Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Η Μάχη της Άμπλιανης

Η Μάχη της Άμπλιανης έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 1824, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες, που έτρεψαν σε άτακτη φυγή τις ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις.

Η Άμπλιανη είναι μία διάβαση μεταξύ των βορείων άκρων του Παρνασσού και της Γκιώνας που συνδέει τη Γραβιά με την Άμφισσα (τα Σάλωνα των επαναστατικών χρόνων). Εκεί, στις 14 Ιουλίου 1824 και στη θέση «στου Σκανδάμη το μνήμα», διεξήχθη σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι έλληνες μαχητές είχαν ν’ αντιμετωπίσουν τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, αλλά στο τέλος της ημέρας επικράτησαν ολοκληρωτικά και τους έτρεψαν σε άτακτη φυγή.

Στοχεύουν σέ προσάρτηση Κατεχομένων μέ προκλήσεις σέ Θράκη-Ἰόνιο-ΑΟΖ

Κινητοποιήσεις Γκρίζων Λύκων στήν Ξάνθη, παράνομη ἁλιεία στά Κύθηρα, ἄδειες ἐξορύξεως στήν Ἀνατολική Μεσόγειο, ἀπειλές Ἀκάρ

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ τῆς ἐντάσεως στίς ἑλληνοτουρκικές σχέσεις σέ τέσσερα μέτωπα, λίγες ἡμέρες πρίν ἀπό τήν μετάβαση τοῦ Προέδρου Ἐρντογάν στά Κατεχόμενα, ἐπιδιώκει ἡ Ἄγκυρα, ὅπως προκύπτει ξεκάθαρα ἀπό τέσσερεις προκλητικές κινήσεις της ἐπάνω στήν σκακιέρα τά τελευταῖα 24ωρα. Κινήσεις γιά τίς ὁποῖες ἡ ἑλληνική ἐξωτερική πολιτική δέν ἀντέδρασε ἰδιαίτερα στήν προσπάθειά της νά διαφυλάξει τό ἥσυχο καλοκαίρι.

Ἡ πρώτη κίνησις, ὅπως ἔγινε γνωστό τό Σάββατο, ἦταν οἱ τρεῖς ἄδειες πού ἔλαβε ἡ κρατική τουρκική

Αννίτα Δημητρίου: Η Τουρκία προχωρά στον εποικισμό της Αμμοχώστου και στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου

Επιστολή-διάβημα για τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου προς τους προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους προέδρους των κοινοβουλίων χωρών της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.


Στην επιστολή της, η κ. Δημητρίου αναφέρει ότι, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και του βίαιου εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου, η περίκλειστη περιοχή παρέμεινε έκτοτε μια «πόλη φάντασμα».

Σχεδιάζουν επώδυνη συμφωνία με την Τουρκία(Βίντεο)

Σάββας Καλεντερίδης: Απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκά Τσούκαλη περί Αιγαίου. Σχεδιάζουν επώδυνη συμφωνία με την Τουρκία.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του Infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή “Αντιθέσεις” στις 27 Μαΐου 2021.

Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Κώστας Γρίβας και ο Κώστας Πικραμμένος.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση των Ταλιμπάν προς την Τουρκία: Φύγετε από το Αφγανιστάν, ειδάλλως θα σας επιτεθούμε

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί χορεύουν στο Αφγανιστάν…. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν! 

Οι Ταλιμπάν απειλούν ευθέως την Τουρκία

Σύμφωνα με νέα επίσημη ανακοίνωση των Ταλιμπάν, που μεταδίδεται από το Κατάρ, οι Ταλιμπάν έστειλαν τελεσίγραφο στην Τουρκία, να αποσύρει το ταχύτερο δυνατόν τις δυνάμεις που διατηρεί στο Αφγανιστάν.

Στο τελεσίγραφο του “Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν” αναφέτεται ότι πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση που απευθύνεται στην Τουρκία. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Οι δρόμοι του εμπορίου, η Τουρκία και η Ευρώπη

Βασίλης Κοψαχείλης
Aπό το liberal 

Η πανδημία του COVID-19 έχει πολλά επίπεδα ανάλυσης. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η ανάδειξη της μεγάλης εξάρτησης των καταναλωτικών αγορών της Δύσης από τις στρατηγικές πρώτες ύλες της Αφρικής, τις γραμμές παραγωγής στην Ανατολική Ασία και τα αυξημένα κόστη στην εφοδιαστική αλυσίδα με κυριότερη τη ναυτιλία.

Από την αρρυθμία που προκλήθηκε παρατηρούνται ήδη ελλείψεις σημαντικών προϊόντων και αυξημένα κόστη, που όλα τελικά μετακυλίονται στη ζωή και την τσέπη του καταναλωτή. Στις φιλελεύθερες δυτικές κοινωνίες οι πιέσεις στους καταναλωτές επηρεάζουν την ψήφο τους και τον βαθμό οικονομικής και κοινωνικής τάξης.