Κυριακή 3 Απριλίου 2022
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης! Γεννήθηκε σαν σήμερα στο Ραμoβούνι Μεσσηνίας! (Βίντεο)
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770 – 1843)
«Εβδομήντα άτομα της οικογένειας Κολοκοτρώνη, αναφέρεται ότι είχαν σκοτωθεί σε αγώνες κατά των Τούρκων, στο διάστημα μεταξύ 1762-1806. Ο ίδιος, γεννήθηκε στο χωριό Λιμποβίτσι, σ’ ένα βουνό της Μεσσήνης, το Ραμοβούνι. Τον πατέρα του, Κωνσταντή, τον έχασε όταν ήταν ακόμη μικρός. Από μικρός μπήκε στο κλέφτικο και έφτασε να είναι οπλαρχηγός σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Όταν η κλεφτουριά περνάει δύσκολα χρόνια, φεύγει για τα Επτάνησα που βρίσκονταν τότε υπό Ενετική κατοχή. Το 1807, μετέχει ενεργά στη μάχη της Λευκάδας (όταν ο Αλη-πασάς προσπάθησε να την καταλάβει). Αργότερα, το 1810, έχοντας ταχθεί στην υπηρεσία των Άγγλων, οργανώνει στρατιωτικά τους τμήματα. Για την ανδρεία του προήχθηκε σε Ταγματάρχη. Κατά την παραμονή του στα Επτάνησα, μυείται στη Φιλική Εταιρεία. Έχοντας ήδη μεγάλη πείρα σαν κλέφτης και κατάρτιση σα στρατιωτικός, κατεβαίνει στη Μάνη, στις 6 Γενάρη του
«Δύο ερωτήματα για την ομιλία Ζελένσκι» από τον Υπονααύαρχο ε.α Βασίλη Πολίτη
Το σχόλιο του Υποναύρχου ε.α Βασίλη Πολίτη για την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή:
Ο κύριος Ζελένσκι πρόεδρος της Ουκρανίας τελικά καλώς η κακώς αποφασίστηκε να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 7 Απριλίου , παρόλο τις αντιδράσεις 3 κομμάτων της Αντιπολίτευσης .
Εγώ απλώς θα ήθελα να θέσω δύο ερωτήματα: Πρώτο ερώτημα ο κύριος Ζελενσκι αρχίζοντας την ομιλία του στους Έλληνες βουλευτές θα καταδικάσει άραγε την τουρκική εισβολή και την ΠΑΡΑΝΟΜΗ κατοχή στην Κύπρο; ( Έχει γίνει η ανάλογη συνεννόηση και προεργασία από ΥΠΕΞ και Ουκρανική Πρεσβεία στην Αθηνα ;;)
Ο Νίκος Δένδιας στην Οδησσό – Τιμή στη «Φιλική Εταιρεία» και ανθρωπιστική βοήθεια
Νωρίτερα Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά.
Ρωσία κυρώσεις: Ο Πούτιν κλείνει την στρόφιγγα και στα σιτηρά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γιαννης Κουτρουμπης
Ρωσία κυρώσεις: Το Κρεμλίνο φαίνεται αποφασισμένο να ανταποδώσει τις κυρώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κλείνοντας τις εξαγωγές σιτηρών και αερίου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχεραίνει μέρα με την μέρα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα υπέγραψε διάγγελμα με το οποίο κλείνει την στρόφιγγα αν η Ευρώπη δεν πληρώσει το αέριο σε ρούβλια. Συνεχίζοντας, οι Ρώσοι κλιμακώνουν διαμηνύοντας ότι και τα σιτηρά θα εξάγονται μετά από πληρωμές με ρούβλια, την ώρα που μία επισιτιστική κρίση βρίσκεται πολύ κοντά.
Η διπλωματία του πετρελαίου οδηγεί τον ΟΠΕΚ στο πλευρό της Ρωσίας
Οποιαδήποτε προσδοκία της Δύσης ότι ο ΟΠΕΚ θα σπάσει την πετρελαϊκή συμμαχία του με τη Ρωσία για έναν πόλεμο, είναι τουλάχιστον αφελής
Στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΟΠΕΚ όχι μόνο κρατά σθεναρές αποστάσεις αλλά δεν δείχνει καμία πρόθεση να γυρίσει την πλάτη στην Μόσχα.
Οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη, που κατέχουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής «μαύρου χρυσού», δεν έχουν καμία πρόθεση να συγκρουστούν με τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ούτε να σταματήσουν τις συνομιλίες μαζί της στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.
Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί - παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ- ο ΟΠΕΚ αρνείται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κρατώντας ενεργά στο παιχνίδι τη Ρωσία, αδιαφορώντας για τις όποιες αντιρρήσεις της Δύση.
Πεσκόφ : ¨Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη και χώρα, οι σχέσεις μας είναι άριστες¨
Πεσκόφ: Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Πεσκόφ δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν το πιο κυρίαρχο κράτος μεταξύ κυρίαρχων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, ειδικά κατά την προεδρία του Ερντογάν, και είπε: «Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμη και χώρα. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι άριστες», είπε.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Επισημαίνοντας ότι ο
Η «στρατηγική πυξίδα» και αυτονομία της Ε. Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εντεύθεν τεκτονικές προεκτάσεις της φαίνεται να έχουν σωρεύσει σε ερείπια όλες τις ψευδαισθήσεις και αυταπάτες της Ευρώπης. Για εβδομήντα χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες κοιμούνταν τον νήδυμο.
Ούτε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ο πρώτος πόλεμος στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε η καταστροφή και διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, μετά από 78 ημέρες ισοπεδωτικών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών σερβικών πόλεων, ξύπνησαν τους Ευρωπαίους. Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ευμάρεια και η κοινωνική πρόοδος άφησαν σε δεύτερη μοίρα το μέγα θέμα της ασφάλειας.
Κλειδί για τη συμφωνία ειρήνευσης η άρση των κυρώσεων και οι προτάσεις για το νέο προτεκτοράτο της Ουκρανίας
Γιάννος Χαραλαμπίδης
Οι στρατηγικές κινήσεις στο πεδίο της μάχης και τα διλήμματα Ουκρανών και Ρώσων - Η Μόσχα δεν βλέπει φως στο τούνελ χωρίς επίλυση ζητημάτων ασφάλειας και άλλων οικονομικών, ενεργειακών και χρηματιστηριακών θεμάτων, που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ομαλή λειτουργία στο διεθνές σύστημα
Εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και οι αντίπαλες πλευρές, δηλαδή το Κίεβο και η Μόσχα, έχουν στην ατζέντα τους τις συνομιλίες. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών είναι συναφές με ό,τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, αλλά και με εκείνο της οικονομίας, την ίδια στιγμή, κατά την οποία, τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία είναι ταμπουρωμένες πίσω από τη δική τους, η καθεμιά, προπαγάνδα. Η Τουρκία παρότι εισβολέας αναλαμβάνει ρόλο ειρηνοποιού κυπροποιώντας, μάλιστα, το Ουκρανικό μέσω της φόρμουλας του συστήματος εγγυήσεων.
«Μη μου τα ΜΟΕ τάραττε» - Οδηγίες ΥΠΕΞ σε διπλωμάτες
Κώστας Βενιζέλος
Δεν υπάρχει διαφοροποίηση τακτικής, άλλος σχεδιασμός από τη Λευκωσία ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά, σύμφωνα και με έγγραφο-οδηγίες προς το διπλωματικό προσωπικό, πως «η ζωή συνεχίζεται όπως και προηγουμένως» και δεν χρειάζονται αλλαγές.
Γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, προς όλο το διπλωματικό προσωπικό στην κεντρική υπηρεσία και στις διπλωματικές αποστολές, αναφέρουν πως «συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία δεν επηρεάζει τις προτάσεις μας για τα ΜΟΕ, ούτε τα βάζει στην κατάψυξη,
Ουκρανία: Ο περιφερειακός πόλεμος με τις παγκόσμιες συνέπειες
Αρθρογράφος
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Εχουμε έναν περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος έχει τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που θα είχε κι ένας Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η ιστορική ροή παραμένει ανεπηρέαστη από τις αυταπάτες με τις οποίες την επιφορτίζουμε. Η Ιστορία δεν έχει Τέλος και οι μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούν βία, όταν κρίνουν ότι το κόστος της είναι μικρότερο από αυτό της μη χρήσης βίας.
LOR για κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS II απέστειλε το ΓΕΣ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η επίθεση δύο ελικοπτέρων Mi-24 του Ουκρανικού Στρατού στις 1 Απριλίου σε στόχο της ρωσικής πόλης Μπελγκορόντ, προκάλεσε αίσθηση για αρκετούς λόγους και ανέδειξε ότι ακόμη και παλαιοί τύποι αεροπορικού υλικού, όταν έχουν υποβληθεί σε αναβάθμιση και τα πληρώματα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα, μπορούν να πετύχουν το αποτέλεσμα που θα ζητηθεί από την ηγεσία. Αυτό μάλιστα, ακόμη και με την χρήση απλών όπλων, όπως τα πυροβόλα και οι κοινές συμβατικές ρουκέτες.
Το γιατί δεν προκρίθηκε η χρήση κατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων, ώστε τα ελικόπτερα να
Το «oui» των Γάλλων για την ένταξη των 36 Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στον αεροπορικό στόλο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Στις συζητήσεις που κυριαρχούν ανάμεσα σε ιπταμένους και μηχανικούς της αεροπορίας, αλλά και σε εκείνα τα στελέχη που μετέχουν στις ξένες αποστολές στον «Ηνίοχο» είναι η προσπάθεια ισχυροποίησης των «μπλε φτερών», τα οποία επιβεβαιώνεται από τους συμμάχους πως ποζάρουν πλέον στα πιο δυνατά της Ευρώπης, αλλά και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Και ανάμεσα σε αυτές τις συζητήσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν ούτε τα Rafale F3R που έκαναν ένα ιδιαίτερο ντεμπούτο στον φετινό «Ηνίοχο», όπως επίσης και η είδηση που έχει να κάνει αίσθηση, για την πιθανή προσθήκη των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα διλήμματα της Ελλάδας, προϊόν επιλογών δικών μας, στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι διεθνείς σχέσεις, όπως μας δίδαξε όλη η προηγούμενη περίοδος, δεν διέπονται πλέον με απόλυτα διαχωριστικές γραμμές και συμπαγείς ομάδες κρατών. Η πολυπλοκότητα των ιδιαίτερων συμφερόντων σε ένα σφόδρα ρευστό παγκόσμιο σύστημα εξαναγκάζει τα κράτη σε πολυπρισματική εξωτερική πολιτική, ανάλογα με τις επιμέρους και κατά τομέα και περιφέρεια επιδιώξεις τους. Οι ad hoc συμμαχίες παραβλέπουν πολιτικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις, ενίοτε ακόμη και αντιπαλότητες σε άλλα πεδία. Αυτή η ευελιξία αυξάνει το φάσμα των επιλογών και αναβαθμίζει τους δρώντες στο διεθνή καταμερισμό ισχύος. Αντιθέτως, η πρόσδεση σε έναν μόνον πόλο μπορεί να επιφέρει τον ετεροκαθορισμό των στόχων και, τελικώς, ακόμη και την αποδοχή ζημιογόνων αποφάσεων.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
(Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου & Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου. Εργάζεται ως Πολιτικός Αναλυτής)
Εξ αυτής της απόψεως, είναι απαραίτητο η Ελλάδα, αν και ορθώς έχει συστρατευτεί με τις υπόλοιπες
Η Ουκρανία και τα διδάγματα από τον Α΄ και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr
Η κατανόηση της ιστορικής σημασίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα: Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Πούτιν με την επιθετικότητά του, θέλει να δημιουργήσει μια νέα, παγκόσμια τάξη. Με μια ισχυρή Ρωσία, όπως συνέβη με την πρώην Σοβιετική Ενωση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει σήμερα έχει να κάνει περισσότερο με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.
Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, οι ανατροπές και το νέο δύσκολο σκηνικό για την Ελλάδα
Νίκος Μελέτης
Αντιμέτωπη με ένα εντελώς νέο σκηνικό σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά αλλά και τις περιφερειακές συνεργασίες και ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου - Μ. Ανατολής - Κόλπου βρίσκεται η Αθήνα, καθώς η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της ελπίζοντας ότι σύντομα θα το εξαργυρώσει. Περιφερειακοί παίκτες όπως το Ισραήλ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αναζήτηση νέων ρόλων στη σκιά της Ουκρανικής κρίσης και της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας.
Η Τουρκία έχοντας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, που θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες και τα τεχνάσματα του Τ. Ερντογάν για τη διάσωση της λίρας και τιθάσευση του πληθωρισμού, από την πρώτη στιγμή και με τις ευλογίες του Β. Πούτιν επεδίωξε να έχει ένα ρόλο ενδιαμέσου σε αυτή την κρίση.
Υπόσχεση για γεωτρήσεις - εξπρές στην Ελλάδα, τι θα γίνει με την Κρήτη
Χριστίνα Ζαφειρούλη
Δραστική μείωση των απαραίτητων χρόνων για την προώθηση και ολοκλήρωση των ερευνών στα ελληνικά κοιτάσματα υπόσχεται η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της εβδομάδας. Σοβαρές επιφυλάξεις διατηρεί, ωστόσο, η αγορά για το πόσο τα παραπάνω θα σημάνουν στην πράξη ουσιαστική εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών για τη διενέργεια των πιθανών ερευνών αφήνοντας στο παρελθόν γραφειοκρατικά «βαρίδια».
Γαλλία: "Κρατά" τη δημοσκοπική πρωτιά ο Μακρόν - Ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι έτοιμος να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 10 Απριλίου, αλλά το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η υποστήριξη προς τον Μακρόν διαμορφώθηκε στο 27%, από 29,5% σε παρόμοια έρευνα δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η Λεπέν κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 22%, αυξημένη κατά 3,5 μονάδες, βάσει έρευνας της Ifop για την πρόθεση ψήφου για λογαριασμό της Journal du Dimanche.
Η «Αγία Σοφία» συγκέντρωσε τα βλέμματα του κόσμου με το Ραμαζάνι
Τα ξημερώματα, εκατομμύρια Τούρκοι ξύπνησαν για να καθίσουν στο τραπέζι για το πρώτο παραδοσιακό μουσουλμανικό πρωινό, το Σαχούρ, το οποίο ξεκίνησε το παραδοσιακό τελετουργικό κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα της νηστείας.
Το Ορτούτς συνεχίζει μέχρι τη δύση του ηλίου. Όσοι το ακολουθούν δεν τρώνε και δεν πίνουν, απέχουν από το κάπνισμα και το σεξ.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον πόλεμο του Πούτιν
Έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη του πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει το think tank του Council on Foreigner Affairs, στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο πόλεμοι: Ένας Ρωσικός πόλεμος που διεξάγεται κυρίως εναντίον των πόλεων και του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και ένας πόλεμος που διεξάγεται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα. Η Ρωσία κερδίζει τον πρώτο. Η Ουκρανία κερδίζει τον δεύτερο.
Στην ιδανική περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και σε μόνιμη
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Είναι δεδομένο ότι το νέο Στρατηγικό δόγμα Ασφαλείας και Άμυνας της ΕΕ ως Στρατηγική Πυξίδα έχει ενοχλήσει την Τουρκία διότι την εμποδίζει (θεωρητικά πάντα) από την αναθεωρητική επεκτατική της πολιτική, αναφέροντας την ονομαστικά ότι προκαλεί εντάσεις, προκλήσεις, εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση με μονομερείς ενέργειες κατά κρατών μελών της ΕΕ με καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης αντίδρασης της Τουρκίας που φέρεται εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου ότι δήθεν έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις στα θαλάσσια σύνορα σε βάρος της Τουρκίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ: ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ι.ΣΤ.Ο.Σ.
Γ. Καραμπελιάς: Στον πλανήτη διαμορφώνονται δύο μπλοκ εξουσίας & η τουρκική αμφιθυμία (βίντεο)
Ο Γιώργος Καραμπελιάς την Παρασκευή 1 Απριλίου ήταν καλεσμένος του Αντώνη Οραήλογλου στην εκπομπή Εδώ Μακεδονία (Τηλεόραση Εγνατία).
Μάζης Ικανός να πατήσει το κουμπί ο Πούτιν
<<ΠΡΟΣΧΗΜΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΟΥ ΝΤΟΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ>>
Κωνσταντίνος Φίλης, Και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να επιδιώκουν μία λύση στην Ουκρανία
Και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να επιδιώκουν μία λύση στην Ουκρανία δηλώνει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, Η Ρωσία γιατί πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα λόγω των κυρώσεων και η Ουκρανία γιατί κινδυνεύει με περαιτέρω οικονομική καταστροφή και εδαφικό ακρωτηριασμό
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Αρνητικά δουλεύει ο χρόνος για τις Ουκρανικές δυνάμεις.
Αρνητικά δουλεύει ο χρόνος για τις Ουκρανικές δυνάμεις δηλώνει ο Ανώτερος Στρατηγός Αναλυτής, Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος Πολύ καλύτερα προετοιμασμένη η Ουκρανία από όσο ανέμεναν οι Ρωσικές δυνάμεις αλλά αν όπως φαίνεται οι Ρωσικές δυνάμεις αναδιαρθρώνονται με στόχο την περιοχή του Ντονμπάς, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί άσχημα για τον Ουκρανικό στρατό σημειώνει ο Κος Λαμπρόπουλος. Σε μια τέτοια περίπτωση στόχος της Ρωσίας θα είναι η παράδοση της Ουκρανίας.
Γιώργος Φίλης, Πώς ο έλεγχος της Μαριούπολης από τους Ρώσους αλλάζει όλα τα δεδομένα
Πώς ο έλεγχος της Μαριούπολης από τους Ρώσους αλλάζει όλα τα δεδομένα στην Ρωσοουκρανική κρίση εξηγεί ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης Πώς σχετίζεται ο έλεγχος του νοτίου μετώπου από τις Ρωσικές δυνάμεις με τις προτάσεις που κατέθεσε γραπτώς η Ουκρανική πλευρά στην προχθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος αρχίζει να πιέζει οι Ουκρανοί;
Πόλεμος στην Ουκρανία, 39η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό