Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου - Ένα ευφυέστατο αστρονομικό όργανο

Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου είναι ένα ευφυέστατο αστρονομικό όργανο, που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα και χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των παρατηρούμενων άστρων από οποιοδήποτε μέρος της Γης, αλλά και αντίστροφα ως εντοπιστής θέσης (GPS), καθώς και για τη μέτρηση της απόστασης Ηλίου - Σελήνης.

Αποτελούνταν από επτά ομόκεντρους αρθρωτούς δακτυλίους. Ο έβδομος δακτύλιος (ο εξωτερικός) ήταν ακίνητος στο επίπεδο του μεσημβρινού και έφερε τέσσερα σημάδια που όριζαν την οριζόντιο και την κατακόρυφο. Ο έκτος ήταν βαθμονομημένος και περιστρεφόταν ελεύθερα στο επίπεδο του μεσημβρινού, με τα σημεία 0° και 90° να παριστάνουν τον ισημερινό και τον πόλο αντίστοιχα. Ο εν λόγω δακτύλιος ήταν τοποθετημένος στη διεύθυνση του γήινου άξονα.

Ο πέμπτος δακτύλιος στρεφόταν στην κατεύθυνση του Ηλίου. Ο τέταρτος ήταν αρθρωμένος στο γήινο άξονα και παρακολουθούσε την ημερήσια περιστροφή της αστρικής σφαίρας.

Βρέθηκε εξωπλανήτης που «χιονίζει»… αντηλιακό O Κέπλερ-13Ab βρίσκεται σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη

Αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη όπου «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, τη βασική δραστική ουσία των αντηλιακών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal». Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο 'Αγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL).

Aρχιεπίσκοπoς: Καταστροφή θρησκευτικών χώρων από Τουρκία

Την ανάγκη να αφουγκραστούν οι θρησκευτικοί ηγέτες τα μηνύματα των λαών για Ελευθερία, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε, στο πλαίσιο της Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφερόμενος στην Κύπρο, κατάγγειλε την καταστροφή θρησκευτικών χώρων στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει για δεύτερη φορά τη συγκεκριμένη Διάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε την ανησυχία του για το ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έφυγε από την Καταλονία ο Πουτζντεμόν - Απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησής του

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα (30/10) στις Βρυξέλλες.
Η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως συνοδεύεται από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

Τραγέλαφος Νέο «φιάσκο» με το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Μία και μόνη διαδρομή θα κάνει... 4,5 ευρώ!

Απίστευτη προχειρότητα από το υπουργείο Μεταφορών, που εξακολουθεί να κάνει λόγο για πλήρη  κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου από την 1η Νοεμβρίου - Ωστόσο, δεν έχει ακόμα προβλεφθεί η έκδοση εισιτηρίου για μία και μόνη διαδρομή!
Η απίστευτη προχειρότητα, με την οποία το υπουργείο Μεταφορών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεν αποκαλύπτεται μόνο από τις τεράστιες ουρές, που «κοσμούν» πλέον μόνιμα τα κεντρικά εκδοτήρια, αλλά και από το «θολό τοπίο» που συντηρείται όσον αφορά στο κόστος της απλής διαδρομής με τα μέσα μεταφοράς.

Το νόημα της Σημαίας

Του Ν. Λυγερού

Το νόημα της Σημαίας δεν είναι μόνο η παράδοση όπως πιστεύουν μερικοί αλλά η παράδοση της αξίας. Η Σημαία στον πόλεμο δεν πρέπει να πέσει και ο κάθε στρατιώτης που τη σηκώνει με κίνδυνο τη ζωή του είναι άξιος. Έτσι όταν ένα σύστημα απαγορεύει την αξία είναι ενάντια στην παράδοση του Ελληνισμού. Επίσης όταν ένα άλλο σύστημα απαγορεύει σε μικρούς ανθρώπους να σηκώσουν τη Σημαία, λειτουργεί πάλι ενάντια στον Ελληνισμό επειδή ξεχνά τα λόγια του Αριστοτέλη περί παιδείας.