ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Είναι δεδομένο ότι το νέο Στρατηγικό δόγμα Ασφαλείας και Άμυνας της ΕΕ ως Στρατηγική Πυξίδα έχει ενοχλήσει την Τουρκία διότι την εμποδίζει (θεωρητικά πάντα) από την αναθεωρητική επεκτατική της πολιτική, αναφέροντας την ονομαστικά ότι προκαλεί εντάσεις, προκλήσεις, εργαλειοποιεί την παράνομη μετανάστευση με μονομερείς ενέργειες κατά κρατών μελών της ΕΕ με καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Αυτός είναι και ο λόγος της έντονης αντίδρασης της Τουρκίας που φέρεται εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου ότι δήθεν έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις στα θαλάσσια σύνορα σε βάρος της Τουρκίας.
1. Ελλάδα και Κύπρος, παρόλο το θετικό θεσμικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, εκ του αποτελέσματος δεν κατάφεραν πολιτικά, διπλωματικά ή οικονομικά από το 2003 (που η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ) να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκική οικονομία που επωφελείται από την προνομιακή Τελωνειακή Ένωσή της με την ΕΕ κατά 93 δις δολ ετησίως από τις εξαγωγές της στην ΕΕ και 85 δις δολ από τις εισαγωγές της από την ΕΕ. Το 2021, το 31,5% των εισαγωγών της Τουρκίας προέρχονταν από την ΕΕ ενώ το 41,3% των εξαγωγών της χώρας προς στην ΕΕ.
https://www.trade.gov.tr/turkiye-and-eu/turkiye-and-the-eu
2. Ελλάδα και Κύπρος δυστυχώς δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να χρησιμοποιήσουν την σκληρή ισχύ 2 κρατών και τις καλές τους διεθνείς σχέσεις με αρκετά κράτη μέσα στα 27 της Ευρωπαϊκή Ένωσης ώστε να επιβάλουν σοβαρές κυρώσεις ιδιαίτερα τώρα που η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ.
3. Ελλάδα και Κύπρος δεν κατάφεραν ποτέ η Τουρκία επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ.
4. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ασκήσουν veto για την επικείμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας όταν η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας την ενωσιακή διαδικασία με την κατοχή του 37% του νησιού.
5. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ασκήσουν veto στην μη συμμετοχή της Τουρκίας στο στρατιωτικό πρόγραμμα PESCO (Permanent Structured Cooperation) της ΕΕ που έχει αιτηθεί και μπορεί να της δώσει τεχνογνωσία.
6. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αποκλείσουν κάθε εναλλακτική λύση κατασκευής του αγωγού Εastmed που θα διέρχεται από την Τουρκία και προσπαθεί να επωφεληθεί ποντάροντας στην διαχρονική αρχή της καζαν καζαν. Σε περίπτωση μη υλοποίησης του Eastmed λόγω υπερβολικού κόστους, η κατασκευή Εγκαταστάσεων Υγροποίησης Φυσικού Αερίου LNG στην Κύπρο θα έδινε μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία στην περιοχή και θα ενίσχυε στην στρατηγική σχέση Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα.
7. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να προσομοιώσουν το Κυπριακό πρόβλημα με την παραβίαση του Διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία ώστε να συμπράξουν μαζί και όχι να διαιωνιζονται οι συζητήσεις μόνο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κάθε εγκάθετο ηγέτη της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
8. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να ενιαιοποιήσουν ανάλογο στρατηγικό δόγμα συνεργασίας παρόμοιο με το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου του 1993 το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2011 με την άποψη ότι ο Ελληνισμός της Κύπρου “κείται μακράν” και η αποτροπή της Τουρκικής επιθετικότητας ήταν πλέον ζήτημα της Ε.Ε. και όχι της Ελλάδας. Η δημιουργία δίαυλου επικοινωνίας τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να υπάρξουν προϋποθέσεις για μελλοντικό καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ τους.
9. Ελλάδα και Κύπρος μαζί με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία να άρει το τουρκικό βέτο ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα δώσει σκληρή ισχύ ως πλεονέκτημα στην Κυπριακή Δημοκρατία που σε συνδυασμό με την ΕΕ μπορούν να πιέσουν την πορεία των ενωσιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και την απομάκρυνση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.
10. Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συνεργαστούν σε επίπεδο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και διεθνών ινστιτούτων άμεσα, ώστε να ενσωματώσουν νέα διεθνή επιχειρηματολογία update αφήγημα λύσεως του Κυπριακού προβλήματος προσαρμοσμένο στις νέες εξελίξεις που θα προκύψουν από την νέα τάξη πραγμάτων μετά τον Ρωσο Ουκρανικό πόλεμο.
Μόνο μία αποδεδειγμένα σοβαρή και βιώσιμη πρόταση λύσης του Κυπριακού προβλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΞΙΔΑ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου