Τα ξημερώματα, εκατομμύρια Τούρκοι ξύπνησαν για να καθίσουν στο τραπέζι για το πρώτο παραδοσιακό μουσουλμανικό πρωινό, το Σαχούρ, το οποίο ξεκίνησε το παραδοσιακό τελετουργικό κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα της νηστείας.
Το Ορτούτς συνεχίζει μέχρι τη δύση του ηλίου. Όσοι το ακολουθούν δεν τρώνε και δεν πίνουν, απέχουν από το κάπνισμα και το σεξ.
Μόνο όταν δύει ο ήλιος και ο χότζα ανακοινώνει το τέλος του ορούτς από τον μιναρέ, αρχίζει το δείπνο του ιφτάρ, το τραπέζι γεμίζει με λιχουδιές - χουρμάδες, σούπα, κέικ. Η παράδοση του Ραμαζανιού είναι να συγκεντρώνονται οικογένειες, συγγενείς και φίλοι για το ιφτάρ.
Ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους δεν σημαίνει μόνο εγκατάλειψη φαγητού και ποτού. Κατέχει σημαντική θέση στη ζωή των μουσουλμάνων γιατί είναι ένας από τους κανόνες που κατοχυρώνονται στο Κοράνι.
Ο Ορούτς φέρει την έννοια του μοιράσματος έτσι ώστε κάθε μουσουλμάνος να μπορεί να έρθει πιο κοντά στην κατάσταση των φτωχών, πεινασμένων και ανθρώπων που υποφέρουν.
Σύμφωνα με το Ισλάμ, ο ορούτς είναι ο πιο ευλογημένος από όλους τους μήνες, γι' αυτό οι μουσουλμάνοι τον αποκαλούν «σουλτάνο των 11 μηνών».
Μετά το ιφτάρ πηγαίνει κανείς στο τζαμί για μια μαζική προσευχή «ταραουίχ», η οποία τελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και στην οποία επιτρέπεται η συμμετοχή γυναικών. Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών λόγω του covid-19, η μαζική συμμετοχή στις προσευχές ταραουίχ έχει πλέον επανέλθει.
Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μαζική προσευχή ταραουίχ στην Αγία Σοφία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθιέρωσε το καθεστώς του τζαμιού μετά από 88 χρόνια παύσης.
Αποκαλούμενη από τους Μουσουλμάνους ως «Σύμβολο του Φατίχ» (του κατακτητή της Κωνσταντινούπολης), η «Αγία Σοφία», της οποίας οι Τούρκοι αποκαλούν «Τζαμί της Αγίας Σοφίας και Κεμπίρ», αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλους τους πιστούς και πολλοί άνθρωποι είχαν πάει τα χαλιά τους στη Πλατεία Σουλτάνου Αχμέτ» η οποία κυριολεκτικά κατακλύστηκε από τους προσευχόμενους.
Τα τζαμιά θα είναι ανοιχτά όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Εξωτερικά στολίζονται με λαμπερές γιρλάντες με την επιγραφή «Καλώς ήρθες Ραμαζάνι - ο Σουλτάνος των 11 μηνών».
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κυβερνητικές υπηρεσίες, δήμοι, επιχειρήσεις και εταιρείες αλλάζουν τις ώρες εργασίας τους για να διευκολύνουν τους ανθρώπους που ακολουθούν το τελετουργικό του δείπνου του ιφτάρ.
Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ τον μήνα της νηστείας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης (μετρό, λεωφορεία μετρό, τρένο Μαρμαράι, λεωφορεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Οι προστατευτικές μάσκες είναι υποχρεωτικές στα οχήματα.
Μετά το μήνα της νηστείας αρχίζει η 3ήμερη αργία του Ραμαζανιού ή Σεκέρ Μπαϊράμ, σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.
standartnews.com
--
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος
ΠΗΓΗ echedoros-a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου