O Μπουλέντ Κενές, είναι ένας Τούρκος που διετέλεσε αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης εφημερίδας Today’s Zaman. Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 για εξύβριση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση επειδή άσκησε κριτική στον πρόεδρο στο Twitter.
Το 2016, κυκλοφόρησε ένταλμα σύλληψης από το καθεστώς Ερντογάν για τον Κένες μαζί με άλλους 46 εξέχοντες δημοσιογράφους και συγγραφείς, οι οποίοι πιάστηκαν σε ένα ακόμη κύμα καταστολής όταν ο Ερντογάν συνέλαβε περίπου 100.000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων δημοσιογράφων) με την κατηγορία ότι συνδέονται με τον στρατό που σχεδίαζε πραξικόπημα.
Η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν ζητούν την έκδοση του Κένες από τη Σουηδία, όπου ζει τα τελευταία 6,5 χρόνια. Σε συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Ερντογάν παρουσίασε την έκδοση του δημοσιογράφου ως προϋπόθεση για την επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Κένες εξήγησε στον ρωσικό ανεξάρτητο ερευνητικό ιστότοπο The Insider πώς το καθεστώς του Ερντογάν διώκει δημοσιογράφους, με ποιους τρόπους τα καθεστώτα του Ερντογάν και του Πούτιν είναι παρόμοια και πώς ο ίδιος έγινε διαπραγματευτικό χαρτί για την συμφωνία της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πώς ο Ερντογάν έγινε δικτάτορας
Είμαι απλώς δημοσιογράφος, αλλά υπερασπίζομαι τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπερασπίζομαι τη δημοσιογραφία και προσπαθώ να υπερασπιστώ τα δικαιώματα όλων των τμημάτων της κοινωνίας – LGBT, Τούρκων, μη μουσουλμάνων κ.λπ, λέει στην συνέντευξή του στο The Insider ο Κερές.
Το 2011, συνειδητοποίησα ότι ο Ερντογάν, ο τότε πρωθυπουργός, είχε επιστρέψει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» του: στην αρχική του ριζοσπαστική ισλαμιστική ατζέντα.
Εγκατέλειψε τη δημοκρατική διαδικασία, προσπάθησε να υπονομεύσει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και εγκατέλειψε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων ως μέρος της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ. Εγκατέλειψε επίσης την πολιτική μηδενικού προβλήματος με τους γείτονες. Μετά τις εκλογές του 2011, άρχισε να εξάγει πόλεμο, συγκρούσεις, χάος και αστάθεια στις γειτονικές χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.
Στις εκλογές του 2011, πήρε σχεδόν το 50% των ψήφων και συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αραβικές εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ως ευκαιρία να γίνει ένας ισχυρός ηγέτης όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο το Ισλαμικό κόσμο σαν Χαλίφης, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα και μια δημοκρατία.
Ελλείψει μέσων για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να εφεύρει νέα όργανα, άσχημα και βρώμικα, — χρησιμοποιώντας ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες, ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και τζιχαντιστές για να οδηγήσει την πολιτική του ατζέντα. Χρησιμοποίησε αυτή την τακτική στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων.
Για να εξασφαλίσει τη συνεργασία τους, χρειαζόταν χρήματα, αλλά δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει νόμιμα δημόσια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει παράνομες τζιχαντιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, έτσι δημιούργησε οικονομικά περιουσιακά στοιχεία μέσω της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος για να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα.
Ως δημοσιογράφος που υποστηρίζει τη φιλελεύθερη δημοκρατία με όλες τις αξίες, τους κανόνες και τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια, συνειδητοποίησα ότι ο Ερντογάν είχε εγκαταλείψει την ιδέα οποιασδήποτε θετικής μεταρρύθμισης στην Τουρκία υπέρ της δικής του ριζοσπαστικής ισλαμιστικής πορείας .
Καθώς διέφευγε από τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλο και περισσότερο, η κριτική μου γινόταν πιο σκληρή. Η στάση μου επηρέασε άμεσα τη γραμμή σύνταξης της εφημερίδας μου. Στα τέλη του 2011, ήμουν ήδη στόχος συχνού λιντσάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατόπιν εντολής του καθεστώτος του Ερντογάν. Μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς του 2013 που αποκάλυψαν τις παράνομες πράξεις της οικογένειάς του και των μελών του υπουργικού συμβουλίου του, εκκαθάρισε δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομικούς που τους είχαν ρίξει φως.
- Το 2014, εφηύρε ακόμη και ένα νέο λεγόμενο «νόμιμο» σώμα, φερόμενο ως δικαστήριο.
Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του δικαστικού σώματος, ο Ερντογάν και η συνοδεία του ξεκίνησαν δεκάδες δήθεν νομικές έρευνες και άνοιξαν δεκάδες δικαστικές υποθέσεις εναντίον μας, ειδικά εμένα και των συντακτών μου.
Το καθεστώς με κράτησε πολλές φορές, με συνέλαβε μια φορά και με έβαλε στη φυλακή. Χάρη στη διεθνή πίεση και την ανταπόκριση των διεθνών φορέων του Τύπου και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το καθεστώς δεν μπόρεσε να με κρατήσει στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα και έπρεπε να με απελευθερώσει.
Πολλοί από τους εξέχοντες συναδέλφους μου ήταν πολύ λιγότερο τυχεροί και εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή για τη δημοσιογραφία τους, για την αποκάλυψη των άσχημων σχέσεων του Ερντογάν με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, τη διαφθορά του και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το καθεστώς του Ερντογάν υποστήριξε αυτές τις τζιχαντιστικές και τρομοκρατικές ομάδες στέλνοντας χιλιάδες φορτηγά γεμάτα πυρομαχικά, προμήθειες ή όπλα. Έχετε υπόψη σας, αυτές οι ομάδες δεν ήταν καθόλου αβλαβείς: ήταν αυτές που δημιούργησαν στη συνέχεια το ISIS.
Όταν ο Ερντογάν άρχισε να υποστηρίζει αυτές τις τζιχαντιστικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, δεν υπήρχε ISIS – ή DAESH, όπως το λέμε τώρα. Οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από το καθεστώς του Ερντογάν ενώθηκαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν το DAESH το 2014.
Ερντογάν και Πούτιν
Φυσικά, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν. Είναι και οι δύο αυταρχικοί και δικτάτορες στα όρια του ολοκληρωτισμού.
Εκτιμώ και τα δύο καθεστώτα ως αυταρχικά, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης ή ελεύθερος Τύπος, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κράτος δικαίου, ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια, δημοκρατικοί θεσμοί και δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Άρα η διαφορά μεταξύ τους δεν είναι τόσο μεγάλη. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι ότι ο Ερντογάν δεν έχει τόση δύναμη ή εσωτερικούς πόρους για να επιβάλει την τυραννία του όσο ο Πούτιν στη διεθνή σφαίρα. Από αυτή την άποψη, ο Πούτιν είναι πολύ πιο ισχυρός από τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έχει την ίδια ικανότητα με τον Πούτιν; Δεν νομίζω. Ωστόσο, από τη δική μου οπτική γωνία, ο Ερντογάν είναι κατά κάποιο τρόπο πολύ μεγαλύτερο κακό από τον Πούτιν, επειδή, ενώ ο Πούτιν μπορεί να είναι τύραννος σε γενικές γραμμές, ο Ερντογάν έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογία που εξουδετερώνει κάθε απάνθρωπη δραστηριότητα. Δεν ντρέπεται να χρησιμοποιήσει τον τρόμο για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα, όπως είδαμε πριν από μερικές εβδομάδες. Χρησιμοποιεί εύκολα τρομοκρατικές ομάδες ή μεθόδους για να χειραγωγήσει την εσωτερική πολιτική, όπως είδαμε μετά τον Ιούνιο του 2015.
Είμαι φοιτητής πολιτικών επιστημών (με διδακτορικό δίπλωμα) εκτός από τη δημοσιογραφική μου δουλειά. Γνωρίζω τον ορισμό της τρομοκρατίας που δίνει η πολιτική επιστήμη και δεν αφήνει περιθώρια ερμηνείας: τρομοκρατία σημαίνει χρήση βίας και μέσων τρόμου για να εκφοβίσει τους ανθρώπους και να τους χειραγωγήσει ώστε να προωθήσει μια συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα.
- Όταν κοιτάζω την κατάσταση στην Τουρκία, βλέπω την παρουσία πολλών οντοτήτων που καταγράφονται διεθνώς ως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ, το PKK και άλλες, αλλά αν ρωτήσετε τους ανθρώπους στο δρόμο: «Ποιους φοβούνται περισσότερο στην Τουρκία;» δεν θα αναφέρουν τη Χεζμπολάχ ή το PKK. Θα πουν: «Ερντογάν».
Το καθεστώς του Ερντογάν τρομοκρατεί όχι μόνο τον πληθυσμό του αλλά και τους ανθρώπους στις γειτονικές χώρες χρησιμοποιώντας μέσα καθαρού τρόμου και όλα τα όργανα καταπίεσης, καταστολής και εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων νομικών μέσων για την αντιμετώπιση των επικριτών του. Το καθεστώς του Ερντογάν χρησιμοποιεί την αστυνομία και τους χωροφύλακες ως αντάρτικες πολιτοφυλακές. Ποιος τρομοκρατεί περισσότερο το τουρκικό έθνος; Η κυβέρνηση του Ερντογάν, που είναι τρομοκρατικό καθεστώς.
Έπρεπε να φύγουμε από τη χώρα. Πολλοί από τους φίλους μου φυλακίστηκαν χωρίς καμία νομική βάση, και τώρα το καθεστώς χρησιμοποιεί ακόμη και τα παιδιά τους στο πολιτικό του παιχνίδι.
- Περίπου 700 παιδιά κάτω των έξι ετών βρίσκονται στη φυλακή με τις μητέρες τους.
Το καθεστώς του Ερντογάν φυλακίζει ακόμη και έγκυες γυναίκες και αυτές πρέπει να παραδώσουν τα μωρά τους σε αστυνομική κράτηση. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είναι απλές νοικοκυρές που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, τη βία ή τα πραξικοπήματα. Το μόνο τους έγκλημα είναι να είναι σύζυγοι ενός αθώου δασκάλου ή μηχανικού τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε τρομοκράτη.
Πολεμώντας στην εξορία
Στα χαρτιά, η πλειοψηφία των νόμων και των άρθρων του συντάγματος παραμένουν αμετάβλητα, αλλά στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν παραβίασε τόσο το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Το καθεστώς του με κατηγόρησε ότι είμαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Με κατηγόρησαν επίσης για απόπειρα ανατροπής των εργασιών του τουρκικού κοινοβουλίου. Το άλλο «έγκλημά» μου ήταν να προσπαθήσω να ανατρέψω τη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση». Φαινομενικά σχεδίαζα πραξικόπημα κατά της τουρκικής κυβέρνησης και δημοκρατίας. Λοιπόν, είμαι τρομοκράτης που σχεδίασε πραξικόπημα και κατηγορούμαι επίσης ως αυτονομιστής. Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσα να τα καταφέρω όλα αυτά έχοντας γεμάτα τα χέρια μου με τη δημοσιογραφική δουλειά.
Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι αβάσιμες, ανόητες και γελοίες, επομένως δεν μπόρεσαν να βρουν καμία απόδειξη της ενοχής μου. Ποιους ορίζει η Τουρκία ως τρομοκράτες;
Απλώς δείτε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών: περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν υποβληθεί σε τρομοκρατικές έρευνες και εγώ είμαι μόνο ένας από αυτούς.
Η Τουρκία έχει πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων και αν λάβετε αυτά τα 2 εκατομμύρια και προσθέσετε την οικογένεια και τους συγγενείς τους, μπορείτε να φανταστείτε πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον φόβο ότι θα γίνουν αντικείμενο έρευνας για τρομοκρατία. Αυτό είναι τρελό. Όποιος δεν συμπαθεί ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται εύκολα ως τρομοκράτης. Όποιος τολμήσει να τον επικρίνει χαρακτηρίζεται και τρομοκράτης. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν είναι ανόητοι, καθώς κανείς δεν το πιστεύει.
Τελικά, έχασα τα πάντα στην Τουρκία, παρόλο που είχα καλή κοινωνική θέση και καλή ζωή γενικά. Το καθεστώς του Ερντογάν κατέσχεσε τα μέσα ενημέρωσης μου και όλα τα ταπεινά μου περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία.
Μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, χρειάστηκε να περάσω παράνομα τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, επειδή το 2015 το καθεστώς του Ερντογάν κατέσχεσε το διαβατήριό μου, παρά το γεγονός ότι ήμουν αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης καθημερινής εφημερίδας Today’s Zaman.
Παίρνω προσκλήσεις από όλο τον κόσμο, επισκεπτόμουν πολλές χώρες το μήνα για να κάνω διαλέξεις και ομιλίες και να παρακολουθώ συνέδρια. Όμως το καθεστώς του Ερντογάν με έβαλε στη φυλακή το 2015 και μου πήρε το διαβατήριο, επιβάλλοντας έτσι την απαγόρευση των διεθνών ταξιδιών και μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε φυλακή για μένα.
Το 2016, κατέσχεσαν την εφημερίδα μου και ολόκληρο τον όμιλο μέσων ενημέρωσης με τον οποίο συνδεόταν η εφημερίδα μου. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, κυκλοφόρησε μια λίστα με 47 επιφανείς δημοσιογράφους που έπρεπε να κρατηθούν αμέσως και το όνομά μου ήταν δεύτερο στη λίστα. Είμαι πραγματικά περήφανος που βρίσκομαι στην ίδια λίστα με εκείνους τους εξέχοντες και διακεκριμένους διανοούμενους και τους κορυφαίους δημοσιογράφους.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ήξερα ότι ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιούσε ως εργαλείο για περαιτέρω καταπίεση.
Κρύφτηκα στην Κωνσταντινούπολη, άλλαξα τρεις διευθύνσεις μέσα σε τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια με τη βοήθεια μερικών φίλων επικοινώνησα με λαθρέμπορους για να πάρω ένα πέρασμα στην Ελλάδα. Έπρεπε να τους ζητήσω συγγνώμη γιατί ως δημοσιογράφος είχα γράψει πολλές ιστορίες ζωγραφίζοντάς τους ως πραγματικούς κακούς, οπότε τους είπα χαριτολογώντας «Τώρα βλέπω ότι είστε απαραίτητοι».Το πήραν στα σοβαρά και απάντησαν: «Ναι, το κάνουμε αυτό για το μεγαλύτερο καλό της ανθρωπότητας».
Κι όμως, όταν ήρθα στη Σουηδία, ήξερα ότι έπρεπε να συνεχίσω τον αγώνα μου: όχι απλώς να χτίσω μια ζωή για μένα στη Σουηδία, αλλά να γίνω φωνή για τους καταπιεσμένους στην Τουρκία.
Δεν ξεκίνησα ψάχνοντας για δουλειά. Μαζί με μερικούς συναδέλφους, ιδρύσαμε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται Stockholm Center for Freedom (SCF) για να καλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που στοχεύουν διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Γκιουλέν. Οι άνθρωποι μερικές φορές ξεχνούν τους Κούρδους, οι οποίοι πολιορκήθηκαν για μήνες το 2015-2016, οι πόλεις 1000 ετών τους καταστράφηκαν από πυρκαγιές και έζησαν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας για τρεις ή τέσσερις μήνες χωρίς νερό, φαγητό και ηλεκτρισμό. Εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τουρκικές φιλελεύθερες ομάδες που υποστήριζαν τους Κούρδους παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους.
Αφού κατέσχεσαν το χαρτί μου τον Μάρτιο του 2016, ήρθαμε μαζί με κάποιους συναδέλφους και προσπαθήσαμε να ιδρύσουμε μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη. Οι προσπάθειές μας ματαιώθηκαν από την απόπειρα πραξικοπήματος, έτσι μετέφερα αυτή την πρωτοβουλία στη Στοκχόλμη. Κάποια στιγμή μας τελείωσαν τα λεφτά, κι έτσι άρχισα να μαθαίνω σουηδικά και να ψάχνω για δουλειά στον ακαδημαϊκό χώρο. Όλες μου οι επαφές με υποψήφιους εργοδότες ξεκίνησαν πολύ θετικά αλλά δεν απέδωσαν καρπούς.
Το καθεστώς του Ερντογάν έχει μακριά χέρια που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τη Σουηδία.
Όλες οι δεξαμενές σκέψης και οι ΜΚΟ είχαν κάποιους δεσμούς με την Τουρκία και δεν ήθελαν να πληρώσουν τίμημα για την πρόσληψή μου, οπότε δεν το έκαναν. Πιθανότατα πίστευαν ότι το να μου δείξουν υποστήριξη θα χαλούσε τις καλές σχέσεις τους με τους τουρκικούς θεσμούς.
Μετά από πενήντα ή εξήντα αποτυχημένες προσπάθειες να γίνω μέρος του σουηδικού ακαδημαϊκού χώρου, του τομέα σκέψης ή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, αποφάσισα να δημιουργήσω μια δεξαμενή σκέψης για να συγκεντρώσει μερικούς ερευνητές και ακαδημαϊκούς συναδέλφους.
Έτσι προέκυψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Λαϊκισμού (ECPS). Και έτσι, κατά κάποιο τρόπο, αν είχα καταφέρει να βρω δουλειά στον ακαδημαϊκό χώρο, στις ΜΚΟ ή στον ιδιωτικό τομέα, το ECPS δεν θα είχε γίνει ποτέ.
Στην προσπάθειά του να ασκήσει νομική και πολιτική πίεση στους αντιφρονούντες, ο Ερντογάν καταφεύγει σε ένα ευρύ φάσμα μέσων για να διώξει τους εξόριστους, όπως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Αυτή τη φορά, προσπάθησε να εμπλέξει την Ιντερπόλ.
Λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα, έστειλε μια λίστα με σχεδόν 80.000 «τρομοκράτες» στην Ιντερπόλ.
- Έκπληκτη από το πόσοι άνθρωποι φάνηκαν να έγιναν τρομοκράτες μέσα σε μια νύχτα, η Ιντερπόλ αρνήθηκε να συνεργαστεί.
Στη συνέχεια έστειλε αίτημα απέλασης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι περισσότερες από τις οποίες απέρριψαν κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, χωρίς καν να τον βάλουν στο νομικό πεδίο. Ωστόσο, το καθεστώς του Ερντογάν εξελίσσεται και τώρα χρησιμοποιεί ένα οικονομικό μέσο: κατασκευάζει υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος εναντίον όσων ζουν στην εξορία.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η επίσημη κρατική εφημερίδα δημοσίευσε μια λίστα με άτομα (συμπεριλαμβανομένου εμένα) που φέρεται να χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία.
Ορισμένες εταιρείες στην Ευρώπη συλλέγουν πληροφορίες από ανοιχτές πηγές και τις υποβάλλουν στις τράπεζες. Και αν το όνομά σας έχει επιβαρυνθεί με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν λογαριασμό για εσάς και θα αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών.
Επομένως, δεν μπορέσαμε να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό για το ECPS για να οριστικοποιήσει το καθεστώς του ως νομικής οντότητας. Το πρόβλημα ξεκινά με αυτές τις κατασκευασμένες υποθέσεις και μετά οι τράπεζες δεν αισθάνονται υποχρεωμένες να ακούσουν τις εξηγήσεις σας. Απλώς αρνούνται να συνεργαστούν μαζί σας. Χάσαμε σχεδόν ένα χρόνο εξαιτίας αυτού και έπρεπε να αλλάξουμε τη διοικητική αρχιτεκτονική, απομακρύνοντάς με από το εκτελεστικό συμβούλιο μόνο και μόνο λόγω της σύγκρουσής μου με το καθεστώς του Ερντογάν.
Διαπραγματευτικό χαρτί
Δεν ζήτησα εγώ μια θέση στο τραπέζι αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας που αλλάζει το παιχνίδι. Δεν είναι η προτίμηση ή η επιλογή μου. Η Σουηδία ήταν μια ουδέτερη χώρα για 200 χρόνια, αλλά αφού ο Πούτιν εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η Σουηδία έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλειά της και αποφάσισε να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της.
Είμαι δημοσιογράφος και δεν έχω καμία σχέση με την υψηλή πολιτική.
Δυστυχώς, το καθεστώς του Ερντογάν βάζει το όνομά μου στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό χαρτί και στοιχείο προς χρήση στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Η ίδια η ιδέα φαίνεται ανόητη, ακόμη και γελοία – να βάλουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έκδοσή μου στο ίδιο επίπεδο.
Είναι μια ασύμμετρη κατάσταση από την πλευρά της Σουηδίας, αλλά πιστεύω στο σουηδικό νομικό σύστημα και στην υπεροχή του δικαίου σε αυτή τη χώρα.
Θα ήθελα μόνο να μπορούσα να πω ότι έχω το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης στις πολιτικές αρχές. Ίσως σε κανονικούς καιρούς, θα ήταν πιο εύκολο να το πω. Είμαι πεπεισμένος ως προς την εμπιστοσύνη μου στη Σουηδία και ξέρω ότι ήταν έτοιμοι να συζητήσουν την περίπτωσή μου την περασμένη εβδομάδα.
Σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, θα πρέπει να ανακοινώσουν την απόφασή τους. Δεν νομίζω ότι οι σουηδικές αρχές θα με απελάσουν επειδή έχω έγγραφο από την εισαγγελία, το οποίο είναι με το μέρος μου. Νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν έχει καμία πιθανότητα. Αν όλα πάνε ομαλά, δεν θα έχουν την ευκαιρία να με πάρουν.
Καθώς όμως διανύουμε μια εξαιρετική περίοδο, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο αυτή η διαδικασία να καταλήξει σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Έχοντας κατά νου αυτή τη δυνατότητα,
Κάποιοι από αυτούς είναι συμπαθείς στον Πούτιν, αλλά κανένας στον Ερντογάν.
Πριν από δύο χρόνια, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε εκβιασμό κατά της ΕΕ εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες: επιχείρησε να τους στείλει με λεωφορεία στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση. Κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσης, ο ακροδεξιός πολιτικός Jimmy Akesson, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατικών, πήγε στην Τουρκία – μόνο για να κρατηθεί και να απελαθεί.
Προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το καθεστώς του Ερντογάν που εκβιάζει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας προσφυγικά κύματα, αλλά τελικά απέτυχε.
Οπότε όχι, δεν νομίζω ότι έχουν καμία συμπάθεια για τον Ερντογάν ή την Τουρκία. Αυτό για το οποίο έχουν μεγάλη συμπάθεια είναι η προοπτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα γι’ αυτό.
Με πληροφορίες από The Insider
ΠΗΓΗ hellasjournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου