρόλος τους στη Νεοελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα

Επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Οι πρόσφυγες του 1922: Μια κρίσιμη συνιστώσα της Νεοελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα» διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε εκδήλωση των συμμαθητών του στη Σχολή Ευελπίδων ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος(Φωτο)

Σε εκδήλωση της τάξης του, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής στη Βάρη Αττικής, με μέριμνα του Συνδέσμου της, παραβρέθηκε, χθες, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ως απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τάξης 1983.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου εντός της Σχολής, κατά την οποία μνημονεύτηκαν τα ονόματα των εκλιπόντων αξιωματικών τάξης 1983, προβολή οπτικοακουστικού υλικού με δράσεις του Συνδέσμου της τάξης και παρουσίαση της βασικής ενημέρωσης της Σχολής.

Μελέτη για Περιφερόμενα Πυρομαχικά και ο εφοδιασμός του Πεζικού αντί για SPIKE NLOS

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε μελέτη εκπονήσεως προγράμματος προμήθειας Περιφερομένων Πυρομαχικών (Loitering Munition) έχουν προβεί σύμφωνα με πληροφορίες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η πρόβλεψη αφορά πρόγραμμα ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς, σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφορία, η μελέτη είναι διακλαδική αφού εξετάζει την συνολική κάλυψη αναγκών όλων των Κλάδων.

Τα Περιφερόμενα Πυρομαχικά γνωρίζουν όλο και μεγαλύτερη διάδοση καθώς η επιχειρησιακή τους αξία αναγνωρίζεται αλλά και αναδεικνύεται στα πρόσφατα πεδία μαχών όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν σοβαρά την φυσιογνωμία των πολεμικών αναμετρήσεων. Το επιδειχθέν ελληνικό ενδιαφέρον, συμβαδίζει με την τάση και δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το αν υφίσταται διακλαδικό ενδιαφέρον.

Πλήρης επιβεβαίωση: Με Πακιστανούς πιλότους πετούσαν τα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο

Διονύσης Αντωνέλλος 

Τελικά το παραπάνω σενάριο επιβεβαιώθηκε από τους ίδους τους Πακιστανούς.

Πλήρης επιβεβαίωση: Με Πακιστανούς πιλότους πετούσαν τα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο αφού μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία εκδιώχθηκαν πολλοί Τούρκοι πιλότοι από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

«Oruc Reis: Με γερασμένους πιλότους πετούν τα τουρκικά F 16;» ήταν ο τίτλος σε δημοσίευση του Sportime στις 20 Αυγούστου 2020.

Ο Ερντογάν ζητά απεγνωσμένα την απέλασή του από τη Σουηδία: Ο Μπουλέντ Κενές εξηγεί γιατί και πώς είναι πιο δόλιος από τον Πούτιν

 FILE PHOTO: Ο Τούρκος δημοσιογράφος, Μπουλέντ Κενές, αυτοεξόριστος στην Σουηδία, ένας από τους “τρομοκράτες” που ζητά την απέλασή τους ο Ερντογάν. Screenshot via YouTube

O Μπουλέντ Κενές, είναι ένας Τούρκος που διετέλεσε αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας Today’s Zaman. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 για εξύβριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση επειδή άσκησε κριτική στον πρόεδρο στο Twitter.

Ελληνικός Στρατός: Πέντε δραστικές εξελίξεις για το Πυροβολικό Μάχης από τους Γερμανούς, νέα πυρομαχικά με βεληνεκές 63 χιλιόμετρα και νέα κάννη 155 χιλιοστών που αυξάνει περαιτέρω το βεληνεκές

Γιάννης Νικήτας

Ανταπόκριση από το Βερολίνο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζεται για τελευταία μέρα η παρουσίαση των νέων προϊόντων της γερμανικής Rheinmetall με άμεσο ενδιαφέρον για τον Ελληνικό Στρατό και το Πυροβολικό Μάχης συγκεκριμένα. Τα στελέχη της Rheinmetall παρουσίασαν πέντε κομβικές εξελίξεις για το Πυροβολικό Μάχης του Στρατού Ξηράς.

Συγκεκριμένα η πρώτη κυρίαρχη εξέλιξη αφορά τα νέα βελτιωμένα πυρομαχικά Assegai διαμετρήματος των 155mm τα οποία αυξάνουν δραστικά το μέγιστο βεληνεκές των PzH-2000GR

Ελληνοτουρκικά: Η παρέμβαση Κογκρέσου και το παρασκήνιο για τα F16

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Σαφέστατο μήνυμα προς την Αγκυρα και την κατ’ εξακολούθηση παραβατική συμπεριφορά της αναφορικά με τις υπερπτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από τα νησιά μας έστειλε χθες το αμερικανικό Κογκρέσο συμπεριλαμβάνοντας σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.Χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (ο οποίος μόλις εγκριθεί από την Ολομέλεια και υπογραφεί από τον πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους) επισημαίνουν: «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Ναυπηγεία Ελευσίνας:Τι «είδαν» οι Βρετανοί και οι δυνατότητες στο αμυντικό σκέλος

 Αντιόπη Σχοινά

Το αμυντικό πρόσωπο των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και τις δυνατότητες που θα έχει όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευστικές εργασίες σε αυτό που έχουν χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2023, σκιαγραφείται πλέον από την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη χθες στα  Ναυπηγεία του Βρετανού Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Leo Docherty, συνοδεία του Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Matthew Lodge, του στρατιωτικού ακόλουθου Captain of Royal Navy, κ. Alex Bush, του εμπορικού ακόλουθου κ. Σωτήρη Λεοντάρη και του Εμπορικού Διευθυντή της BAE Systems Ελλάδος κ. Αθανάσιο Στάμου.

Πώς ο εξ απορρήτων του Ερντογάν βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις κυρώσεις

Τη συνεργασία μέλους του στενού κύκλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με την ισχυρή ελίτ του Ιράν προκειμένου να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις και η Τεχεράνη να μπορεί να πουλάει πετρέλαιο σε Κίνα και Ρωσία, αποκαλύπτει το Politico.  

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, στις 22 Μαρτίου του 2021, «μερικοί από τους πιο επικίνδυνους άνδρες του κόσμου» συναντήθηκαν σε ιστορικό παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Βηρυτού για να μιλήσουν για την Τουρκία. Στη μυστική αυτή συνάντηση συμμετείχε υψηλόβαθμος της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και μια ομάδα επιχειρηματιών από την Τουρκία με επικεφαλής τον Σιτκί Αγιάν, εξ απορρήτων του Ερντογάν και ιδιοκτήτης της Som Petrol Ticaret. 

«Άκυρο» Μακρόν στον Ερντογάν - Δεν πάει στην Τουρκία

 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να επισκεφτεί την Τουρκία, όσο δεν εξομαλύνονται οι σχέσεις με τη χώρα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν φαίνεται πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία, όσο οι εντάσεις παραμένουν ψηλά πριν από τις εκλογές στη χώρα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN Μαρία Ζαχαράκη, γαλλικές πηγές λένε ότι οι διαφωνίες για θέματα, όπως η ανατολική Μεσόγειος πρέπει να εξομαλυνθούν πριν ο Μακρόν αποδεχθεί την πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπόθεση 16χρονου Ρομά: “Πάρτε το κεφάλι” αυτού του αστυνομικού… να μετρήσουμε όμως τα αδικήματα;

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έφτασαν οι γονείς του 16χρονου Ρομά, ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού, στη διάρκεια καταδίωξης. Αναμένεται να προσέλθουν, συνοδεία του δικηγόρου τους, στο γραφείο του α’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, που χειρίζεται την υπόθεση, για να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο 32χρονος κατηγορούμενος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

Αυτά αναφέρει η ειδησιογραφία πέραν των εκτρόπων που προκάλεσαν ομάδες λίγων, ευτυχώς, Ρομά.

Θεσσαλονίκη: Η κατάθεση του αστυνομικού που πυροβόλησε κατά του 16χρονου

Γιάννης Σουλιώτης 

«Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», αναφέρει μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατά του 16χρονου κατά τη διάρκεια της καταδίωξης 

Τα όσα προηγήθηκαν μέχρι τον τραυματισμό και την ακινητοποίηση του 16χρονου Ρομά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη περιγράφει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατά του νεαρού με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι. 

Γ. Καραμπελιάς στο newshub.gr: H Επανάσταση και η Αντεπανάσταση στην Ελλάδα- Η έρευνα για τη Μικρασιατική καταστροφή (βίντεο)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μιλά στο newshub.gr παραχωρώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη (από την οποία σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το νέο του βιβλίο. 

Γ. Αυφαντής : Αλλαγή ατζέντας με 12 ν.μ. και εξοπλισμό πλήγματος στα νησιά

 

Ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Αυφαντής, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να δρα αντανακλαστικά στις εξελίξεις που στρατηγικά διαμορφώνει στην Ανατολική Μεσόγιεο η Τουρκία, γιατί  έτσι κινδυνεύει  να βρεθεί σε ένα τραπέζι συνομιλιών επί της Τουρκικής ατζέντας , σε βάρος κυριαριχκών μας δικαιωμάτων και κυριαρχίας. 

I. Παπαφλωράτος: "Θεωρώ οτι το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος Ερντογάν θα φερθεί με νηφαλιότητα"

 

Ο Νομικός Διεθνολόγος- Καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών, Ιωάννης Παπαφλωράτος μιλάει στο NaftemporikiTV

Σάββας Καλεντερίδης: Η επίθεση στον Α/ΓΕΕΘΑ στρ. Φλώρο, πλήττει την εθνική μας άμυνα

 
Σάββας Καλεντερίδης: Η επίθεση στον Α/ΓΕΕΘΑ στρ. Φλώρο, πλήττει την εθνική μας άμυνα

Ιγνατίου Μ.: " Ύψιστη προειδοποίηση στην Τουρκία από ... "

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου μας ενημερώνει από την Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στο θέμα της αγοράς των F-16 από την Τουρκία (07-12-2022).

Απειλές και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ κατά της Ελλάδας | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

1. Αποκλιμάκωση με «διπλωματικά» μέσα ζητούν οι ΗΠΑ από Αθήνα-Άγκυρα
2. Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους επίδοξους πραξικοπηματίες στη Γερμανία
3. Απειλές και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ κατά της Ελλάδας
4. Νέα προειδοποίηση Πούτιν: Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου υπάρχει ακόμα
5. Σοκ από το βίντεο του θανάτου νεαρής βουλευτίνας στο Ντονιέτσκ από οβίδα
6. Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην ΕΕ για το πλαφόν στο αέριο
7. Δίκη για Μάτι: Με φωτογραφίες θυμάτων γέμισαν τα έδρανα του ακροατηρίου

Μπαλτζώης Ι.: Οι ασκήσεις έγιναν σε Λέσβο και Ρόδο γιατί ...

 

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης μίλησε για τους πανηγυρισμούς των Τούρκων για τα F-16 (07-12-2022).

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

 

1. Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
2. Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Σοκ στην Τουρκία: Ηγέτης σέκτας πάντρεψε το 6χρονο παιδί του | Ώρα Ελλάδος 08/12/2022 | OPEN TV

 
1. Ο Π. Ιωακειμίδης και ο Λ. Τζούμης για τα ελληνοτουρκικά
2. Σοκ στην Τουρκία: Ηγέτης σέκτας πάντρεψε το 6χρονο παιδί του

Τσαβούσογλου: «Θέλουμε τα F-16 δίχως περιοριστικούς όρους» | Σήμερα | 08/12/2022

 
1. Πορτοσάλτε: «Ο σκηνοθέτης που έδειξε τον πρωθυπουργό την ώρα που μιλούσε ο Σαμαράς δεν είναι καλός
2. Σέρμπος: «Ο Ερντογάν έλαβε το μήνυμα από τους δυτικούς ηγέτες...»
3. Νέα επίθεση από Ακάρ: «Να ξυπνήσουν οι Έλληνες - Να μην παρασύρονται από άλλους»
4. Τσαβούσογλου: «Θέλουμε τα F-16 δίχως περιοριστικούς όρους»
5. Ντόρα Μπακογιάννη: Για πρώτη φορά ανησυχώ με την Τουρκία - Φοβάμαι την περίοδο της ακυβερνησίας
6. Πόλεμος Κυβέρνησης - Αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις